Thursday, 13 October 2016

Persiapan menyambut bayi - 2016




Ini lagu mama tujukan khas buat Puteri-puteri mama...
InsyaAllah... Sua dan Pie bakal menimang seorang lagi Bidadari Kecil yg ke tiga..
Alhamdulillah... Terima kasih Ya Allah krn memberi kami menikmati memiliki zuriat...

badan sue yg halus mulus ni... baby keluar ni bakal lebih dr 3kg lg...
uhhukkk3.. meraung lagi lah dlm labour room tu...
Entry akan datang... confirm tajuk "Separuh Nyawaku Pergi... Episod 3"

memandangkan sue dah start contraction.. doc bg ubat matangkan paru2 pd kandungan 34minggu ni... hadoiiiii... sakit siuttt ubat tu... rasa mcm kena tendang kat Seladang lepas kena cucuk...
jalan pun senget2 sebelah sambil gosok2 punggung... rasa mcm bengkak punggung sebelah weiiii.....
mlm ni kul 10.30 kena ambik lg seround... uwwaaaaa... :(



Ini di antara kelengkapan yg sue dan asben dah siap beli...

kelengkapan bayi asben yg beli semuanya...

sue beli kelengkapan utk diri sue sendiri... kah3

itu sebab sue suka keje... ada duit sendiri... nak beli apa pun... bebas jea..
tak perlu mintak2 duit suami...

Set SUEperb MaMa dlm tempoh berpantang :

1) 4Life Transfer Factor - RM179 sebotol ada 60capsul
supliment ni sgt penting utk sue... utk cepatkan pemulihan luka... ikut pengalaman yg lepas... sgt2 berkesan... harap2 kali ni lebih berkesan... Amminnnn..

2) 4Life Transfer RenewAll - RM79 1 tube kecil
yg ni utk sapu kat tmpt luka jahitan

3) 4Life Riovida - Jus minuman... RM250 utk 2botol
tahun ni advance sikit... beli jus ni utk makanan tambahan dlm pantang...
Alhamdulillah... ada rezeki lebih... berhabis sedikit sebagai ikhtiar utk penjagaan dalaman selepas bersalin...

4) Krim mustajab... utk pastikan badan sentiasa panas...

5)sabun mandi Toharoh.... kita asal dr tanah... so, dlm pantang ni... sue guna sabun dr tanah lah... hehehe... habis pantang kang... baru guna sabun wangi2 pulak...

5) Air zam-zam..

6) Sabun Ezerra - RM35... kulit baby yg baru lahir ni... sgt sensitif... tambah lg... anak2 sue yg lepas semua eczema... lebih baik sue sediakan sabun yg sensitif terus lah...

6) Tunku batu sungai ada... tunku herba pun ada...
tungku herba ni sue beli online kat FB mastura... RM25 utk ibu dan anak...
sue suka yg batu sungai... sebab panasnya betul2 akan menyerap....
tp saje nak selang seli dgn yg herba sebab nak ambik wangian herba tu dan nak support rakan taulan fb sue berbisness...
lagi pun servicenya sgt bagus... sue belum bayar lg... Mastura terus pos jea....
langsung tak berkira dan tak byk kerenah...

kadang2... sue malas nak support peniaga online ni... terlalu berkira utk delivery...
delivery sebelah taman pun charges sampai rm3... padahal rumah sue dgn kedai aceh tu sebelah jea... tiap2 petang dia membeli brg dapur kat kedai aceh tu jea... haaaa... tp delivery product dia nak kena charges pulak.... mcmana sue nak support!!!!
ada jugak yg delivery main tarik tali... main tunggu2 kat simpang jalan pulak... hadoiii... drp dia habis masa menunggu sue bersiap ke simpang jalan tu.. lebih baik hantar ke rumah sue yg tak sampai 5minit tu... ada jugak jenis yg dah sampai kat rumah sue... suh ikat brg tu kat pagar... dia cakap xde tempat nak letak.... pagar tu punya lah byk lubang2 utk ikat plastic brg... itu pun saje cari masalah...
utk peniaga online mcm ni... simple jea sue cakap..
"kalu susah sgt utk delivery...dah sampai depan rumah pun tak boleh letak brg lagi... awk bg no akaun... sy transfer duit online RM35... kuih tu awak sedekah kat jiran sebelah rumah awak... ok??..."
tp dia cakap..."tak pe lah tak ada rezeki..."
ehem2... "Tak de rezeki atau Tolak rezeki???"

TEPUK DADA TANYA IMAN...

