Thursday, 7 May 2015

Percutian Menarik di Langkawi

Assalamualaikum...


Opocot... ramai pulak yg pm sue.. nak tahu pasal pakej MANGORVE...
maaf ler lambat update blog yea... maklum lah... hamba lah boss hamba lah kuli... semua keje nak kena buat sendiri... dr keje sign cek hingga lah ke keje tukang cuci...  memang bizi gilerrr... dpt rehatnya time tido jea...

utk rehatkan otak dr berfikir pasal keje... asben sue pun buat lah suprise lagi... celik2 mata pagi rabu minggu lepas... kul 6.30am... asben hantar printscreen hotel yang dah book di Langkawi 3 hari 2 mlm sempena cuti 1 May 2015... haaaaaaaa???? memang terkejut beruk lah sue.... barang customer 20 corton belum packing lg... hari selasa nextweek pulak ada audit gdpmd stage two... perghhhh... dibuat akal emergency tak dpt sampai rumah ari isnin tuuuu... mapuihhh...

hmmm... termenung sekejap... asben heran tengok sue mcm tak happy.... bukan tak happy dgn surprise tu... sue jenis yg tak pandai bercuti selagi keje tak siap.... tiba2 nak bercuti keje yg tengah pending ni... hohohoho... terkejut beruk weiiiii...

apalagi... push driver lorry, barang mesti sampai pd hari rabu jugak... Alhamdulillah sampai...
mlm kamis kitorang pack barang medical sue sampai pukul 2am... memang panat gilerrrrr...

bagi menjadikan percutian ini sebagai ibadah.. maka kita fahami tentang ayat Al Quran yg menceritakan tentang alam semesta... nak beribadah tak semestinya berada di atas sejadah... tak semestinya berada di surau atau masjid mendengar ceramah jea... melancong juga menjadi ibadah jika niat kerana Allah...
اللَّهُ الَّذِي رَفَعَ السَّمَاوَاتِ بِغَيْرِ عَمَدٍ تَرَوْنَهَا ۖ ثُمَّ اسْتَوَىٰ عَلَى الْعَرْشِ ۖ وَسَخَّرَ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ ۖ كُلٌّ يَجْرِي لِأَجَلٍ مُسَمًّى ۚ يُدَبِّرُ الْأَمْرَ يُفَصِّلُ الْآيَاتِ لَعَلَّكُمْ بِلِقَاءِ رَبِّكُمْ تُوقِنُونَ
Artinya: “Allah-lah Yang meninggikan langit tanpa tiang (sebagaimana) yang kamu lihat, kemudian Dia bersemayam di atas ´Arasy, dan menundukkan matahari dan bulan. Masing-masing beredar hingga waktu yang ditentukan. Allah mengatur urusan (makhluk-Nya), menjelaskan tanda-tanda (kebesaran-Nya), supaya kamu meyakini pertemuan(mu) dengan Tuhanmu. (QS:Ar-Ra'd | Ayat: 2)

Awal Penciptaan Alam Semesta
1)        QS:Al-Hijr | Ayat: 85
وَمَا خَلَقْنَا السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا إِلَّا بِالْحَقِّ ۗ وَإِنَّ السَّاعَةَ لَآتِيَةٌ ۖ فَاصْفَحِ الصَّفْحَ الْجَمِيلَ
Artinya: “Dan tidaklah Kami ciptakan langit dan bumi dan apa yang ada di antara keduanya, melainkan dengan benar. Dan sesungguhnya saat (kiamat) itu pasti akan datang, maka maafkanlah (mereka) dengan cara yang baik.”


Jom melanconggggg...

terus packing baju utk bercuti... kul 3am tidoooo... bangun kul 6 am... bersiap dan bertolak ke kuala perlis... tiket flight semua habis... terpaksa naik ferry.. 10 jam perjalanan yg sepatutnya 6 jam dari sepang ke kuala perlis... jem terukkkkkkk... lengguh pinggang dok bertenggek dlm kete tu...

sampai jea mlm tu... terus cari tiket ferry... tiket habisssssss... kena dtg beratur kul 6 pagi esok.. wakakaka... nampaknya kena beratur sblm solat subuh lerrrr...

tido di hotel di kuala perlis satu malam...
memang favarot kami... suka pilihi hotel baru... tak glamour tak pe...
yg penting perkakas baru... hehehe
rm120 satu malam...

esokkan tuu... pagi2 buta, angkut anak2 gi beli tiket...
asben tak boleh pegi sorang... sbb kat situ susah parking...
bawak anak2 kecik utk bercuti ni.. memang mencabar...
kejap nak kencing... kejap nak makan... kejap nak popo... 
memang kena banyak bersabar....
kita kena set kat kepala... percutian ni utk anak2... bukan utk kita...
so, kena lah sabar yea...
ini aksi kanak2 yg dah bosan... lama menunggu ferry...
ni tunggu kete sewa pulak... 
kalau ke pulau memang kena sediakan bajet utk sewa kete...
kat sana tak LRT atau monorail yea...

