Monday, 10 August 2015

Openhouse siri ke 3 2015

Alhamdulillah... selesai sudah Majlis hari raya yg ke 3 kali utk tahun 2015 di rumah blogger SUEperb MaMa... Makan-Makan dan Lepak-Lepak adalah tema majlis ini...

sue sgt galakkan... dan sangat suka tetamu dtg beramah mesra dgn semua yg hadir... bertukar2 pengalaman hidup... jatuh bangun bisness...suka duka dalam kehidupan... boleh dikongsi bersama utk dijadikan tauladan...

sue juga sgt suka tetamu makan bertambah2... makan... rest... borak... dan makan lagi... yeppp... itu lah kepuasan Sue & Pie sebagai tuan rumah...

Openhouse sebelum ni kami anjur kan utk bermesra dgn jiran tetangga... kali ni kami anjurkan utk kengkawan yg dari sekolah rendah, menengah dan alam pekerjaan... sue sengaja asingkan majlis ni, supaya sue dapat jaga kualiti masa pertemuan dgn tetamu... topik dgn jiran tetanga dan topik kengkawan memang berbeza... tambah lagi faktor usia....

sue jugak nak pastikan tetamu datang dapat makan dengan kenyang dan selesa...






































ini kad invitation melalui lama sosial wasap dan fb...
malas nak menaip alamat rumah byk kali... buat kad jea lg senang...
menu sue memang tiada rahsia... tujuannya, tetamu dah boleh bersedia dgn hidangan yg sue sediakan... jika bakal tetamu suka nasi kerabu... diorang akan datang dgn seronoknya...
jika yg tak suka nasi kerabu... sue ada sediakan laksa penang....
jika tak suka kedua2 menu yg sue sediakan di kad... tetamu akan mkn kenyang sebelum sampai di rumah sue... hehehe..

inilah keadaan anak2 sue yg kepenatan utk persediaan openhouse kali ke tiga ni...
ini adalah training buat kanak2 ni... utk menghubung silaturahim perlukan pengorbanan...
kena berpenat lelah... kena bekerja keras... spy rezeki yg masuk kita dapat berkongsi dgn tetamu...
dan pengorbanan tetamu pula kita kena hargai... sanggup berhabis masa, minyak dan bayar tol utk dtg berjabat salam dgn tuan rumah...
kita kena sediakan yg terbaik buat tetamu....

hadis utk silaturahim

”Maka apakah kiranya jika kamu berkuasa kamu akan membuat kerusakan di muka bumi dan memutuskan hubungan kekeluargaan?” (QS. Muhammad: 22).
”Mereka Itulah orang-orang yang dilaknati Allah dan ditulikan-Nya telinga mereka dan dibutakan-Nya penglihatan mereka.” (HR. Bukhari: 23)

jadi... jika Allah memberi kita rezeki... jom berkongsi menikmatinya




sue akui... menu kami sgt simple... presentation kami juga sgt simple...
bunga orked tu... bukan sue yang beli... tetamu kawan asben yang nama Mus yg bagi... orang persama sampai... dan Mus bagi bunga sebagai penyeri utk mengisi kekurangan kat meja makan ni... ishhh... tau2 jea sue ni tengah gilerkan bunga hidup... hahaha...


sesi pertama lepas Zohor... iaitu sesi utk kawan2 asben... haaaa... ini wife kawan asben..
kami wefie kejap... simpan kenangan krn Housewife Manager ni banyak menolong sue kat dapur.... hehehe

kebanyakan tetamu yg sampai... semua terpinga2 mencari mana sudut makanan... hahaha...
sue memang sengaja letak meja makanan kat dapur... supaya tetamu yang datang boleh guna keseluruhan ruang bawah rumah sue..
baru lah nampak rumah sue luas... kah3
kalau letak kat ruang tamu... tetamu segan nak ambik makanan... sbb terpaksa selit dicelah2 org yg makan bersila... nak bangun tambah pun malu...
perkara yg paling best nya... ada yg borak kat dapur... ada yg borak kat ruang tamu...
sue pulak sambil borak sambil mengemas dapur... so, aktiviti mengemas selepas openhouse tak  banyak sgt... tetamu balik rumah pun kemas.... hahaha...
lagi pun sue memang tak suka mengadap tetamu makan... nanti tetamu segan nak tambah dan nak mengunyah... kot ada yg pakai gigi palsu... segan kat sue punya pasal... tertanggal gigi palsunya... haaaa camana??????
so, sue biarkan tetamu ambik makanan... dan makan biar betul2 kenyang... baru lah sue ajak borak....

