Wednesday, 16 November 2016

Pengalaman Bersalin Anak ke 3 di KPMC Kajang

Pengalaman bersalin anak ke tiga ni... memang lain dr yg sebelum ni..



bila sampai 37minggu.. doc bgth berat baby dah 3.2kg... itu pun doc kira tipu2 sikit (doc pakar yg cakap)... hadoiii...

sue dengar 3.2kg... "doc... sy nak induce lah... makin ditunggu.. makin besar nih... nak tunggu due kang... mau cecah 4kg... mati sy nanti.."

mula2 ingat nak induce masa 37minggu... tp asben belum settle keje2 tendernya... pikir punya pikir... tunggu lah 38minggu 5hari... time tu asben dah settle kejenya... doc pun bagi greenlight... layannn..
dalam kepala memang set nak kena INDUCE lah pd 11.11.16..

Induce adalah Perancangan kami... Tapi segalanya Allah sudah Takdirkan... kontra dgn perancangan kami....

06 Nov 2016 (Ahad)... asben kena siapkan tender kat officenya... sue dan anak2 ikut sekali lah....
sue jaga anak2 asben siapkan kejenya...

alah balik ke rumah tu... tiba2 sue rasa sakit lain mcm... tp sue tak nak ke kpmc lg sebab tak turun tanda...

asben pun cakap... "ayang.. jgn bersalin lagi... esok pagi abg ada meeting penting... tak ada sape yg boleh ganti tempat abg tu... meeting tu hanya abg jea yg tahu A-Z.. boss pun tak tahu jln cerita projek tu..."

sue pujuk baby dalam perut... "Adik... adik jgn keluar lg yea... tunggu ayah habis meeting esok pagi dulu..."

asben habis meeting pukul 11am.. turun merokok kat bawah katanya...

sue pulak melayan customer online... customer mintak quotation secepat mungkin... tengah dok deal2 harga.. 11.15am tiba2 air ketuban pecah...

terus call asben utk balik segera.... sambil2 tunggu asben tu... sue kemaskan keperluan anak2... makanan ringan... laptop utk diorang hilangkan bosan... laptop sue pun tak lupaaa... ingat nak buat quotation kat hospital sambil tunggu contruction....

sampai hospital pukul 12.45pm... Bidan cek.. dah bukak 4cm... terus masuk labouroom...
"Alamak nurse... sy tak sempat siapkan 1 quotation jea lagi... customer tengah tunggu ni... boleh bawak laptop dlm labourroom tak?" hahaha..nurse gelak...

"laptop tak boleh... awak dah nak bersalin nih..."

Hadoi... stress sue...


Berat baby 3.4kg
panjang 53cm

nak bawak masuk laptop tak lepas... susu kambing dan kuih jea yg boleh bawak masuk..
nurse monitor guna mechine...

pukul 2pm... 

"Puan ada rasa sakit tak?"
"erkkkk... sakit mcmana tu?.. sakit mcm baby tendang nak keluar ke?"
"ahha... "
"sakit baby nak tembung keluar tu... 2 bulan yg lepas dah rasa sakit mcm tu....."
hahaha... nurse tergelak...

"skrg puan sakit tak?"
"tak sakit lagi... tp sy takut giler nak bersalin nih..." hahaha


Bab beranak ni kannn... korang pegilah tanya mak2 yg dah bersalin 15org anak... tetap rasa takut nak bersalin weiiiii....

asben ngan anak2 dok kat sofa luar sementara tunggu Familly Room kosong...
agak bosan dlm labouroom...
sue suh asben bawak anak2 masuk kejap..
mcm2 soalan lah yg diorang tanyanya...
"mama... baby nak keluar ikut mana?" dikna tanya...
"perut mama xde lubang pun..." erkkkkk

tak tahu nak jawab mcmana kat budak kecik nih....

pukul 2.30pm... Doc Pakar Haizal datang cek perut...
cek perut... baby masih tinggi... air ketuban pecah... keadaan baby jugak senget...
utk cepatkan bukaan... Doc pecahkan air ketuban...
dlm masa setengah jam... 4cm ke 6cm..

sue mintak asben buat air selusuh express..
baca Alfatihah jea....
pastu sembur kat tempat nak beranak... dan minum sikit...
time asben buat jampi tu... boleh pulak laki bini gelak2 besar dlm labouroom...hahaha
bengong nurse kat luar.... tak sakit2 lg ke patient sorang nih.... kikikiki

sorang2 nurse dtg cek....
"releks jea puan nih... tak sakit ke?.. mcm tak sakit jea..."
"uikkk... nak bersalin nurse oiii... giler tak sakitttt... nih tengah tahan sakit nih..."

mulut sue tak berhenti membaca ....

