Thursday, 3 November 2016

Nursery Level School - Nur Sufi Dhiahanna 3tahun



Alhamdulillah... tamat sudah pembelajaran Adik Hanna utk umur 3tahun... iaitu pembelajaran Nursery Level.

Ramai yg cakap... kenapa hantar anak sekolah awal sgt... nanti budak2 bosan...

pada sue... budak2 akan bosan terletak pada cara Pengasuh atau Guru yg mengajar...
kalau sue habiskan masa umur adik hanna 3thn di rumah pengasuh... tp adik hanna tak berminat ke rumah pengasuh... maknanya sue sudah mendera perasaan anak kecil ini... 

sue bagi pilihan pada adik hanna setiap kali dia mengamuk nak gosok gigi setiap pagi...
"Adik nak pergi rumah emak (pengasuh) atau adik nak pegi sekolah dgn teacher Zam?"

Adik hanna akan pilih utk pergi ke sekolah dgn Teacher Zam...



Hari ni.. 27 Oct 2016..
hari perpisahan dgn Teacher Zam dan Teacher Ina...
nampak tak raut wajah adik hanna yg suram tu...


utk nursery level... sue sgt setuju cara Teachernya mengajar...
tiada paksaan utk kanak2 berumur 3thn utk terus pandai...
cukup sekadar mengenal ABC... 123... dan mengenal warna...

tiap2 hari.. adik hanna akan bercerita...
"hari ni... adik warna cat... comel..."

"adik main taman... best... adik pegi dgn teacher...
adik minum air masak banyak... adik haussss....
adik byk lompat2... lari2... panjat2... besttt...."

pok pek... pok pek... bercerita..




Kebanyakan pendapat yang sue dengar dan baca ramai cakap umur 3 tahun ni sangat tak sesuai untuk pergi tadika. 

Pada sue... ‘Tiada had umur patut hantar anak ke tadika.... asalkan kita meletakkan anak2 kita di tempat yg dia rasa seronok... itulah tempat yg sesuainya....

Sue sangat pentingkan tadika yang faham fitrah kanak-kanak... iaitu ada ruang utk bermain... bukan paksa belajar shj...
untuk umur 3 tahun of course la tadika yang sediakan kelas playgroup pilihan sue. 

Pada sue... Taska atau pengasuh sesuai utk kanak kanak yg belum pandai bercakap...
bila kanak2 dah start pandai bercakap... iaitu umur 2thn... kanak2 tersebut selayaknya hantar ke Playgroup School... 

 Taksa atau pengasuh lebih fokus kepada Pusat Jagaan Kanak-kanak shj... tiada pembelajaran khusus mengikut umur kanak2...

part yg paling berkesan bila adik hanna sekolah.... percakapan pelatnya hilang terus...
Alhamdulilah... 


ini pelat adik hanna sebelum masuk alam persekolahan umut 3thn..

bila kat sekolah... Teachernya akan bercakap dgn bahasa dan perkataan dengan betul... tidak mengajuk kanak2 yg bercakap pelak... secara automatik adik hanna akan perbetulkan sendiri pelatnya...




Kanak2 umur 2-3 tahun... memang sesuai utk menganal warna dan melukis...
tak perlu bagi tekanan utk terus pandai membaca....


Memandangkan adik hanna yg paling kecik... halus mulus mcm mama dia...
sah2 lah adik hanna kat tengah2 sekali kannnn.... hahaha

Di rumah pun... sue dan asben banyak memberi ruang utk diorang bebas bermain...
sekali sekala kena petir tu... normal lah kan... wakakaka



diorang berjogek.. menyanyi... memekak...
sakit telinga tu tak payah cakap lah kannn...
sekali tak bergaduh sue biarkan jea diorang menerokai....
bila dah gaduh tu... sue keluarkan halilintar lah... hahaha
`
hujung minggu pulak... kami byk habiskan masa utk diorang kenal aktiviti luar...







tata... titi... tutu...



No comments:

Post a Comment