asben booking online hotel The Villa Langkawi ni lebih kurang RM600...
utk 3 hari 2 mlm...
katil queen 2 bijik... memang puas hati lah... seronok diorang melompat kat situ...

dah siap check in, makan tengah hari di Sawadee Restoran..
makanan siam yg origanal.. rm70 utk mkn tengah hari kami...
tom yam nya memang powerrrr... pekat dan pedassss...

siap makan... kitorang plan nak gi pantai... sekali terserempat dgn Water World pulakkkk...
so, singgah lah masuk round2 kat sini....

terjumpa kawan satu course satu kelas kat KUSZA dulu...
jumpa balik selepas hampir 10thn berpisah...
Dilla memang mentain... sama mcm dulu...
pertemuan yg diluar perancangan...




kakak yg gediksss..

memang susah nak pujuk diorang bergambar dekat aqarium ni..
diorang rasa mcm ikan lalu kat belakang diorang ot...
baru siap berjalan satu tempat ni...
ada yg mengamuk nak tido... 
huhuhu... terbantut sue nak shopping coklat...
terpaksa balik hotel..

dah balik hotel... kanak2 ni nampak kolam... tak jd nak tido...
terjum kolam pulak..
ishhhh... nyesal tak bawak baju swimming trank...
time bawak... tak boleh nak mandi sbb kolam ramai org musim cuti sekolah...
time tak bawak baju mandi... sepi pulak kolam ni..
nampak gaya... terjun pakai seluar jeans lerrrrr...

puas betul diorang main air...
maklumlah... hotel ni tak ramai org....
dah jd mcm "kolam ni aku yg punya..."

adik beraksi dalam air...

tengah dok mandi manda... bergurau senda dgn anak2...
nampak iklan tentang MANGROVE....
dewasa rm90 kakak rm80 adik rm40
layan jea lah... ni pertama kali sue bercuti tanpa keje...
selalunya keje sambil bercuti... kali ni betul2 dpt free kan otak dr fikir pasal keje...

kebetulan penjaga hotel tu lalu time kitorang mandi.... tanya lah serba sedikit pasal MANGROVE ni... macam best jea... terus booking utk aktiviti esok..
booking tengah main kolam jea... hahaha
untung betul dok dihotel baru yg tak ramai penghuni... memang cukup privasi
utk kitaorang yg sgt penat bekerja... berkejar ke hulu ke hilir..

selfie sepukul...

azan maghrib... kami pun masuk bilik...
ingat nak merayap kat chenang mlm ni... nak shopping coklat...
sekali tu... kedua kanak2 ni tido lena kepenatan....
terkebil2 kami pandang antara satu sama lain... hik3..
memandangkan nak naik boat esok tak de baju santai...
suh lah asben keluar sorang... belikan baju sue dan seluar sue ni...
kalu nak makan angin memang selesa pakai seluar pantai ni...
tak yah lah pakai cantik2 kain kembang sana sini... bukan nak gi kenduri kendara...
nak melepak di peranginan jea pun...
baju rm20... seluar rm20... 

esok pagi nya... breakfast...
ini tempat breakfastnya...
seronok ler kanak2 ni mkn... siap landing lah nak tunggu makanan...
mujur mamanya tak landing sekali... wakakaka

siap breakfast ni... pukul 9.15 tepat.. pemandu pelancongan datang ambik kitorang di hotel...

aktiviti ni memang mencabar buat kami yg bawa anak kecik ni...
tak boleh terlepas pandang walau sesaat.... kena sentiasa pegang anak2..
terlepas sikit jatuh dlm air lah jawabnya...
kalau air tak dalam boleh sambung mandi...
yang takutnya air dalam... uhhuk3


kami bersiap sedia utk round pulau...
destinasi boat ni akan singgah 10 tempat...
sue lupa senarai tentang 10 tempat tu.. maklum lah... kepala ni dok pikir pasal anak jea... takut jatuh dalam laut... tak sempat nak ambik nota yea..

kakak yg sudah terkulai penatttt... 
kami memang nak latih diorang jd lasak...
sukakan aktiviti lasak... tak nak jd ulat buku ataupun ulat handphone...
kami nak kakak dan adik sukakan aktiviti yang realiti... bukannya suka game online...

kita kena belajar utk melihat keindahan alam ciptaan tuhan... 