Sue org bisness... sue org marketing pengalaman hampir 11tahun... 
Customer akan lari dan serik nak order kalau supplier byk kerenah... 
susahkan benda yg senang.... okeh... bye!!!!

opocottt... terbebel pulakkkk.... huhhh!!! 
larikkkkkkkkkk... hik3


ini shopping kat KB Mall di kelantan... waaaa... memang berbeza sgt harga dgn mall2 di KL...
ni shopping time balik raya haji ari tu... takut bersalin awal... shopping masa 32minggu..
beli tilam baby... baju baby... RM250

ini hasil dari memancing kat Expo Baby pureen... asben cakap tak sampai rm200 pun...
itu asben byk beli benda yg sama... selimut baby sampai 3helai... 
kalu sue ada time tu... sue tak bagi beli benda yg sama...

masa tu...sue tak dpt nak memilih... dok dlm kete jea... teman si adik tido...
memang ada baju yg RM3 sehelai... seluar RM3... memang murah lah... sesuai utk buat baju basahan...
asben cakap.. org terlalu ramai... tak dapat pilih pun... kebanyakkan customer tak ada etika... diorang main kaut sebanyak mungkin... pastu pilih kat tepi2 jalan... di tempat rack baju yg asal dah tak de baju...
asben beli ni pun lebihan yg org pilih kat tepi2 jln2... ambik jea lah mana yg sempat tak kira lah utk baju baby boy atau girl... kalu baby mama ni girl... mama belilah bunga bagi nampak baby girl... hahaha.. alaaa... utk basahan kat rumah jea...


Orang kelantan ni... sgt takut kalau tak ada anak lelaki... dan sangat bangga ada anak lelaki wlpn seorang... sebabnya... anak lelaki ni boleh jadi pengutip harta Faraidh... meh sini sue nak pesan...
ITU PEMIKIRAN ORANG JAHILIAH... kalu kita ada ada perempuan shj... buat wasiat cepat2... jgn tunggu nak mati baru nak buat wasiat... kalu mati mengejut mcmana????

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"
Surah Al Baqarah, ayat 216.



“Keberkatan yang paling banyak bila anak itu ialah seorang perempuan, anak perempuan itu mendapat banyak Keberkatan daripada Allah سبحانه وتعالى Khususnya kalau anak pertamanya ialah perempuan. Rasulullah صلى الله عليه وسلم Bersabda, Diberkati oleh Allah سبحانه وتعالى yang anak pertamanya ,anak sulungnya itu ialah perempuan. Dapat Doa Khusus dari Rasulullah صلى الله عليه وسلم Kerana itu Para Salafus Solehin رضي الله عنهم وأرضاهم, kalau mereka sudah Kahwin, mereka memohon kepada Allah سبحانه وتعالى, Yaa Allah berikanlah anak aku yang pertama perempuan. Kenapa Para Salafus Solehin doa macam tu? kerana nak Doa Khusus dari Rasulullah صلى الله عليه وسلم .
Sebab orang jahil dulu jika anak sulungnya perempuan mereka sedih bahkan ada yang lari dari kampungnya kerana takut dihina. Tapi Allah سبحانه وتعالى nak Memuliakan apa yang mereka hina.Bayi ini takkan keluar dari perut ibunya melainkan dengan Izin Allah. Bila lahir sahaja anak lelaki , Allah سبحانه وتعالى Berfirman kepadanya, Keluarlah dan Mudah mudahan kamu tolong ayah mu.
Tapi bila lahir sahaja anak perempuan, Allah سبحانه وتعالى Berfirman kepadanya, Keluarlah dan Aku Yang Menolong ayah mu. اللهم صل على سيدنا محمد . Inilah Barakah anak sulung perempuan “
– Murobbi Ad Da’ie IlaAllah Al Fadhil Al Ustaz Sheikh Abdullah Bin Muhammad Bin Salim Al Jahaf حفظه الله تعالى –
Sumber : Ezael Ismail

Ini kerenah anak sulung yg suka berjoget.... feeling gediks gituuu...



Aishhhh... rindunya suara adik hanna masa 2tahun... percakapannya pelatttt... dah hantar sekolah umur 3thn... hilang pelatnya...





Alhamdulillah.... tak sabar nak peluk cium baby girl yg ke tiga pulak ni....
Ammiiiinnnnnnn...

adehhhh... baby mengeras lagi nih... sue cikidout dulu... kang terberanak dlm opis sorang2 nih... parah... parah... parah.... tata..titi..tutu...


No comments:

Post a Comment