Monday, 4 December 2017

Travelog 5 - Krabi, Thailand - Day 1 - Treekking Elephants


Alhamdulillah.. Ada rezeki merasa jejak kaki ke Krabi ni

Dugaan betul nak travel kali ni.. 2 hari sblm bertolak pun dah macam2.. Sabtu dah pergi ke Sunway Pyramid beli brg apa yg patut. Lupa nak buat roaming line hp.. Tak pe lah lupa gak.. Sabar2.. Sebab boleh buat kat Alamanda Putrajaya hari ahad. Esok kan nya.. Pergi alamanda.. Tak boleh bayar utk roaming kat branch TM di alamanda... Terpaksa lah pegi ke Sunway Pyramid lagi... Addehhh..

Balik rumah.. Packing semua brg.. Tido awal.  Tak sabar nak fly nih.. Pukul 4.15am semua dah siap.. Asben cari uber... Semua uber tak menyahut.. Maklumlah hujan renyai2.. Tido lagi syok... Try on grab.. Pun tak menyahut.. Kalau ada pun kereta viva.. Tak muat bagasi kitorang ni.. Pukul 5am.. Kitorang  terpaksa bergerak dgn kereta sendiri.. Bayar lah parking airport... Hati hanya mampu bersangka baik dgn Takdir Allah.. "mungkin Allah mintak kami simpan kereta di tempat yg elok.."

Sampai jea airport.. Kitorang dah lambat.. Siap check in dah pukul 6am lebih.. Flight pukul 7am.. Hambik kauuu.. Berlari anak beranak.. Lepas check in bagasi.. Beratur kat saringan pulak... Dlm bag hand carry tu Asben letak barang mandi... Mungkin Asben sue nak cepat malas nak bukak bagasi dah... Polis airport pompuan..   Dia cek satu persatu brg mandi.. 3 botol kena rampas.. Sabun mandi cetaphil utk anak2.. Minyak rambut dan sebotol lagi.. Tak ingat apa entah... Ohhoiiii... Mahal sabun cetaphil weiiii... Syarat cecair yg boleh bawak dlm bag kat tangan ialah 100ml shj... Hadododododo.. Terkena lagi...

Kitorang org last check passport..  Fuhhhh... Pengalaman yg mendebarkan..  Giler lah.. Kakak dan dekna seronok berlari.. Diorang ingat kitorang tengah bergurau senda.. Padahal kitorang dah lintang pukang takut terlepas flight.. Lari2.. Tiba2 singboard L hilang.. Tanya Asben.. Skrg PQ.. Mana L? Asben cakap depan lagi... Kebetulan ada pekerja Asia bgth L kena patah balik... Hadoiii... Berlari lagi... Pastu Asben berhenti kat L6.. Sue tanya Asben.. Mana L16? Dgn confidence tahap menteri.. Tunjuk tangan kat signboard L6. Asben jeling kat sue... Tanda salah... Hadoiii.. Lari lagi... Sampai lah kitorang org kedua last.. Siap check.. Kami diberi laluan emergency.. Tau2 kitorang tembus dan masuk flight lebih awal dr org yg beratur panjang...

Ini memang keje gilerrrr... Lain kali Kalu nak check in bagasi kena pegi pukul 3am utk flight pukul 7am. Done.


Dah sampai Krabi pukul 8am.. Waaaa.. Awalnya.. Terus check in hotel.. Round2 tepi pantai.. Hari ni kitorang pilih Elephant Treeking.. Sue ingat aktiviti ni tengok anak gajah jea.. Sekali dah sampai tu.. Kena naik gajah weiii.. Gajah yg sue dan dekna naik usianya 62thn... Gila seghiauuuu.. Sama tinggi dgn pokok kelapa sawit.. Serikkkk weiii... Tak cukup dgn tu.. Gajah bawak turun dlm kolam yg curam... Ya Allah.. Masa tu rasa mcm nak kiamat!

Gajah bawak round dlm ladang sawit.. Fuhhhh..  rasa macam bawak pusing 1 krabi nih.. jauh giler.. Belum kira gajah berhenti mkn.. Kencing.. Berak lagi... Hadoiii.. Lamanya.. Pemandu Asben turun ambik gambar.. Pastu pemandu Sue pulak turun kencing.. Gila lah..  Taubat dahhhh.. Takkan naik gajah dah lepas nih.. Cukuplah lah sekali dlm seumur hidup...

Travel kali ni.. Misi kitorang ialah latihan lasak utk anak2.. Last2 sue ngan Asben yg lagi cuak..  Wakakakaka.. Dekna dan kakak siap tak bagi pegang dia atas gajah lg..

Cuba tengok kaki gajah tu... Boleh dia berdiri di tepi parit tu.. Hadoiii... Cuak betul... Tengok lah muka Asben Sue yg senyum cuak tu.. 

Ini stesen naik turun gajah.. 
Serius... Sue tak gurau.. Sue memang takut dgn binatang liar yg besar ni... Rasa naik gajah ni sama spt berada di atas pokok kelapa ketika angin kencang.. Haaaa.. Gitu lah gayanya... 






Ini video naik gajah dan persembahan baby elephant..  Seram.. Gayat.. Trauma.. 














Makanan halal kat sini Sgt banyak.. Tak yah lah korang sibuk nak bawak maggie.. Biskut.. Dan roti.. Mejoriti penduduk sini Islam.. 99% Muslim. 

Santai sekejap sblm naik gajah... Kononnya mcm enjoy lah naik gajah... Sekali dok Takbir kat atas gajah tu... Hambekkk kau.. Muahahaha 

Naik tut tut.. 

Okey.. Bye!! 
Sue tido dulu yea... Esok aktiviti laut nak round 4 pulau.. 

Tata.. Titi.. Tutu.. 





No comments:

Post a Comment