Monday, 27 November 2017

KISAH Nur Sufi Raihannah - 1Tahun


Alhamdulillah.. genap setahun sudah adik raina...




perkataan pertama yg adik raina sebut adalah "mama.. mama.. mama..."
berbeza dgn kakaknya... pandai sebut "umi" dulu baru mama... sebab masa dgn pengasuh lebih lama dari dgn sue... sama jugak dengan hanna... pandai sebut "Emak" dulu dari mama..

apabila anak pandai sebut nama pengasuh dulu daripada "mama"... sebenarnya sue rasa bersalah dgn diri sendiri... sue rasa sue tak lakasanakan tanggungjawab sebagai ibu dgn sempurna.  tp apakan daya... sue bekerja kerana "Ada Ruang & Ambil Peluang" dgn rezeki yg Allah sudah sediakan... bukan kerana nak lari dari tanggungjawab sebagai IBU.







Rasa nikmat sgt... dapat merasai besarkan anak depan mata... dlm 24 sehari.. hanya 4 jam shj hantar ke pengasuh... dlm masa 4jam lah sue kejar masa utk jumpa client.. pastu bergegas balik utk ambik anak2... cuba bayangkan keje yg 8 jam dipendekkan jadi 4 jam... tak ke sue jadi macam lipas kudung... bawak kereta pun dah macam pelesit.... yg mana keje boleh tenyeh ke asben... sue tenyeh la... wakakakaka..

Nikmat yg paling sue syukuri atas kehadiran adik raina ni... Sue dpt jaga adik raina separuh hari dihari bekerja. Maklum lah.. 2 anak yg lain sue masih bekerja dgn org.. masuk kerja mesti 8.30 - 6.30... tak dapat merasai besarkan anak2... tak dapat merasai kerenah sebenar anak2 keci;... lepas ambik dari rumah pengasuh.. anak2 cuma tahu mengamuk untuk ambik perhatian sahaja...

Beza pulak masa dgn adik raina...  adik raina hadir ketika sue sibuk buat bisness sendiri.. jadual keje sue.. Sue susun lebihkan masa bersama adik raina. Pagi sue akan habiskan masa dgn adik raina... bagi mkn breakfast... pastu tido kan adik raina. Waktu raina tido.. Sue mkn dan siapkan keje2 opis. Pukul 10.30 raina bangun.. masa ni sue habiskan masa dgn bergurau senda.. peluk cium... menyusukan raina... Sue ingin menikmati saat raina kecik... Sue cium bau bayi sepuas hati... peluk sepuas hati... sue tenung adik raina lama2... kerana sekejap lagi adik raina akan besar... akan hilang bau bayinya..

Bila azan zohor... Sue akan mandi bersama adik raina... mandi sambil dukung... sambil cium2... lepas siapkan raina.. Sue solat zohor... Sue bersiap pakai baju keje utk jumpa client.... jadual sue... jumpa client semua sue set waktu petang.

Alhamdulillah.. jumpa pulak pengasuh yg boleh mengasuh petang shj. Hantar pukul 2 sampai pukul 6.

Sedar2... raina dah setahun.. sekejap nya masa berlalu...
Rezeki kehadiran adik raina ni sgt berbeza... adik raina sue mampu beli breast pump yg rm1,000. Breast pump utk anak sulung rm350... utk anak no dua rm650... Alhamdulillah... semakin murah rezeki anak2.
 setiap anak ada rezeki masing2..
Stok susu adik raina byk sgt.. cegah 15pack dan 20 botol.. lepas sebulan hantar ke pengasuh pertama yg dipanggil nenek.. adik raina tak nak susu botol... sayang sgt dgn stok susu... skrg nenek dah pencen dari mengasuh... sue pun tukar pengasuh lain pulakkk..

.. skrg adik raina di rumah ibu (pengasuh baru)... pun sama... adik dah tak nak juga susu botol.. wlpn sue dah train dalam pantang semua ok... tp adik raina tak nak susu botol dgn pengasuh...   puncanya selepas 2 minggu masuk wad masa usianya 6bulan.. adik raina tak nak susu badan guna botol.. dan tak nak susu formula.. Byk susu membazir yg dah di frozen kan... tak sampai hati sue nak buang susu tu secara serentak... kadang2 seminggu sue buang 1 pack jea... sedih sgt...

yang paling sedihnya... teringat zaman kakak2nya menyusu dulu... setiap hari sue berkejar hantar susu yg dipam utk kakak2nya.. susu tak cukup2... tp itu adalah TAKDIR rezeki kakak2 nya...
berbeza pulak dgn rezeki adik raina... melimpah ruah susu sampai terpaksa dibuang...
setiap kali susu dibuang.. air mata sue menitis krn terasa sayang sgt... tp nak buat macamana... kita hanya mampu merancang tapi Allah sudah takdirkan Rezeki masing2...


Walaupun gigi dah ada 6 batang.. 
Adik raina tetap bergantung kpd bubur utk kenyang... Kalau bg nasi biasa.. adik raina akan makan sebijik2... korang rasa boleh kenyang tak? Muahahaha... malas nak mengunyahhhh...

Haaaa... dr umur 6 bulan.. sampai lah skrg dah umur setahun.. masih mkn mcm ni lagi.. biasanya anak2 sue yg lain.. umur 8bulan dok ngan pengasuh dah tak nak bubur.. mkn nasi biasa... tapi adik raina ni byk masa dgn sue.. jadi manja la pulakkk... 







No comments:

Post a Comment