Thursday, 1 January 2015

Misi Bantuan Banjir

tinggal satu job jea yg belum buat delivery..
termenung mengenang nasib diri yg selalu kena buli... uwwaaaa...

pengalaman jd kuli selama 8thn... terngiang2 kata2nya
"ko buat apa pun kat sue tu... dia takkan berenti kerja.. tak ada sape pun nak ambik dia keje sbb perangainya.." - hmmm... aku dibuli dan terus difitnah sehingga ramai yg membenci.. habis tu??? staffnya yg asyik berenti kerja purata 10 org setahun tu.. ape citer??? sabarlah wahai hati....

pengalaman bisness sendiri pulak...
ada brg sue import sendiri... ada brg sue beli dr kilang local...
tengok kpd kualiti product la..
sepanjang deal dgn kilang oversea.. Alhamdulillah xde masalah.. cuma rate USD jea lah yg naik turunnya...
bila deal dgn kilang local... hadoiiii... memang manangis sue dibuatnya...
pengalaman dgn supplier :
1) "u bank cek RM8k pukul 11am... before lunch brg sampai office u.."
bila tengok kpd company yg establised dan profesional tu... sue pun percaya, terus bank in... siap bank in send email slip cek, sales manager india tu call, driver tak dpt hantar lah, semua outstation, u kena collect sendiri.. sue pun terduduk sbb rasa tertipu... kalau ikut training sue yg menjadi kuli selama 8thn tu... sue akan di arahkan utk maki supplier yg bercakap bohong... (kat sini org akan cop sue perangai buruk) tp sue termenung sekejap... call asben, mintak asben yg settlekan...
asben sue call dan slow talk bercakap dgn sales rep india tu... jika tak boleh settle, hal tu akan di report ke GM... tiba2 kes tu settle dan brg sampai pd hari yg sama ke tangan asben sue... huhuhu
kenapa aku selalu kena buli????

2) ni dgn manufacturer lain pulak... thn lepas dpt harga rm5.20, dah buat order.. dah promote giler2... tiba2 dia ckp naik harga rm6.90.. alasan harga brg semua naik... okey sue boleh terima dan faham...sue rekeman kwn sue chiness beli kat kilang yg sama... sue malas nak ambik untung atas angin kat kengkawan ni... salah cakap sikit kang, hilang kawan pulak... tiba2 kwn sue ni dpt harga rm5.20... uhhukk3.. jatuh terduduk dan menangis lagi... kenapa aku selalu kena buli????
hanya mampu berdoa..
"semoga rezeki yg sedikit ni lebih berkat dr org baru yg dpt harga lagi murah dari sue..."

jika dilayan rasa kecewa... sakitnya hati..  ingin sgt lepaskan segala2nya... goyang kaki harapkan duit suami jea..  tp bila dipandang.. byk lg insan yg lebih derita..

lagu ini juga merawat rasa yg sgt kecewa sue...

apa pun yg berlaku... semuanya sudah di TAKDIRKAN.. kita hanya usahakan sambil menunggu kematian utk bertemu dgn KEADILAN...

kecewanya aku... sedihnya aku... sedih lagi insan yg hilang harta benda....
 keretanya rosak teruk.. sedangkan keretaku masih baru...
 rumahnya spt pondok kecil yg tunggu masa nak roboh... sedangkan rumahku sgt elok..
 rosak binasa dilanda banjir..
jalannya berselut... jalanku ber tar...
anak2nya hidup dlm lumpur... sedangkan anak aku tidur dlm aircond..
 
sedikit shj yg aku tempuh onak duri kehidupan dunia ni..
jika dibanding dgn byk lg insan yg malang...
kita akan kecewa selagi kita mencari keadilan dlm dunia...
penipuan itu ada di dunia... sekian!!
 
