Thursday, 17 November 2016

Menu Berpantang Style SUEperbMaMa 2016


Menu berpatang sue... Rahsia tauuu..
jgn cakap kat org tua2...jgn cakap kat emak masing2 tau... kalu org kampung yg dulu2 tahu ini menu berpantang sue... confirm diorang ingat sue dah sewel.... hahaha

Menu ni utk kita2 yg remaja2 dan awal2 dewasa jea... pssstttttt... Rahsia tauu....

Menu 7 hari pertama selepas bersalin...

sup sayur ikan haruan + nasi sesenduk kecil + semangkuk buah betik yg masak ranum...

ini resepi rekaan asben sue...
tumis bawang putih... campak brocoli... lobak putih.. lobak merah...
masukkan ikan haruan yg siap dicuci bersih...

maksudnya... cuci buang semua lendir2 yg ada pd kulit ikan haruan...
cuci guna limau nipis... biar tinggal isi ikan semata2...

makan nasi sedikit utk elakkan sembelit... bykkan buah dan sayur...

resepi ini khas utk penyembuhan luka bersalin...
bila badan kita terima zat dan protien yg cukup... InsyaAllah luka cepat sembuh...

sue abaikan... kata2 org tua dulu2...
tak boleh makan sayur.. berangin la... bentang laa....
Pada sue.. kalu luka lambat sembut... kena jahit balik... kena jangkitan kuman... haaaa... yg tu memang boleh buat sue bentang... nauzubillah..

Ini resepi minggu kedua...
ikan selar bakar... sayur goreng, bawang putih yg ditumis dgn minyak zaitun...
menu org sakit... kena lah pakai minyak mahal sikit kannnn....

semangkuk buah mangga yg masak ranum...

hohoho... menangis org tua kat kampung tengok sue mkn buah dlm pantang.... hik3..

ini menu time berkampung kat hospital...
Baby masuk wad sebab kuning... 3hari 2mlm...

kuih pulak... sue belasah je kuih lapis yg warna pink selang seli dgn putih tu...
kadang2 terlepas ngannga pulak mulut ni... asben suap kuih lapis keladi...
alahai sedap pulak... apa lagi belasah lah seketul dua... hahaha
makin ngannga mulut... makin besar pulak asben suap kuih talam keladi nih...
makin sedap tekak... makin kenyang pulak perut nih... hahaha

alah balik dr hospital checkup kuning anak...
tengah panas terik tu... asben beli pulak buah ni...
uihhhhh... sejuknya tekak.... try sepotong... manis gilerrrr..
apalagi... belasah lah 4 potong....
 Alhamdulillah... Nikmatnya rezeki yg Allah bagi...

Badan sue ni... alahan sikit menu berpantang org tua dulu2..
nak mkn nasi putih dgn ikan kering bakar.. air setengah segelas... 
ishhh... mau sue masuk wad sebab pitam... badan tak cukup zat dan kurang air dlm badan...

Org tua dulu2 memang tak boleh makan buah dan sayur dlm pantang... diorang bersalin tak ada koyakan atau luka yg kena jahit.... zaman skrg ni... sape yg tak kena jahit lepas bersalin tu memang bonus lah... mejoriti semua akan merasa jahitan luka bersalin... uhhuk3..



Hari ke 8 berpantang...


Selamat mencuba bg ibu2 yg berpantang...
tata... titi... tutu..




1 comment:

  1. Mmg nangis mak2 tgk hahahha tp elok gk sbenarenu cmtu luka cepat sembuh kita pn cepat sihat brtenaga.....

    ReplyDelete