Sunday, 3 December 2017

Hijrah - Pejabat baru Blogger SUEperb MaMA A081

Hijrah lagi…

Selagi "ADA Ruang -  AMBIL PELUANG"




Onak duri dalam mencari rezeki… hanya Allah sahaja yg tahu tangisan hati ini… Ingat lagi tak kisah  "Singa Star Medik Resign" dalam entry tu sue cakap sue takkan buat bisness sendiri.. bla.. bla.. bla.. sue takkan jadi seperti "Crazy John"... bla.. bla.. bla... 

tapi itu kata2 sue... itu niat sue... itu perancangan bodoh sue... hakikatnya??? Takdir Allah??

sekarang ni. . Sue dah jadi lebih crazy dari Crazy John!!!! sebab??? sue dah kapit EX-Company!!!! hadoiiii... mintak maaf laaaa... tak sengaja...

satu persatu sue harungi onak duri kehidupan sebagai Medical Supplier... cabaran utk dapat Letter Of Appoitnent dgn kilang... cabaran untuk dapat lesen MDA.. cabaran dalam mendaftar product... cabaran terbaru tahun depan adalah Sistem Eperolehan seperti LAZADA... user akan beli barang atas talian seperti kita beli barang kat Lazada... adushhhhh... pening3.   tapi sue tempuhi jugak selagi "Ada Ruang.. SUE Ambil Peluang".. Persaingan semakin sengit.. Peluang jadi semakin tipis.. 

Disebabkan cabaran2 kat atas tu... bisness sue mesti ada office. Setiap kali nak perbaharui lesen mesti kena audit... takkan nak audit kat kedai mamak kan... mesti lah audit kat office sebgai tanda PROFESSIONAL..

Tahun 2014 sue setup opis sue belakang ex-company sue keje dulu… sue rasa aman damai kat tingkat 2 tu walaupun kerja sorang2 dalam keluasan ofis 1400sqt.. semua org terkejut, mcmana sue berani kerja sorang2 kat atas sedangkan byk bangla yg menyewa sekeliling tu… sue hanya berpegang teguh dgn Tawakkal pada Allah. Allah yg beri sue opis kat situ… jadi Allah lah yg akan jaga sue di situ…
Bulan Aug 2017… jiran sebelah opis sue yg berkongsi grill dgn sue, bagi sewa opisnya kat agensi pekerja asing. Penyewa sebelah akan letak orang india yg betul2 dari india sampai lebih 130 org kat situ. Kunci gril yg berkongsi tu.. diorang tukar sesuka hati… menyebabkan sue rasa tak selamat utk operation company sue. Andai kata Sue bertahan di situ.. Ibarat spt meletak parang di leher.. 

Berserah diri pada Allah…
Otak sue mula berfikir utk selesaikan masalah…
Plan yg pertama >>> beli opis sebelah… kebaikannya : sue boleh control sape yg nak sewa utk dijadikan jiran. Keburukannya.. sue terpaksa bekukan duit ratusan ribu lagi kat premis yg tidak beri keuntungan jangka masa pendek. Hmmmm… pening3.. lagi pun, opis kat atas tak boleh nak buat bisness customer walkin. Peluang utk dpt penyewa tu sgt rendah. Ada penyewa pun… kadar sewa sgt rendah. pikir punya pikir sue tak boleh buat pelaburan utk pejabat tingkat atas lagi.

Misi mencari opis bawah… ada opis dekat dgn rumah sue… rm205k… kedai restoran utk dijual. Aduhhhh… opisnya kecik, nak buat bisness walkin pun susah jugak kat situ sebab jalan mati… nak kena renovate balik… hadoiiii… mahal tu.. 

pusing2 kat kosmoplek pulak… Jalan 5 opis sue yg tingkat atas, Jalan 6 ex-company, tiba2 ternampak iklan utk dijual di jalan 7 kat kosmoplek. Suh asben call… asben call sorang chiness tu, harga dah mati rm300k. perghhhh… giler mahal… kitorang cari2 kat tmpt lain pulak… ada kat kawasan taman sue jugak, rangka opis tu kat jalan mati.. nak buat bisness walkin kat situ harapkan org taman dahlia jea.. bumbung rosak teruk.. tingkap pintu grill semua rosak.. harapkan ada rangka simen jea lagi.. rm300K… fuhhhh… lagi melampauuu…

2 minggu kemudian, sue call balik chiness kat kosmoplek yg kedai di jalan 7. Sue berdoa pada Allah spy dapat harga murah.

“Boss, harga kedai di kosmplek berapa K?
“RM300k..”
“mahalnya… saya ada bajet rm250k shj... kalau owner nak jual rm250k.. u contact saya balik yea…”
“ok2… saya check dgn owner sekejap..”

