Friday, 19 April 2013

Breast Pump Spectra Dew

Assalamualaikummm... ari ni sue nk kongsi pasal penyusuan susu ibu...

nyusukan hanana sambil menonton nasi lemak kopi o pagi tadi...
terdengar topik  : kemurungan ketika dlm pantang..

apa yg dibincang dlm topik tu... salah satu sbb murung dlm pantang... "stress tak dapat menyusukan bayi"...  "buah dada bengkak susu"...  "susu tidak mencukupi"... "bayi menangis tak mahu susu ibu"...

ini pengalamn sue dlm menyusukan bayi..
anak pertama dan anak kedua... anak sue memang suka melekat kat tetek... kalu boleh nk menetek jea 24 jam... nk tercabut pinggang dibuli daina dulu.. nak tidonya pun kena menetek dulu... risikonya... melalak sebulan ketika hantar rumah pengasuh..

sue pengadu kpd doc pakar kanak2..
"anak sy nyusu badan sampai 2 jam... nk patah pinggang sy dibuatnya..."
"susu badan 10 minit -15minit setiap buah dada...kalau anak u isap betul2 susu akan kering..."
"abih tu kenapa anak sy asyik cari susu jea... tak kenyang kot..."
"bkn xkenyang... dah jd tabiat... tetek u dah dibuat mcm puting plastic... kira mcm baby u dah buli u la..." hahaha
"haaaa!!!"
"u bg susu 10minit setiap belah... pastu pujuk jea spy jgn buli u lg.."
"huhh!!! Hadainaaaaaaaa!!!!!"

utk anak kedua ni... no.. no.. no... jgn buli mama lagi...
Adik Hanana ni ada kerenah mcm kakak dainanya jugak... nyusu sekejap jea... lena... pastu bila di letak kat tilam... nangis nk susu... bila disusukan balik... susu dua tiga teguk... lena balik... mcm tu lah sampai ke sudahnya... dr mlm ke siang... dr siang ke mlm...

kali ni sue tak layan dah "badi tetek" tuh!... sue dah dpt idea dan diiktiraf oleh doc pakar kanak2...
sue nyusukan direct 5 minit jea... utk aktive kan susu... pastu sue akan bg susu ibu guna botol...
bila bg guna botol kita nampak kuantiti yg diminum oleh bayi dan  bayi pun betul2 kenyang... hanana akan senang sendawa... mama pun tak patah pinggang..

bayi yg minum susu ibu... ada 2 ketegori :
1) bayi rajin
2) bayi malas

bayi rajin - akan menyusu direct sehingga susu ibu kering dan si bayi pun kenyang ...
bayi malas - minum susu ibu dua tiga teguk, pastu tido... lepas 15 minit tido... nangis nk susu lagi.. mcm tu lah tiap2 masa.. yg penatnya si ibu... sikit2 kena selak baju.. baru nk mkn.. anak nk susu... blm siap mandi.. anak nak susu.. memang stress...

Hanana di ketegori bayi no 2.. hehehe... malasssss...

kalau minum susu ibu direct.. bayi kena guna tenaga utk menyedut...
kalau guna botol... susu akan mengalir sendiri tanpa di sedut.. nak tak nak bayi akan telan dan sambung sedut kalu terlena kejap2 tu....

cara pengurusan bg bayi no 2...
hmmmm.. kalau salah step ni, kita sangka bayi tak cukup susu/xkenyang dgn susu ibu... sbb asyik mintak susu... sebenarnya bkn x cukup susu... pengurusan kita dlm menyusukan bayi tu kena ubah... drp direct ke botol susu dgn cara mengepam...

org tua2 zaman dulu xde pump... bila dpt bayi ketegori no 2... si ibunya akan bagi air nasi atau susu pekat manis yg direbus dahulu... zaman skrg dah ada pump... baik kita gunakan kemudahan teknology yg Allah bg pd zaman kini... (idea tetang breastpump ni dtg dr Allah)

sue pilih Spectra Dew - sbb nk guna kerap..
yg ni standard hospital... tahan lasak...
sejauh mana ia melasak tu... "hasbunallahawanikmal wakil"

jika susu ibu jenis yg susah nk keluar lebih baik pakai yg ni...
hmmm... ada jugak yg sayang duit nk beli pump sbb ratusan ringgit...
jom kita buat kira2..
kalu kita beli susu formula yg murah... kos susu formula 3 bln dah sama harga breastpump...
kalu kita beli susu yg mahal mcm frisolaq... sebulan setengah dah sama harga dgn breast pump sue.. RM590 termasuk accessories...
kalu si suami tak de duit sedebok... kongsi2 beli...
kalu si suami xnak kongsi... belilah dgn duit sendiri..
semoga dgn pergorbanan ni... Allah gantikan dgn rezeki yg lebih berkat... Amiiinnn..
 krn "menyusukan bayi itu satu kewajiban bg seorang ibu"


 pump sambil berdoa... :)

sue amalkan Habbatus sauda'
sbb ada hadis menyatakan kelebihannya...
"Kekallah kamu dengan Habbatus sauda' kerana padanya itu penawar bagi segala penyakit, kecuali As-saam (mati)" (Riwayat Bukhari)
jadi... kalu ibu2 mengalami masalah kurang susu...
jom kita ikhtiar dgn habbatus sauda'

ini contoh sue pump baru sekejap sakni...
belah kanan dpt 2oz... belah kiri dpt 2oz sekali pump..
pump biar betul2 keringkan buah dada...
bila sue bg susu direct kat hanana... sue tengok hanana x kenyang...
bila di pump dpt 4oz...
bila sue bg kat hanana guna botol... hanana cuma minum 2-3oz shj...
masih ada lebihan susu...
jadi, kenapa kita kata tak cukup susu????
makin kerap pump... makin kerap kita kosongkan buah dada...
Allah akan supply lg banyak...
itu yg dinamakan "Demand and Supply"
Allah akan supply mengikut kuantiti yg kita supply ke anak kita...
byk kita supply ke anak kita... byklah Allah gantikan susu yg baru..
itu sbb... kalau kita topup dgn susu formula... kurangkan breast milk..
Allah pun kurangkan supply susu. makin lama makin kuranglah kuantiti breast milk....
nauzubillah...

ini raut wajah hanana bila dikejut dr tido...
utk paksa minum susu...

"Assalamualaikum sayangku hanana... bangun la minum susu... bangun lah sayang...
asyik tido jea nanti lapar..."
baru minum 5 teguk dah lena balik...

okey3... hanana senyum tanda menang...
sbb mama paksa minum susu tak bejaya...
"tido lg best la mamaaaaaa!!! oyessss!!!" :)  
hmmmm...


ari ni sue berpantang ke 39.... x sabar nk kuar jalan2 esokkkkkkkk!!! nk round2 pasaraya... nk mkn burger king... nando's... kari mamak... nyumm3.. nk beli selipar baru... handbag baru... purse baru... hihihihi... berangan jea.. mcmlah duit tu byk ssangat!!!
kalu dah dlm pantang ni... mkn nasi putih seperiuk pun tetap lapar... sbb spikology nya... yg lapar tu sebenarnya keinginan utk mkn makanan spt biasa... bkn mkn lauk org sakit atau lauk org pantang...



sekian sudah perkongisian penyusuan susu ibu style SUEperb MaMa!!!
selamat mencuba... tata...titi...tutu...


New batch will b soft awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di
ROSSEcouture

No comments:

Post a Comment