Monday, 8 October 2012

7thn Pengalaman kerje dalam satu organisasi...


coretan sue kali ni.... adalah utk menilai kualiti keje diri sue sendiri... biarlah sue abadikan kat blog ni...
"jika anak2 sue tempuh jln yg berliku kelak(nauzubillah)... jgn kecewa wahai anakku... krn jln yg mama lalui lg perik NAK..."

7 thn di company SMSD (sory tak boleh tulis nama penuh... Rahsia tauuuu...)
1 thn sbg kerani... boss nasihat kat sue simple jea... "kalu kita tak boleh bagi profit kepada syarikat... kita jangan jadi laibiliti pada syarikat, skrg syrk xde org akaun... so, u kena pikir mcmana nk selesaikan masalah akaun syrk..." ---->>> usia syrk sebaya dgn usia sue keje... syrkt bukak sue org pertama keje.... masa intiview tuu... syrkt tengah kosong... ada la meja secondhand sebiji utk tmpt sue duduk...;-)

dengar ceramah bos spt tu.... sue pun pegi kursus Profesional Akaun Bersystem... kursus selama 6 bln... hmmm... kena repeat paper... sbb???? sue aliran agama... Diploma Pentadbiran Islam... tiba2 nk belajar akaun... giler tak repeat!!!

akhirnya sue lulus jugak sijil tue... 

sue apply ke syarikat pd thn kedua sue keje di SMSD...

7thn syrkt pakai system UBS Account 9.1... skrg dah 9.5 la kot... belum upgrade lg... hihihi



system ni sgt mudah... dan mengurangkan kesalahan keep in data...
dpt elakkan kita buat kiraan benda yg sama berulang kali..


so, masalah syrk pasal akaun sue dah settlekan...
thn kedua... sue terjebak dgn tidak sengaja dlm sale pulak... so, boss ambik seorang pekerja yg ada diploma akaun... tp tak pandai system ubs dan x berapa pandai komputer... sue ambik masa setahun utk mengajar pekerja baru ni...Alhamdulillah beliau ni dah pandai buat keje sendiri...

utk bg ilmu percuma pd org lain ni memang susah... xde sape pun nk bagi tauuuu...
tp dgn niat dan yakin pd Allah "bila aku beri percuma pd org lain... semoga Allah beri ilmu dan rezeki percuma pd aku sebagai ganti"

memang dpt lah ilmu baru nya....
boss tendang sue 100% dlm sale!!!! dgn xde pengalaman sijil sbg pemasaran/jualan... aduhai... terjebak dgn department baru pulak... berbekalkan darah seorang peniaga kedai runcit dan kedai makan... iaitu "emak dan ayah sue" ----->>> sue ambik cara ibubapa sue menguruskan customer... sue apply pd tanggungjawab sue di syrk...

dlm dok stress dgn sale tu... Alhamdulillah.. 4thn berturut2 top sale dr thn 2007-2010...
dpt hadiah jam tangan dan komisyen yg lumayan la jugak...

sekali lagi sue beranikan diri ambik system baru untuk syrkt... kenapa??? bila boss start  mintak report manual spt report quotation.. report purchase order... report inventory... sue cadangkan pakai system utk lebih cekap dan teratur spt akaun..

sue mintak syrkt beli system UBS inventory...
okeyy!!!... boss luluskan...
ubs ni sue study sendiri guna manual dlm bahasa inggeris... huhuhu
sue nk jimatkan duit syrkt punya pasal!!! confident boleh lah!!
kalu bhs inggeris loghat klate... cepat la sue paham...
ini standard UK... terhangguk2 jugak la...
apa pun Alhamdulillah... akhirnya Allah bg Sue ilmu baru ni...

Transuction Listing (Quotation)

keep in setiap quotation keluar

haaaaa.... yg ni memang mencabar betul... syrk dh beroperasi 7thn... baru nk pakai system... memang pening.. kita kena susun filling dan mengaliran dokumen seiring dgn system... kalu sue memang fokus keje2 opis mcm setup akaun dulu... kacang jea... (kita yg filling dokumen dan kita yg setting system...) skrg keje sue dah rojak.. semang susah sangattttt!!!... filling terlibat dgn semua org... yg paling perit... bila ada yg buat filling sendiri... nk cari balik tu.... meraung lah...

nk gi kursus... tak de kelas profesional utk ubs inventory... sbb inventori dah termasuk dlm sukatan kecil akaun... memang xde kelas khas utk inventory...

kepandaian yg sue dpt selama 7thn bekerja... sue byk ambik dr luar atas inisiatif diri sendiri kmd apply ke syrk...
apa yg syrk bg kat sue adalah ------>>> PELUANG mengasah bakat yg ada dlm diri sue sendiri!!!