Pukul 6 petang… Chiness call…
“hello madam… owner setuju nak jual dgn harga RM250k…”

Masa tu.. Ya Allah… syukurnya.. jimat rm50k weiii.. no kedai tu… A081… eh3.. mcm pernah dengar 081.. 081… 081.. E081… A081… E081.. A081… Ya Allah… E081 tu Star Medik (Ex-Company)… A081 Media Smart (Company akuuuuuu)… Ya Rabbiii… dulu dok belakang Ex Company.. skrg dok depan Ex Company pulakkkkkk…

Kenapa kena beli opis??? Kenapa tak sewa opis???
Perbezaan sewa dan beli… kalau sewa opis, deposit sewa rm5k dah cukup… renovation?? Zaman skrg… renovate opis.. paling busuk2 lah rm20k… nak cantik sikit rm30k… lepas sewa 3 tahun… pemilik kedai akan naikkan sewa… haaaaaaa.. kat situ menangis tak berlagu…kadar sewa kat kosmoplek rm1500 – rm2000. Pemilik kedai tengok kita bayar sewa ontime jea… confirm dia naikkan sewa, sebab pemilik kedai Nampak bisness kita maju.. kalau kita lambat bayar sewa… pemilik kedai akan hantar warning letter nak suruh cauuuu… pergi main jauh2… kannnn… belum kira owner nak ambik balik kedainya… kita dah renovate cantik2.. cukup kontrak… owner suruh kita keluar… hadoiiiii… tak larat nak bertikam lidah laaa… 

andaikata sue menyewa sepanjang bissness sue selama 4 tahun ni… rm800x32bulan = RM25600 + renovation RM25k = RM50600… ini adalah angka yg hangus bila sue menyewa… 

sue pegang kata2 seorang chiness “Saya tido pun dapat duit… apatah lagi saya bangun loorrrrrrr…” sebenarnya kita tak perlu banyak duit... tak perlu kaya... kita cuma perlu SMART jea menguruskan duit... kedai bawah pulak sue akan guna utk 1 bilik jea, lebih kurang 2/3 drp opis tu... selebihnya sue akan bagi sewa. kos sewa tu sue sue guna utk expensess company sue dan topup sikit utk bayar kat bank.

Time tido dpt duit sewa2 kedai… time bangun dpt duit hasil gerakkan tangan dan kaki… 

Lagipun… sue perhatikan emak dan arwah ayah sue berniaga nasi kerabu dan kedai runcit.. nasi kerabu emak sue dpt jual dgn harga rm2.50 ada ayam goreng kecil…
kenapa emak sue dpt jual murah?

Jawapannya sgt senang.. kos overhead atau expenses syarikat sgt rendah… kedai makan sendiri tak perlu bayar sewa… kedai makan dan rumah satu tempat… tak ada kos petrol utk ulang alik keje.. dari sudut harga? Emak sue tak mudah naik kan harga makanan sesuka hati… ambik masa puluhan tahun niaga… baru naikkan harga nasi dr rm2 ke rm2.50…

Sue pun buat perkara yg sama… brg yg sue import sendiri… sue yg control harga… sue tak mudah naikkan harga… 12 tahun jual brg yg sue import… 12 tahun lah harga sama wlpn currency naik… kalu masih lagi ada untung… sue tetap dgn harga yg sama… berbeza dgn jual product local… tiap2 tahun kilang local naikkan harga… kadang2 sue masih lagi harga yang sama dgn customer… tiga kali kilang naikkan harga… barulah sue naikkan sedikit harga dgn customer.

Sue ambik pengajaran cara org tua sue uruskan bisnesnya sebagai rujukan utk bisness sue… 33thn bisnesnya bertahan di KEMAHANG 1.

sekarang Sue pilih utk BELI kedai…bukan niat untuk mengumpul harta.. tapi sebagai kemudahan dimasa hadapan. skrg ni anggap sue “sewa beli” dgn Bank… memang rasa parah sikit nak bayar muka 15% drp RM250k. tak ada sape yg boleh halau sue kat situ.. ikat perut kemas2.. bayar muka RM37500. Uwaaaaaaa… habis duittttt… opis tu kosong… kena renovate simple2…

Ada yg bertanya… loan sampai 30tahun… ko rasa ko boleh buat sale sampai umur 65 tahun? Jalan dah bengkokkkkk… ada lagi ke yg nak berbisness dgn engko sue oiiiiii….
Hehehe… Hasbunallahawanikmalwakil..

Drp “engko” gelakkan aku… lebih baik “engko: baca doa ni utk aku…
DOA MAMPU BAYAR HUTANG sebelum mati… hehehe

Sebagai ikhtiar utk mati tidak dalam keadaan tidak hutang… sue ambik islamik loan… tp itu blm cukup cover kalau sue meninggal dunia sblm langsai hutang ini…  sue ambik insurans yg langsaikan hutang sue sekiranya sue meninggal dunia. Sue bayar rm8010 seumur hidup utk insurans kedai ni… andai kata ajal sue sampai sblm habis sue bayar hutang… pihak insurans akan bayar semua hutang dgn bank.. pewaris akan dpt premis dlm keadaan cash tanpa perlu sambung bayar. sucikan hati NIAT dgn niat sedekah utk PEWARIS.