Image result for ayat nabi yunus

sekali bidan tanya...
"puan nak ubat tahan sakit tak? ubat tu sekali dgn cepatkan bukaan rahim la... cucuk kat punggung..."

bila dah pecahkan air ketuban... arghhhhh sakit gilerr..
asben dtg... "abg... ayg dah serik dah mengandung..." hahaha

pukul 3.45pm sue ambik ubat tahan sakit... 
pukul 4pm dah bukak 10cm...

Bidan dan nurse duduk kat kerusi...
"kalu rasa nak push... dah boleh start "push"..."
"haaa sudahhhh... nak beranak dah ke aku nih???"

arghhhh... takutnyaaaa...

Sblm doc dtg...sue sempat call emak... mintak emak doakan supaya mudah bersalin...
emak sue ingat nak buat solat hajat... tp dah nak masuk waktu asar.... bila dengar suara sue dok gelak2... emak ingat sue sakit tipu2...hahaha..

emak rehat sekejap tunggu asar... lepas solat asar bacalah yasin ...
sedang elok habis baca yasin sambil berdoa utk mudahkan sue bersalin... pukul 4.40pm asben call dah bersalin...
punyalah emak sue terkejut... masa sue tengah push tu... time tu lah emak sue baca yasin dan berdoa...


Doc Pakar Haizal dtg...
Bagi salam dan baca Bismillah....
"puan boleh start pushhh skrg..."
"nurse... alihkan tiang lampu yg kat kaki sy nih...kang sy teranjang kang..." 
hahaha... nurse gelak...
"kuat sgt ke nak terajang..."

sue tak sempat nk mkn tengahari... tenaga dah hilang...
Doc pakar pun decide utk vacum...

"kita akan bantu dgn vacum.."
dgn doa nabi yunus... push yg pertama keluar kepala...
tarik nafas... sambung bacaan doa nabi yunus sekali lagi..
push sekuat hati sambil berzikir "Allahu Akbar" utk keluarkan bahu baby pulak...

Ya Allah.... sakitnya... terasa spt Separuh Nyawaku Pergi... uhhukkk...

sakit gilerrr weiiii....

Doc angkat baby tunjuk jantina kat sue dan asben...
Doc meneruskan sesi sulam menyulam... nurse bersihkan baby...

sambil tu sempat jugak sue borak...
"apa nama selapuk putih kat badan baby doc..?
-" itu bening namanya..."

Doc Pakar tanya... "Ros, you medical supplier?"
"ahha... "
"dah nak settle semua... baru tahu you medical supplier... tak pernah supply brg kat sini ke?"
"Tak pernah... malu.... (hahaha) sy supply ke kerajaan jea buat masa ni... sebab fokus pd barang yg sy import sendiri utk kritikal department"

setengah jam lepas bersalin sempat lg borak pasal bisness... hahaha

SUEperb MaMa yg otaiiiiii.....

Proff hulurkan tangan mengucapkan tahniah pd asben sblm meninggal labouroom....



azan dan iqomat utk anaknya yg baru lahir...

Alhamdulillah... anak ketiga terus pandai menyusu dlm labouroom...
memang teruja betul tengok... ingatkan anak mat saleh jea lepas beranak terus menyusu...
rupa2nya... anak sue pun pandai menyusu jugak... hahaha

asben sue cakap...
"Kuat betul jiwa org perempuan nih...  tengah sakit2 bersalin tu... terus boleh mnyusukan anak... kalu org lelaki... tengah dok sakit2 mcm tu... tak nak susukan anak dah..."

ehemmm2...
"tak semua org perempuan kuat tauuuu... tapi yg pastinya... isteri abg ni salah seorang wanita yg sgt kuat.... "

sebenarnya... asben sue nak puji isterinya... tp berkias sikit... dia cakap utk umum...
"org perempuan.."

hahahaha

wefie dulu sblm keluar labouroom...