Disebutkan juga dalam QS. Luqman | Ayat: 10
خَلَقَ السَّمَاوَاتِ بِغَيْرِ عَمَدٍ تَرَوْنَهَا ۖ وَأَلْقَىٰ فِي الْأَرْضِ رَوَاسِيَ أَنْ تَمِيدَ بِكُمْ وَبَثَّ فِيهَا مِنْ كُلِّ دَابَّةٍ ۚ وَأَنْزَلْنَا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَنْبَتْنَا فِيهَا مِنْ كُلِّ زَوْجٍ كَرِيمٍ
Artinya: Dia menciptakan langit tanpa tiang yang kamu melihatnya dan Dia meletakkan gunung-gunung (di permukaan) bumi supaya bumi itu tidak menggoyangkan kamu; dan memperkembang biakkan padanya segala macam jenis binatang. Dan Kami turunkan air hujan dari langit, lalu Kami tumbuhkan padanya segala macam tumbuh-tumbuhan yang baik.
kami masuk ke dalam gua kelawar... bau najis kelawar memang busuk...
tp Allah tidak menjadikan sesuatu itu sia2..
mesti berkait rapat utk keperluan alam semesti...
dengan musafir atau melancong... kita akan dapat ilmu tentang alam semester ni secara praktikal...
kita tak boleh jadi katak dibawah tempurung...
satu lagi... nak dapatkan ilmu kena ada duit... nak dapatkan duit kene keje kerasss...

di gua kelawar..

kami dibawa ke Gua Langsi..
kena panjat seratus lebih anak tangga.. memag penat giler lah... tangganya curam...
panjat sambil berdukung kanak2 ni...
tak masuk ke gua ni memang rugi giler...
dalam gua ni ada air yg warna hijau... cantik mcm dlm filem hindustan tauuu...


air bewarna hijau sbb pantulan cahaya yg di kelilingi pokok... 
memang cantik tempat ni...

pukul 1.30pm... kami dibenarkan mandi di persisisaran pantai selama sejam...
kanak2 tak reti panas betul... seronok main air masin ni...

pastu kami makan tengah hari di restoran atas laut....
restoran ni terapung..
syabas sue ucapkan buat pekerja restoran yg perempuan...
dapat bertahan bekerja kat situ.... 
kalu suh sue keje situ... 2 hari dah cukup utk buat sue jd mental... muahahaha
mcm terputus dgn dunia luar tu... mcm kena kurung weiiii...

makan tengahari termasuk dalam package..
nampak tak susunan tong tu.... atas tong tu ada papan utk kita meniti...
sebelahnya ada kolam ikan...
boleh pancing sendiri dan boleh mintak diorang masakan..
memang freshhh...
pastu kami dibawa masuk ke gua yg dengan boat...
memang menyeramkan... sbb ini kawasan buaya...

ini kat dlm gua... gelap gelita...

kami dibawa melalui belukar...

otw ke perkampungan monyet...
hanya monyet jea yg tinggal di pulau ni...
monyet ni akan sentisa menunggu pelancong utk dapatkan makanan...

sesi memberi makan monyet secara live...
yg bagi makan kat monyet ni driver boat...

asben sue ambik kacang pagoda tu segenggam... kononnya nak bermesra dgn monyet lah kan...
tp tak nampak pulak monyet dtg kat dia... rupa2nya dia baling jea kat monyet tu... wakakaka..
baling kacang pulak kat dalam air... pastu dok gelak tengok monyek berenang...
pakai spek mcm macho tp takut monyetttttt... 

kitorang dah diberi amaran... jgn panik kalau monyek masuk boat utk dptkan makanan...
tapi... bila monyet lompat masuk boat kitorang... semua menjeritttt...
 mujur tak de yg terjun dr boat tu..
bukan jeritan daina dan hanna... tp jeritan dari budak lelaki yg tingkat 5 lebih kurang la...
ada 4 beradik... keempat2 lelaki... keempat2 menjerit.... hadoiiii...
sue imagine hanna dainna yg akan menjerit... tp budak lelaki yg menjerit... wakakaka..
rupa2nya diorang trauma... pernah kena serang kat monyet di taman botani...
so, driver boat pun jarak kan boat dr monyet yg berkumpul....




















masa dalam perjalanan balik ke pengkalan boat...
kami dapat cuci mata...
boat2 personal mat salleh parking dipersisiran pengkalan...

kakak daina suka sgt tengok gambar yg kat dlm boat tu.. bawak frame tu ke sekolah...
katanya nak tunjuk kat cikgu... kakak ada pengalaman gi pulau... hik3
ini kami dah bersiap utk balik... naik ferry lg...

sue nasihatkan... kalau nak melancong tempat2 yang sunyi...
spt pulau atau tasik... sue galakkan pergi hari cuti sekolah...
jgn pergi hari biasa...sebab takut lanun ke.. perompak ke...
maklum lah tempat tu sunyi gilerrrr...
kalau time cuti sekolah... confirm ramai org...
rasa seram dan takut tu kurang la...
korang akan rasa enjoyyyyy....

okey...
sekian sudah pencutian pendek dari SUEperb MaMa..
tata.. titi.. tutu...



No comments:

Post a Comment