 
Poke3!! terasa kepala kena tonyoh ke dinding... adehh!
 
tersentap dr lamunan... aduhhh!
aku mengelamun krn rasa kecewa...
 
 
sedar2 satu lori 2 mpv parking kat depan rumah emak sue...
woowwww!! bantuan banjirrrr...
Alhamdulillahh...
 
tiba2 kena pelepok sekali lagi.... pengggg!
"bantuan ni bkn utk ko yg dok bergaya dgn spek hitam tau! ini utk mangsa banjir yg tengah kebulur lapar dok dalam hutan... tak boleh keluar nak cari makanan sbb terputus hubungan di kusial tanah merah tau!"
 
 
tepuk2 kepala dua tiga kali... baru ku sedar.. aku mengelamun tentang nasib diri... wakakaka..

memadangkang kitorang terputus hubungan...
kitorang tak tahu jerit perit mangsa banjir...
org bangi lebih tahu dr kitorang yg dekat dgn mangsa banjir..
 

ini jemaah islam dari bangi dtg utk hulur bantuan.. perjalanan mengambil masa sehari setengah..
sbb kebanyakkan jalan darat ditutup... diorang melalui kuala pilah... muazam shah... bla3..
patah balik sbb ada lori terbalik... masuk jln kampung... bla3... akhirnya sampai... Alhamdulillah..

lori ni dah tamat roadtax.. tp diorang tawakkal jea...
demi utk memberi makanan kpd mangsa banjir...
 

semua brg diturunkan dr lori utk packing...
nak pastikan setiap bungkusan ada makanan dan dapur gas...
asben dan abg kandung sue

 
emak sue rehat sekejap lepas jual nasi..
disusun semula, spy mangsa banjir dpt terima mengikut keperluan masing2...
ayah sue terpinga2...
ada org lapar ke kat tanah merah ni???
org felda kemahang elok jea berurusan jual beli...
elektrik tak ada... TV tak boleh bukak...
information tak sampai...

anak2 sue cuma tahu nak posing jea...
sampai tonggek punggung adik... tiru gaya kakak..
 






tiru gaya kakak lah konon..


 


semua brg siap packing... di masukkan semula ke lori dan 2 mpv...

Bendara islam di angkat... dan dikibarkan... sebagai tanda jemaah islam akan berangkat ke mangsa banjir di Kusial, tanah merah.
hehehe... kitorang pun follow jugak...
memandangkan kereta kecik... kembara jea..
dpt bendera kecik jea lah... 
ini destinasi pertama yg di singgah...
sue ingat org dok berniaga kat sini...
rupanya mangsa banjir.... Astagfirullahazim..
diorang duduk di kaki lima kedai makan...
 

tido mlm yg tidak berdinding... anak2 kecik pun tido dalam keadaan tempias hujan...
diorang sampai tahan track askar utk minta makanan...
padahal org awam byk lalu lalang kat sini... mungkin diorang segan utk meminta...
 

ini salah seorang mangsa banjir yg rugi ratusan ribu,
pengusaha burung puyuh...
akak ni ckp... anak sedara sultan pun ada hantar bantuan banjir kat diorang jugak...
itu pun kebetulan berenti utk bertanya... ingat kedai mkn beroperasi...
rupanya mangsa banjir menumpang duduk situ..
tuan kedai tak boleh berniaga sebab tak ada air dan elektrik...
 
masa packing tu... sue heran sgt...
mainan pun ada... utk ape?
makanan lg penting... rupa2nya...
bukan main seronok lg anak2 kecil ni dpt mainan... Ya Allah...
tersentuhnya hati sue, tengok keadaan diorang...
 
pengajaran yg sue dpt join misi bantuan banjir ni...
setiap bantuan yg kita nak hulurkan... kita kena pastikan kita sudah ada wakil dr mangsa2..
jgn turun dgn membuta tuli... spy agihan makanan kita tepat kpd mangsa...
bukan kepada org yg mengambil kesempatan...
 

group jemaah islam ini... akan hantar ke setiap rumah mangsa banjir...
bkn longgok kat satu tempat shj..
kami terpisah disini... sbb kat pedalaman tu terlalu byk lumpur... jalan cuma satu lorong shj...
kitorang kena cari stok ayam utk perniagaan esok...
 

 

hari terakhir sue dirumah emak...
bekalan roti... biskut... beras... dah mula masuk ke kedai2 runcit...
bg mangsa banjir yg berduit... boleh membeli sendiri di kedai runcit...
bg mangsa banjir yg hilang segala2... boleh terima bantuan banjir dr mana2 badan NGO..
 


kami bertolak balik KL pd petang rabu 31 dec 2014
tinggalkan emak ayah yg masih terputus hubungan...
tak ada elektrik, air, talian telefon dan internet...
kakak dah pandai pasang tali pinggang sendiri...

pukul 6pm, kami sampai di KLIA 2, Sepang...
 
cukup disini shj pengalaman SUEperb MaMa join group misi bantuan banjir...
tata... titi... tutu..

No comments:

Post a Comment