Opis lama tu skrg dah jadi ape?
Alhamdulillah… Jadi sumber pendapatan sampingan sue. Sue bagi sewa RM800/sebulan.
Sebenarnya…sepanjang sue beli pada tahun 2014… opis sue sentiasa ada penyewa jea… sue perlukan ruang pejabat Cuma satu bilik kecil shj… selebihnya sue bg sewa… hasil sewa tersebut sue gunakan utk bayar si Kerbau kelabu (SU7100C)… haaaa…. Gitu caranya main pusing duit…
Sue beli opis atas dulu rm80k + rm20k renovation… duit beku kat situ rm100k… perghhhh… kalu dlm citer kartun tu… sue dah macam Tom and Jerry kena penyek kat lori dah…
Sepanjang bg sewa kongsi pejabat 24bulan x RM800 sewa = RM19200 --- > kos renovation dah balik modal…

Andai kata sue tak beli kedai… sue menyewa selama 3 tahun.. sewa kat atas sekali jugak, rm800 x 25 bulan… sue akan habis duit utk menyewa rm20k… lepas 3 tahun pemilik akan naikkan sewa.. ke seribu.. masa tu akan rasa stresss… nak pindah kena renovation lagi… tak pindah kena layan harga sewa semakin meningkat… itu kos menyewa kat tingkat atas sekali..

Bila bangla start mengacau… sue mesti pindah dan cari opis bawah… harga sewa opis kat bawah rm1800 sebulan… cuba bayang rm1800 x 25 bulan = rm45,000. Haaaaa… kaaaannnnnnn… dah burn duit menyewa kat situ jea… kalu beli opis sendiri… burn duit pun… lama2 boleh jd hak milik… kalu tak nak jadi hak milik… boleh jual jea… sewa kedai bawah rm1800/bulan… kalu sewa beli dgn bank rm1117… haaaa… byk beza tuuuu….

Skrg tengah cari duit utk renovate pulak… nak renovate simple2 jea.. sebab sue nak guna ruang sikit jea utk bisness sue… selebihnya utk bagi sewa… hehehe … sue dah ikat perut bayar deposit… skrg biar penyewa bayar loan sue dgn bank.. amacam? Ok takkkkkk…

Hidup berdikari… susah senang tanggung sendiri… mereka Cuma tahu utk bersorak jika kita gagal… tumpang bangga jika kita Berjaya… kata2 yg pahit sue terpaksa telan selalu sue terima "tanduk lembu dok depan.." dari kecik sampai ke tua ni... sue tak faham apa maksud tanduk lembu dok depan...

Liku2 kehidupan…

Rasa nak sewel kerja tanpa pejabat... stress gilerr

Setahun jugak lah sue kurangkan masa dgn internet. Asben buat keputusan tak boleh pasang unifi kat rumah... takut anak2 lalai dgn youtube. Terpaksa lah sue keje guna internet hp dan bluetooth. Memang mencabar. Ada satu hari tu.. Sue cakap kat asben... hari ni mesti TT ke oversea. Brg yg perlu dihantar ke hospital sgt urgent.

Absen godek hp guna bluetooth utk transfer dokumen ke laptop nak print.. tak lepas.. try guna hot spot.. tak lepas.. pergi ke kaki Opis lama utk guna internet.. baru boleh download.. itu pun ambik masa yg lama... sempat lah asben naik darah... hahaha... haaaa... rasakan seksanya tak de opis tak ada internet.

Lepas download kena balik rumah utk print.. pastu keluar balik pegi ke maybank bbst utk TT duit.  Asben sue bebal.. "kena ada unifi lah kat rumah... susah lah mcm ni.. keje abg pulak jd lambat"

"Abg kena sekali dah nak marah2... Ayg ni buat keje tanpa internet kat rumah dah setahun.. rasa nak sewel tiap kali nak urgent..." adushhh 

hehehe...  3 minggu lagi.. sebelum habis DEC 2017.. sue akan dapat kunci.. InsyaAllah.. tahun depan tak sewel dah... ngeng3.

sekali lagi sue ulangi.. sue bukan nak bersaing.. sue cuma mencari rezeki selagi ada RUANG sue ambil PELUANG... 



Terima kasih YA ALLAH.. Terima kasih byk2 customers yg support sue.. Semoga Allah balas jasa tuan2 dgn rezeki yg Berkat.. Amin..

Hasbunallahawanikmal wakil...

***Nak kena ambik angin pantai lah esok.. Nak rehatkan otak drp berfikir hal keje.. "Cari ketenangan dlm Keagungan Ciptaan Tuhan.."


tata,, titi.. tutu...



No comments:

Post a Comment