Friday, 8 December 2017

Travelog 5 - Krabi Thailand - Days 3 - Hong Island


Hari ke 3... Asben sue ambik pakej Hong Island.. 

Pulau pertama singgah adik raina tido... Ayahnya layan kakak dan dekna mandi.. Sue menulis blog utk Days 3.


Perjalanan ke Hong island ni agak ngeri sikit.. Ambik masa 20minit.. Boat memang laju membelah ombak... Goyang kiri kanan.. Huhuhuhu.. Takut oooo... Bila sampai ke pulau ni.. Memang cantik.. Kawasan nak main pantai tak panas langsung.. Sebab lindung dgn batu yg besar.. kulit tetap terbakar tp tak teruk..

Bila dah sampai ke satu2 pulau... MasyaAllah.. Cantiknya ciptaan  Tuhan...

Dalam keadaan ngeri naik boat tu.. Terlintas jugak lah tentang mati kat situ.. Cepat2 mengucap lah..
Tempat mandi pun byk yg teduh.. Berangin tak seperti pantai kat Malaysia..

Kulit tak terbakar Sgt laaaaa..Kat Malaysia.. Angin dari pantai naik ke darat terasa haba panas Sgt.. Kat krabi ni.. Tak terasa panas terik langsung.. Betul lah  org  Thailand yg keje kat restoran di Langkawi cakap kat Malaysia ni panas terik.. Pekerja tu kurus turun berpuluh kilo hilang selera mkn disebabkan terlalu panas...

Bila pakai baju mandi.. Cepat kering.. Air pantai tak melekit pun kat badan.. Kalau dtg sini tak payah sayang badan nak mandi lah.. Terjun jea pantai..  Suasana tak panas dan air tak melekit. Elakkan dr pakai kain cotton.. Kain cotton jd berat susah nak kering.

Pakai selipar yg selesa.. Jgn pakai kasut.. Beli yg jenis getah tak bertumit.. Korang tiup jea boleh kering.. Hahaha.. Kalu pakai yg jenis kain atau kulit.. Kaki korang akan sentiasa basah nanti mudah melecet. 

Ini contoh selipar yg simple. 



Sue ingatkan.. Anak2 tak suka aktiviti lasak.. Rupa2nya.. Diorang siap tak nak balik.. Dah sampai rumah.. Cakap nak pergi Krabi lagi.. Hadoiii.. Insya Allah.. Ada rezeki kita pergi lagi yea sayang... 



Asben sue nak naik boat ni.. Slow tapi unit.. Sue tak suka boat ni.. Macam tak cukup selamat utk anak2 kecik... Takut anak2 panjat terjun laut... 

Byk batu.. Air jd sejuk.. 



Handbag bawak yg tahan lasak kalis air.. Jenis yg galas.. Tak payah nak stylo ssangat lah... 
Bag mcm ni banyak dijual kat pulau.. 
 Boleh bawak mandi sekali.. Tak payah tinggal kat bawah pokok.. Takut hilang passport dan duit

Kat sini pantai tepi jln tak boleh mandi sebab air kotor.. Kalu nak mandi memang kena ambik pakej ke pulau.. Kat situ ada polis atau askar laut yg jaga keselamatan pengunjung takut lemas atau jenayah. 

Test IQ anak... 

"apa yg kakak dan dekna nampak sepanjang kita round dari satu pulau ke satu pulau?" 

"ikan.. Air laut.. org putih pakai spender nampak bontot.. "

Lurp!!terbeliak biji mata kitorang... 

Hehehe.. Ayahnya pun bagitahu.. "kita org islam tak boleh pakai macam tu tau? 

" kakak dah besar nanti kakak kena pakai macamana? "

" kakak kena pakai macam mama.. Baju mandi Muslimah.. "

" Oooo.. Okey" 

Dalam flight otw balik kakak tanya lagi.. 

"Mama..  Kenapa mama tak bg hp kat kakak?"

"kakak.. Kalau Kakak main hp.. Kakak suka tengok YouTube kan? Kakak tengok kartun kan? Bila kakak terlalu byk tengok benda2 mcm tu.. Kakak jadi garang...  Mama panggil kakak tak jawab.. Kakak tak nak berkawan dgn adik2.. Kakak suka marah mama.. Marah ayah.. Marah adik2.. Betul tak? "

Daina angguk tanda betul... 

" kalau kakak tak tengok hp.. Kakak jadi kanak2 yg baik.. Dengar cakap mama dan ayah.. Suka bermain dgn adik2.. Mama seronok tengok kakak jadi kanak2 yg baik.. Kakak seronok tak jd kanak2 yg baik? 

"seronok.." 

"kalau jd kanak2 yg baik.. Kakak tak kena marah kan?" 

"ahha.. Kakak nak jadi kanak2 yg baik lah.. Mama.. Kenapa mlm td mama bagi hp kat dekna masa di restoran .. Mama bagi tengok kartun? " 

"mlm tadi.. Dekna dah penat.. Mengantuk.. Mama takut dekna tertidur sebelum makan.. Mama takut dekna tidur dalam keadaan lapar... Mama bagi kakak tengok hp jugak kan?" 

"ahha.. Tp kakak tak mengantuk.. Kakak tak mintak hp.. Kenapa mama bagi jugak?" 

"sebab mama takut kakak cakap mama tak sayang kakak.. Mama kena adil kat korang.." 

"kakak tak cakap kakak tak sayang mama.. Mama.. Adil tu ape?" 

Adehhhhh... Pening nak menjawab... 
"kakak nasi lemak sedap dah sampai.. Jom mkn.." 

"Okey.. Kakak lapar sangat nih. . "

Fuhhhh.. Selamat terlepas dr soalan yg bertubi2 kena tembak.. Hadoiii.. 


Addehhh...  Juling mata nak jawab soalan anak2.. 


Tata... Titi.. Tutu










No comments:

Post a Comment