apa yg paling sue suka... tetamu makan yg panas2...
so, sue akan goreng ayam sikit2... kuah laksa sentisa dipanaskan... nasi kerabu sentisa dikukus balik... tp ada buruknya... kalu dah kalut ribut tu...
asben goreng ayam sodep besi yg besar jatuh lantai... pergghhhh... malu gilerrrr..
memang tetamu terkejut beruk lah... sue tak nafi kan ada yg tercekikkkkk.... hahaha
pastu asben cover lain..."accident everywhere" hahaha
suasana yg senyap seketika jadi riuh semula... Alhamdulillah...


susana rumah sue memang mcm tadika sikit...
anak2 sue keluarkan semua mainannya... tau2 jea, ramai kanak2 nak datang..
mcm tongkang pecah bilik tu, digeledahkan utk keluarkan mainan... hahaha

pasangan 2 sejoli... bercinta mula di bangku sekolah...
setia sehingga ke jannah... Aminnnnn...

waaaa... mat saleh makan nasi kerabuuuuu...hahaha
biar lah mkn dgn salad dan ayam goreng jea... tp nasi biru itu nasi kerabu... kikiki



selesai makan... sue selaku tuan rumah yg kecoh ribut...
paksa semua bergambar dgn pasangan masing2...
utk dijadikan kenangan.... hahahaha

ini adalah pertemuan semula selepas perpisahan tahun 2000..
selepas tingkatan 5... skrg baru jumpa semula... seronok sgt....
tak sangka dpt bermesra spt sekolah menengah dulu....
sue ingatkan sue jd pemalu lepas jumpa kawan lama...
rupanya parahhhhhhh... wakakaka... jd minah kecoh siokkkkkkk...

ini jiran sue... sampai2 jea, terus basuh pinggan...
puas halang... tak menang sue.... dibasuhnya satu sinki tu... hahaha

ini salah seorang kawan sue yang bisness women yg berjaya
memang penyeri majlis.... pandai meriahkan suasana utk jadi lebih meriah....
byk berkongsi tentang pengalamannya berkahwin dgn mat saleh... hahaha
intan datang petang... mkn2 dan lepak2 sampai pukul 11 mlm... haaaa.. tetamu mcm ni memang sue suka....memang sgt2 suka...
Ini tetamu larut malam... hahaha...
memang enjoy.... boleh pulak jumpa geng UPM...
Fazilah... cikgur zuraida,adik fazilah.. asben fazilah dan asben sue... 
diorang sembang pang ping pong pasal UPM... sue nganga melompong... hahaha
cikgu zuraida sue kenal sbb dulu beliau cikgu hadaina di sekolah pasti BBST...
Fazilah sue kenal memang satu felda kemahang 1....
rupa2nya cikgu zuraida dan fazilah memang kenal rapat sbb pernah berpesatuan di UPM... hahaha
Alhamdulilah... bersilaturahim di rumah sue...

haaaa... ini bukti gambar intan balik larut malam...
tahun depan sue nak buat nasi kerabu dgn BBQ... 
Robert ni suka daging... so, tahun depan ada rezeki..
InsyaAllah sue sediakan daging panggang....

kemeriahan semalam... menyebabkan kami tido sambil tersenyum walaupun kepenatan...
bukan sue jea tersenyum... adik hanna sampai mengigau tergelak mlm td... hahaha





sue sgt suka tetamu dtg 2kali beraya di rumah sue..
itu tandanya tetamu suka dan tak serik...



majlis semalam adalah majlis perasmian pejabat urusan
Media Smart Healthcare Resources..
semua tetamu yang hadir tidak tahu tema majlis..
sue sengaja rahsiakan... sbb sue tak nak tetamu datang membawa hadiah dan mengucap tahniah...
kerana....cukuplah berdoa spy kita sama2 dimurahkan rezeki spy dpt berkumpul lagi...
ucapan tahniah yg sue ingin hanyalah di akhirat...
iaitu... menerima kitab amalan di Tangan Kanan...
itu shj yg sue tunguuuu....
apa sy sue ada ni hanyalah pinjaman dan amanah shj....
tiada yg kekal dan utk dibanggakan....

ramai yg bertanya tentang pekerjaan sue.... okey...
next entry sue cerita yea... skrg kena cikidout dulu...
sebab kerusi direct nak sampai opis jap lagi...

terima kasih banyak2 kengkawan yg datang meraikan majlis...
minta maaf byk2 diatas kekurangn yang ada dlm majlis semalam...

semoga rezeki akan datang lebih baik dari yang semalam.... amiiiinnnnn

tata.. titi... tutu...







1 comment:

  1. Wow.. best nya cerita open house Sue.. I really enjoyed reading it, Terima kasih atas jemputan dan atas comment dan compliment di blog Sue. :)
    God bless you and family.. Congratulations on your new office and all the best in your business. Love, Intan & Robert

    ReplyDelete