Sunday, 17 May 2015

Cameron Hingland

Assalamualaikum,

minggu ni asben sue ajak ke cameron highland... adik hanna belum pernah sampai lg kat sana..
last dtg sini masa kakak umur 8bln... pertama kali dtg sini masa sambut besday ayahnya thn 2011...

2 hari sebelum ni... kakak ada tanya ayahnya. pasal gambar salji...
"ayah ape ni?"
"ini salji..."
"kakak nak pegi tempat salji boleh tak?"
"jauh lah kakak... ke negara luar.. tmptnya sejukkkk sgt"
"alaaaa.. kakak nk pegi jugak laaaa..."

ayahnya pun bawak lah daina & hanna ni ke cameron... sejuk lah jugak tp xde salji...tunaikan permintaan anaknya yg tahu mintak jea....

sampai kat puncak tu.. kitorang pun terus beli sayur2 segar utk dibuat steamboat...
perancangan kali ni... nak elakkan makan kat kedai... sebabnya nak makan sayur segarrrr...
 
hotel booking online... kul 3pm baru dpt masukk..
ambik bilik tingkat atas sekali... tingkat 13... senang nak tengok pemandangan di cameron highland...
 
 sementara dapat bilik hotel tu.. kitorang pun ambik pengalaman "pick your own strawberries"
memang mahal pick sendiri nih...
rm30 utk setengah kilo... kalu beli kat pasar mlm baru rm10...
tp biasalah kannnn... nak jugak petik sendiri... baru puas hati...
 
 

petik sana... petik sini... ayahnya petik yang memang masak ranummmm...
merah menyala... semerah shawl yg sue pakai tuuuu...
haaaa... tudung pun ikut tema tauuuu...

tokey pun terkejut... "waaaa... besar2 dan merah yea..."

 
makan puas2 kat cameron... kalau bawak turun bawah kang lembam dan masam...
satu mlm dok kunyah buah tu jea... 
 

beli cendawan segar... organik..

suh kakak ambik gambar... camni lah...
zoom dari bawah... nampak lubang hidunggggg....
dah dapat masuk hotel tuuu...
apa lagi... kitorang start buat steamboat lah...
guna periuk nasi jea... tak nak membazir beli periuk steamboat... bukan nak mkn selalu pun...
setahun sekali jea...
potong semua sayur2... susun2... celur...
satu kesalahan tau memasak dlm hotel...
so, kitorang tak memasak... rebus air jea dlm periuk nasi tu....
pastu masukkan kiub tom yam... kitorang tak memasak pun...
dah mendidih tu... masukkan sayur... kitorang tak memasak pun...
sayur dah layu tuuuuu... makan lerrrrr... nyummyyyy3.. memang sedap sayur segar  nih...
 

 
kenyang mkn sayur... selang seli dgn buah strawbery pulakkkk...
 

jgn panggil SUEperb MaMa kalau tak suka buat keje gila tauuu..
sue cakap kat asben... jom mandi kolammm... asben tak nak lah sbb sejuk... pukul 5pm...
angin sejuk dah masuk bilik... apalagi... sue tipu lah asben... ini kolam tertutup, air panas punyerrrr... hahaha... asben pun bersiap nak mandi dgn pantasnya... hahaha..

seronok lah kitorang sbb takde org dlm kolam... "wowwwww... kolam ini kami yg punyerrr"
asben pun turun.. pastu jeling kat sue... wakakaka... "Air panas lah ssangatttttttt"

patutlah tak de orang nak mandi... suhu 18'C tuuuuu... hadaina undur diri dr sahut cabaran mandi air sejuk... adik hanna memang power... sahut cabaran ni...

pastu menggigil kesejukkann... wakakaka..
adik kan badan halus mulus mcm mama...
so, adik kena jd kuatttttt... tak boleh lembik tauuu...
nanti kena buli...
 
dah siap mandi kolam... kitorang pun bersiap ke pasar mlm brinchang...
ini salah satu pasar yg sue sgt suka...
sbbnya ada sayur goreng... kimcam, bayam, pelbagai jenis cendawan goreng tepung...
jagung mutiara rebus... kuih ubi keledek goreng... 
 
bayam goreng tepung... memang sedap...
kena pandai pilih gerai tauuu..
yg goreng rangup jea yg sedap...
sekali makan confirm ketagih punyerrr...
kat KL confirm tak jumpa sayur goreng tepung...
 
 selfie sikit.... kalu menyampah... shcroll laju2 yea...



ini sue beli kat pasar tani di brinchang...
tak sempurna dtg cameran kalu tak makan strawbery cicah coklat tauuu..
 

pagi2 buta kitorang dah checkout tauuu...
sebabnya nak pusing2 cameron pulakkk...
tak nak breakfast kat hotel... RM18 sseorang utk dewasa... rugi3
kalau breakfast kat luar di kedai mamak rm10 satu family...
 
kakak nyanyikan lagu besday utk mama...
tak berapa nak merdu... bateri dah habis...
maklumlah penat berjalan...
mama dan ayah kepenatan... kakak tlg sambut besday mama yea...
 
 
 
tata.. titi... tutu...
 
 
 

No comments:

Post a Comment