Tuesday, 23 January 2018

Persiapan untuk ke Turkey - Musim Salji


Kira punya kira akaun syarikat.. MasyaAllah... Banyaknya nak kena bayar cukai kat kerajaan.. Tak boleh jadi nih.. Drp bayar cukai byk2.. Lebih baik tambahkan Overhead company dgn trip ke Turkey. Duit habis.. Pengalaman dapat.. Kalu bayar cukai byk... Duit habis pengalaman tak dapat.. Agak2 korang pilih yg mana?

Jadi sue dan Asben buat kata sepakat.. Kami nak bawak staff2 MSHR ke oversea main salji.. Dah lama staff sue mintak nak main salji.. Tapi company bajet ciput kannnn .. Byk benda nak kena tapis... Kali ni pun bukan akaun company byk duit pun.. Tp dlm "on paper" company kena bayar tax tinggi.. Cash dlm akaun tak seberapa jea pun... Bila kira ikut formula audit.. Tax jd tinggi..

Trip kali ni sue bawak head of department jea.. Kerani cabut tak boleh bawak lagi.. Sebab tak cukup bajet.. Hahaha

3 department yg terpilih.. Yg terpilih semuanya HOD jea..

Department Akaun - Nur Sufi Hadaina bt Mohd Safie

Department Sales & Marketing - Nur Sufi Dhiahanna bt Mohd Safie

Department HR - Nur Sufi Raihannah bt Mohd Safie.

#the_sufi_sisters

Opocot mak engkau!!! Semua binti sama jea.. Ni mesti pakai kroni kannnn... Hahaha...

Kos nak bawak diorang ke tempat salji ni sangat mahal... Sebab diorang tak pernah shopping pakaian salji.. Jadi semua kena beli serba baru.

1) Long John - lapisan pertama.. Kalu tak pakai baju ni.. Bulu roma akan berdiri dan jd rasa gatal2..

Seluar Long John pun kena pakai jugak.. 



2) baju bulu2 - utk perap haba biar jadi panas..


3) lapisan baju bulu lagi... 


4) baru lah pakai jacket winter. Jacket pulak.. Kalu nak beli online.. Semak betul2 baju tu boleh pakai utk suhu cecah negatif ke tak.. Kitorang beli kat kedai offline sebab nak pastikan kualiti kain boleh utk suhu negatif. 

Baju utk kat tempat salji.. 

Ini baju utk kawasan sejuk yang tak ada salji. 

Persiapan kali ni agak mahal... Sebab nak kena beli barang2 winter. Satu set seorang mau cecah Rm1k. Itu pun byk shopping kat lazada dan uniqlo. harga kat situ jea yg paling murah. Kecuali baju winter sue dan  kasut anak2 beli kat Winter Time... Kasut utk sue beli kat The Flex.

Baju utk sue tak berani beli online.. Maklum lah badan Sue ni jenis cutting  "Ayam Serama". Terpaksa lah bayar lebih.. Beli kat kedai dan boleh try ikut saiz. Lagi pun.. Baju winter ni kena beli betul2 sesuai dgn cuaca tau.. Takut salah beli.. Online semua tulis utk winter... Tengok2 kualiti baju winter tu tak boleh nak cover utk suhu - 5'

Ada jugak baju winter kat online.. Sue tengok harga murah giler.. Bila ditenung2.. Memang nampak nipis drp sue beli kat kedai offline. Bila kita ke kedai.. Terus tanya jurujual.. Mana baju yg boleh cover utk suhu negatif. Sebab ada jugak pattern sama spt winter.. Rupa2nya utk autumn jea.. Mampuihh.. Tak keluar Hotel kauuu..

Antara anggota badan yg Sgt penting utk dijaga musim Winter.. Tangan dan kaki.. Bila kaki dah start melecek.. Confirm terbantut percutian anda. Kena prepared lotion utk winter. 

Sunglass wajib pakai... Sebab udara kat sana berhabuk.. Habuk salji.. Nanti mata pedih... Patut lah org ambik gambar pakai spek jea kat sana..  Bukan saje nak stylo... Rupa2nya wajib stylo kat sana... Hahahaha... 
Modal utk beli sunglass ni boleh tahan jugak...  Berapa kali sentap sue tengok harga... Asal jea yg sesuai dan selesa dgn Sue..  Mesti yg cecah Rm1k... Aduh makkk aiiii... 

Haaaa.. Ini benda yg paling malas nak bawak tp sgt diperlukan bila kat tempat orang.. Sue ada beli sambal tempe lagi.. Time packing kena tapis dgn Asben.. Itu tak bawak.. Ini tak bagi bawak.. Katanya takut bag berat.. Nasib baik periuk nasi ni Asben luluskan utk bawak.. Ini pun sebab ada anak kecik.. Takut diorang tak pandai mkn beras org turkey. Baru sampai sini 1 hari.. Dah rindu nak mkn nasi lemak.. 
Kesian Sgt kat dekna.. Dlm flight cepat2 standby bersedia nak makan nasi lemak.. Ingatkan naik Air Asia seperti travel yg sebelum ni.. Sekali tengok kentang bakar dan telur gulung.. Terus sedih tak nak mkn.. Nasib baik bawak kek marble yg ditempah dgn kawan Asben dpt mkn utk breakfast. 

Hari kedua.. Sebelum keluar Hotel masak nasi.. Makan dgn ikan bilis.. 
Dekna tanya.. Nape mkn dlm gelas.. Kakak pun jawab.. Makan jea dgn apa yg ada... 

Hahaha.. Haaaa... Korang dah faham kan.. Kita kena hidup berlebih kurang shj.. Jgn asyik nak sempurna di mata sendiri dan menyakit kan hati orang... 

Kopak poket ku... Habis gaji 2bulan utk shopping brg winter.. Pasni bawak bekal nasi goreng jea pegi keje.. Muahahaha























No comments:

Post a Comment