dah boleh transfer ke bilik....asben suap nasi dgn penuh keimanan... hahaha..
nampak tak mukanya senyum tuuuuu.... hahaha

alas perut dah terisi.... sue mintak asben buatkan quotation yg pending tu....
tp tak de rezeki utk job tu... sebab customer mintak quotation utk buat bandingan harga shj... huhuhu

tak pelah... Sale tu rezeki supplier lain...
Rezeki sue yg terindah.... hadirnya seorang lagi puteri dlm kehidupan sue... sementara menunggu kematian..

baby fully nyusu badan... jadi baby tak masuk nursery...
24jam dgn sue...
serius.... sue memang tak cukup tido dan tak boleh rehat...
sebab kakak dan dikna terlalu teruja dpt adik...
kejap nak cium... kejap nak peluk... huhuhu


Ada yg bertanya.. tak malu ke bersalin dgn doc lelaki? Aurat tu...
kenapa tak book doc pakar perempuan jea...

Pada pendapat sue lah....
Sue berurusan dgn doc O&G utk hal bersalin shj... bukan utk menggatal... suami pun ada di sisi...
dlm keadaan uzur tu... Doc lelaki tengok pun tak berselera ehhh....
lagipun segala urusan persediaan utk bersalin bidan perempuan shj yg uruskan... doc dtg sekadar menyambut bayi... 

ok... bab aurat pulak..
aurat wanita sesama lelaki...semua anggota tubuh kecuali muka dan tapak tangan... (utk elakkan berzina)
aurat wanita sesama wanita... dr pusat hingga luntut... (utk elakkan berlaku lesbian)

tempat peranakkan masih lagi aurat sesama wanita.. tp kenapa kita dedahkan kpd doc wanita ketika nak bersalin??
krn terpaksakan?... krn keperluan kan? bukannya sesuka hati nk tayang alat sulit kan?

begitu jugak sue... sue cuba utk book Doc pakar wanita...tp patientnya yg terlalu ramai... nak bukak buku mengandung pun ambik masa 1 bulan ari tu...

jadi... sue pergi MO Dr Mimi... lepas checkup 3 kali...
Doc Mimi pass sue ke (Proff) Doc pakar Haizal... sebabnya trade rekod sue bersalin sblm ni dgn arwah  Proff doc jamil... ada kes vacum dan forcep...

bila guna alat bantuan utk bersalin ni... lebih baik sue ikhtiar dgn Doc Pakar yg Available....


kakak tengok sue susah nak bangun utk ke tandas...
nak bangun terpaksa dibantu oleh ayahnya...
drp rasa sakit... sue jd tergelak tengok kakak terkepit2 ngeri kat sofa tengok sue dan darah yg byk...

si Dikna pulak...
"mama.. dikna ada cita-cita.."
"Apa cita-cita dikna?"
"Dikna nak jadi Doctor bila besar nanti... kalu mama sakit.. nanti dikna cek mama.."

huhuhuhu... touching mama... bila ayat mcm tu keluar dr mulut anak yg umur 3tahun setengah..

nurse dtg check tekanan darah kat bilik...

"steady lah puan bersalin...senang jea..."
"haaaaaa!!!!.. saya rasa separuh mati... awak boleh cakap sy steady..." huhuhu

Layanan mesra nurse KPMC... hantar pesakit dan baby sampai ke kereta...
terima kasih Doc dan nurse2 KPMC!!

kos bersalin memang tinggi utk keluarga sue... terpaksa pilih family room...senang nak bawak anak2 tido sama2 sambil melayan contruction... anak2 sue nih jenis susah dgn org... tak boleh nak tinggal sesuka hati... terpaksalah angkut semua sekali...

Keluargaku adalah Bintang Hatiku...





hari ke 5... dah start keje dr rumah..

baby berdarah 0 positif...
risiko kuning sgt tinggi...
ulang alik hospital dlm pantang...


Syukur Alhamdulillah... Allah bagi kami kekuatan berdikari 300%... urusan bersalin sambil menguruskan 2 org kanak2 berjalan dgn lancar....

Terima kasih Ya Allah... memudahkan urusan kami sekeluarga...
sue cikidout dulu... nak main dgn baby kejap...
tata... titi.. tutu...




No comments:

Post a Comment