Tuesday, 5 December 2017

Travelog 5 - Krabi, Thailand - Day 2 - Four Islands


Chicken Island
Pranang Cave Bay
Poda Island
Tub Island


Sebelum ni kitorang pernah pergi round pulau di Langkawi.. Tp kitorang tak turun laut masa tu.. Kali ni round pulau di Krabi.. Ishhh... Semangat giler nak main pantai sebab airnya Sgt cantik dan jernih.. Pesisir pantai pun ada ikan yg cantik.. Belang hitam putih kuning.. Pasirnya bersih..

Cuaca hari ni elok.. Redup jea..  Air laut tetap cantik kehijauan... Kalau langit cerah dan panas.. Air laut lagi cantik jernih hijau birunya.. Bagi kitorang yg bawa anak2 kecik ni lebih baik cuaca redup la..

Persiapan utk hari ni.. Mesti bawa baju mandi.. Jaket keselamatan utk kanak2.. Jaket keselamatan anak2 Asben suruh bawak yg diorang dah serasi guna.. Utk orang dewasa boleh guna yg pakej sediakan.

Utk mudahkan urusan.. Semua pakai baju mandi siap2.. Bawak bag utk baju spare baby dan Plastik pakaian basah.. Kat sini.. Start naik boat baju kering.. Pastu balik basah.. Setiap kali singgah pulau mesti basah kecuali Chicken Island.. Chicken island hanya boleh ambik gambar dlm boat jea..

Pengalaman Sue snockling??? Perghhhh.. Best gilerrr.. Best dok berpaut kat besi speed boat!

Turun yg pertama dgn penuh confident tahap tertinggi lah... Yea lah kan.. Pakai jaket keselamatan.. Mestilah terapung.. Dlm kepala dok perasan dayung kaki mcm ikan duyung lah.. Pastu Terus pandang bawah tengok ikan. Haaaaa.. Enjoy kannnn.. Tp yg berlaku kat sue.. Jaket sue longgar.. Apa lagi tertonggeng tonggeng Sue berpaut balik kat tali boat.. Naik atas balik tukar jaket keselamatan yg lebih ketat.. Try turun lagi.. Fuhhhh.. Trauma dah ehh... Takutttt nak lepas besi boat.. Huhuhuhu.. Sblm snockling.. Lebih baik korang beli jaket keselamatan.. Berlatih berenang imbang kan badan kat kolam dulu.. Jgn terus terjun laut mcm Sue... Sekali tengok laut dalam tu.. Haaaa... Gelabah biawak cari tangga boat. Kah3. Nak snockling mesti pakai baju mandi.. Kalau pakai biasa takut koyak dan susah nak renang sebab kain berat.

4 beranak tu dah main jauh dah.. Hadoiii.. Kena tinggal lagi..

Kakak turun jea laut.. Terus tanya ayahnya
"ayah.. Kat sini ada jerung tak?"

Hahahaha.. Tergagap tercungap jugak lah ayahnya nak menjawab..

Mula2 Asben sue tak nak celup adik raina dlm air laut.. Kata nya takut kulit hangus.. Takut kulit adik raina alah dgn air laut..  Sue pulak tengok cuaca mendung.. Ok lah adik raina snockling sekali...

" sayangnya nak celup adik raina dalam laut ayang oiiii... "

"ala bang... Ayg koko.. Abg koko.. Anak kita xde nya nak putih mcm anak Che ta.. Celup dlm laut ke.. Tak celup ke.. Keluarga kita ni memang koko.." hahaha

Air yg hijau.. Kalu musim panas ni.. Lagi jernih ni.. 








Ini gambar sblm naik boat.. Telatah anak2 sue selalu menjadi perhatian pelancong asing.. Tengok dok ambik gambar wefie.. Org putih offer utk ambik gambar kitorang... 

Adik raina sebelum kena celup dlm laut... 

View chicken island

Adik raina memang lasak.. Alhamdulillah.. Usianya setahun dah pergi 4 negara.. 
Arab.. Indonesia.. Vietnam.. Dan Thailand.. 


Sepanjang round pulau ni.. Korang pakai jea baju mandi Muslimah.. Alhamdulillah selesa.. Walaupun kejap kering.. Kejap lembab.. Kejap basah... Kalau pakai baju biasa nak mandi takut tak tahan.. Takut seluar terlondeh nanti.. 


Kat sekolah.. Cikgu2nya cakap.. Anak2 sue Feeling princess... Skrg sue nak latih diorang lasak sikit.. Sebab zaman sekarang.. Lelaki ke.. Perempuan ke.. Semua pandai mencari rezeki sendiri... Sue tak nak anak2 Sue pikir nak suasana yg Ayu jea.. Dilayan seperti puteri.. Ohhh.. No.. No.. No.. 

Biar diorang merasai rasa penat.. Tapi enjoy!!! 


Mama posing kejap.. Sambil tunggu anak2 main air pantai... 
Puas tegur dah... Kat pranang cave island ni tak boleh mandi..tlg lah bersabar.. Lepas ni ke pulau yg boleh mandi... Tapi kan budak2.. Kalu cikgu cakap jea takut.. Kalau mama ayah cakap... Buat2 takut jea...
Dekna byk tektik sikit.. Pergi kat ombak Buat2 jatuh.. Habis basah baju... Dia pun main air dan pasir.. Pastu kakak pun tanya.. 
"nape dekna boleh mandi mama?" 
Haaaa.. Kalu kakak dah tanya mcm tu.. Takkan tak bagi kakak mandi pulak kan.. 
Dlm diam diorang tak ikut arahan.. 
Hahahaha.. 

Bila nak naik boat balik.. Diorang merungut baju basah tak selesa.. Malu sebab org lain baju kering.. Diorang jea baju basah...  Haaaa.. Time tu makan ceramahah sikit.. Muahahaha 




Kitorang selalu jadi org last naik boat.. Maklum lah.. Anak2 langkah sempit... 



Alah balik.. Semua penat pancit... 


Balik Hotel diorang sambung terjun kolam hotel pulak.. Sue dan adik raina balik bilik.. 
Petang pulak semua tido kepenatan.. Sue dan Asben layan maggie kari kat brander..

Malam kami keluar lunch dan round pekan krabi naik Tut tut.. Anak2 Sue suka naik Tut tut drp naik kereta.. Sebab menikmati angin sepoi2 mengacau rambutnya..  Diorang kan tak de motor.. Sekali naik Tut tut motor.. Memang enjoy giler lah...  
 Hahahaha 


Tata.. Titi.. Tutu... 









No comments:

Post a Comment