AKAUN ---->>> pergi kursus dgn inisiatif sendiri utk syrk
SALES ------>>> memang darah keturunan peniaga
TENDER ---->>> belajar dgn suami

skrg sue tak involve 100% dlm tender... sue buat time emergency shj... kalu ada yg cuti bersalin/sakit sue akan buat la... kalau sue nk ambik pengalaman dan kemahiran dlm tender--->> sue kena tukar tmpt kerja yg skop kejenya 100% dlm tender. confirm sue akan terror.. mcm asben sue skrg... mahir dlm tender... 1 hari boleh siap 3 tender...


cth : setengah tmpt keje statement tak buat CERTIFIED TRUE COPY utk tender... tp mengikut asben sue... projek yg berjuta perlu ada certified dr bank utk pastikan amount di statement tu betul...

jika kita bagi statement yg di delete amount... confirm penilai akan reject...
sbb??? sembunyikan transuction...
tujuan penender mintak statement bank adalah untuk melihat ekonomi syarikat/ tahap kemampuan syrkt terhadap project yg ditawarkan.


**** utk dptkan ilmu spt ni... kena tukar keje atau luaskan pergaulan dgn org yg tidak kedekut ilmu????

renung2kan... selamat beramal!!!

patut lah...kebanyak pekerja usia awal 35thn... akan pindah keje selepas 5thn di satu2 company...
sbb??? jika kita bertahan lebih 5thn... pengalaman yg kita dpt adalah ilmu yg sama... kita tak akan dpt ilmu yg baru... spt yg asben sue pergi kursus HR.. lecturernya ada bgth :

setiap organisai takkan biarkan kita pandai semua perkara... organisasi akan agihkan keje kpd staff yang ramai spy saling memerlukan dan utk elakkan staff yg terlalu menonjol bukak syarikat sendiri... hahaha..

sooo... the moral of the storey... kalu nk pandai semua benda kena lompat keje selepas 5thn ambil pengalaman keje...

kakitangan kerajaan skrg pun... akan tukar department, tukar jabatan, sambung belajar, kenaikan pangkat, tukar daerah... spy dpt pengalaman baru dan ilmu baru...

....................................................................................................................................................

sue survey dlm blog rakan taulan, terbaca Coretan Kerjayaku..
"selepas 5 thn kita dlm satu organisa, kita sepatutnya tukar ke organisasi yg baru utk upgrade kan diri... cth: skrg keje kita rojak... buat sale, akaun, admint, tender dan sebagainya. slps 5 thn kita ceburi bidang rojak... kita kena tanya diri kita sendiri... bidang apa yg kita minat?... jika kita minat akaun...kita kena fokus akaun shj...

jika pihak syrk yg kita keje skrg tidak beri peluang utk kita fokus dlm satu2 bidang... kita perlu hijrah ke tmpt keje baru yg fokus akaun sepenuh masa... spy kita akan mahir dlm bidang yg kita minat.. jika kita buat akaun di satu syrk shj... maknanya kita takkan dpt sistem perakaunan yg baru dan kualiti kemiharan akaun kita tetap di tahap yg lama.

tmpt keje lama  + tmpt keje baru      = ilmu bertambah
account style lama     + ilmu account style baru = kualiti keje2 akaun akan lebih profesional

----->>> selain tu kena join mana2 kursus yg profesional tentang akaun"



"begitu juga kalau kita berminat dgn bidang Pre sale iaitu membuat keje2 tender sepenuh masa... kita perlu cari syrk yg betul2 fokus tentang tender. di situ kita akan dpt ilmu siapkan tender yg berkualiti."

tmpt keje lama  + tmpt keje baru      = ilmu bertambah

penyusunan tender style lama + penyusunan tender di tmpt baru = kualiti keje2 tender akan lebih profesional


"betulkan niat berhijrah ------>>> utk tambah ilmu baru dan kenalan silaturahim baru."

"jika syrk mendesak kita dgn keje2 yg kita tak berminat lebih baik angkat kaki dan cari tempat keje baru, spy kita lebih fokus dan ikhlas.

keje dgn minat dan keje dgn terpaksa akan menghasilkan result yg berbeza"

........................................................................................................................................................

hmmm... termenung sekejap selepas baca Coretan Kerjayaku

tertanya2 tentang diri sendiri... jika sue minat akaun yg bersystem... bermakna sue kena cari keje baru yg memberi skop keje akaun shj.... masa sue bujang dulu boleh lah buat sale... outstation sana sini... senyum tak ikhlas pun boleh dpt sale...bujang la katakan... skrg?????... hmmm dgn mengusung perut memboyot ni...  senyum sampai telinga pun belum tentu org jemput masuk... uhhukkk3... kena terima hakikat la... kita hidup spt roda... sekejap di atas sekjap di bawah...skrg sue kena fikir sblm terlambat...
takkan umur 40 baru nk pikir kottttt..




Coretan onak duri kehidupan dr SUEperb MaMa!!!















No comments:

Post a Comment