Wednesday, 25 May 2016

Safe Deposit Box


haaaa.... kali ni sue nak kongsi cerita pasal Safe Deposit Box..

sue ada dengar desas desus pasal SAFE DEPOSIT BOX... tp tak reti nak cari kat mana..
sekali tu borak dgn abe ngah sue... dia tlg google... lepas dengar keterangan melalui online tu... sue memang berminat lah...

masa sue cakap kat asben nak sewa SAFE DEPOSIT BOX... asben mcm curiga dan tak berminat..
sue pulak malas nak bercerita "over confident" nih... suh asben dengar sendiri keterangan dari pekerja SAFE DEPOSIT BOX.... haaaaaa.. dah dengar tu... asben terus setuju nak bukak akaun kat situ... hahaha

**************
kat taman perumahan sue ni... ada berlaku pecah rumah 3 buah rumah dlm satu masa... ketiga2 rumah tu dekat dgn surau... waktu pecah rumah antara waktu maghrib dan isyak... waktu tuan rumah ke surau solat maghrib berjemaah di Surau Al Islah...

kes pecah rumah menjadi2 sekarang ni... sue galakkan kpd pelabur2 emas... tlg simpan emas di Safe Deposit Box... jgn simpan emas di rumah... setakat nak simpan dlm periuk letak kat celah dapur... simpan kat bilik dlm almari.. dalam peti ais.. mesin basuh... para pencuri dah lali dah tempat persembunyian brg berharga kat situ... sekali diorang pecah rumah... memang kena selongkar habis lah... bukan pecah pintu jea... semua perabut pecah di kerja kan diorang.... sofa2 diorang koyak jea...


ada banyak cara utk menjaga harta.... 
1) guna anjing yg terlatih
2) bayar Security Guard
3) Camera CCTV yg ada pusat kawalan
4) Bela Toyol... hahaha
5) Safety Box kat rumah
6) Safe Deposit Box

1) sanggup tak korang nak bela anjing.... kucing pun sue takut.. inikan anjing!
2) Nak bayar pengawal keselamatan... byk sgt ke harta sehingga nak kena ada pengawal.
3) Camera CCTV hanya mampu rekod perkara yg dah berlaku... senang nk kesan sape pencuri... 
4) Bela Toyol... aduhaiii.... Haram yg terang lagi bersuluh..
5) Safety box kat rumah? pencuri letak pisau dileher mintak password... hmmmm... habis gitu jea..
6) Safe Deposit Box... -----> yg ni mcm bagus sebagai ikhtiar...

Pelabur2 emas sentiasa keluarkan topik... "kat mana nak simpan emas?"... sue faham, ramai readers yang busy, dan tak ada masa nak round cari  safe deposit box ni, so untuk memudahkan korang.. 

ini company yg pernah sue survey harga.... 

ROYAL SAFE DEPOSIT BOX
Address : Mentari Business Park, No.42A, Jalan PJS 8/6, Bandar Sunway, 46150 PJ.
Tel : 03-5631 0110 / 012-2381 222

MY SAFE DEPOSIT BOX
Address : No.25, SR 1/9, Tmn Serdang Raya, 43300 Seri Kembangan.
Tel : 03-8941 3228 / 016-2166 352 / 016-2166 353

korang kena register dan bayar sewa safe deposit box.. nanti korang akan dpt kunci mengikut penama yg korang register.. hanya penama shj yg boleh bukak safe deposit box.

nak bukak kotak tu... kena ada 2 kunci... kunci pengguna dan kunci dari syarikat safe deposit box..
salah satu kunci tak ada... memang tak boleh bukak... maknanya... pekerja SAFE DEPOSIT BOX tak boleh bukak peti customer sesuka hati... dan customer tak boleh bukak SAFE BOX tanpa kunci dr pihak syarikat....

kadar sewa terletak pada saiz kotak... kalu emas seketul yg mcm sue ni... sewa yg paling kecik jea lah kannnn... hahaha

pastu ada insurans setiap kotak tu.... 


*************************


Sebuah keterangan dalam Kitab Fatawa, Isma’il Zain menegaskan bahwa:
“Menjaga kebun dengan sihir tidak diperbolehkan karena menggunakan sihir secara mutlaq hukumnya adalah haram. Sedangkan menjaganya dengan doa-doa atau dengan anjing yang terlatih maka hukumnya boleh.”
Kelebihan org yg berharta ni :
1) Memiliki pahala sedekah
2) Memiliki pahala zakat
3) Memiliki pahala doa menjaga harta

tak dinafikan... org berharta ni akan banyak dihisab... ketiga2 di atas Allah sediakan pahala khas buat org kaya... jadi... tlg jangan takut utk jd kaya..


Abdurrahman bin Auf – Saudagar Kaya yang Masuk Surga dengan Merangkak



Wahai putera Auf, sesungguhnya engkau orang kaya raya, dan engkau akan masuk surga secara perlahan (dengan merangkak), maka pinjamkanlah harta kekayaanmu itu pada Allah SWT, niscaya Allah akan meringankan langkah kakimu. (al-Hadits)

Abdurrahman bin Auf termasuk kelompok delapan yang mula-mula masuk Islam; termasuk kelompok sepuluh yang diberi kabar gembira oleh Rasulullah masuk surga; termasuk enam orang sahabat yang bermusyawarah (sebagai formatur) dalam pemilihan khalifah sesudah Umar bin Khattab r.a.; dan seorang mufti yang dipercayai Rasulullah saw. untuk berfatwa di Madinah selagi beliau masih hidup di tengah-tengah masyarakat kaum muslimin.

Namanya pada masa jahiliah adalah Abdu Amru keturunan Bani Zuhrah lahir tahun 580 M, 10 tahun sebelum tahun gajah. Bentuk fisiknya putih kulitnya, lebat rambutnya, banyak bulu matanya, mancung hidungnya, panjang gigi taringnya yang bagian atas, panjang rambutnya sampai menutupi kedua telinganya, panjang lehernya, serta lebar kedua bahunya. Setelah masuk Islam Rasulullah saw. 

memanggilnya Abdurrahman bin Auf. Kemudian Rasulullah saw. menggantinya dengan Abdurrahman. Lengkapnya ialah Abdurrahman bin Auf bin Abdi bin Al Harits bin Zuhrah bin Kilab bin Murrah bin Ka’ab bin Lu’aiy. Kuniyahnya ialah Abu Ahmad
Inilah kisah hidupnya. 

BUKTI KEDERMAWANAN ABDURRAHMAN TERHADAP ISLAM DAN RASULULLAH

Abdurrahman bin Auf pernah mendengar bahwa suatu hari Rasulullah saw bersabda :
Wahai Ibnu Auf, engkau termasuk orang kaya, dan engkau akan masuk ke dalam surga secara perlahan-lahan (dengan cara merangkak), maka pinjamkanlah harta kekayaanmu itu kepada Allah, niscaya Allah akan meringankan langkah kakimu.
Sejak itu, ia meminjamkan harta kekayaannya itu kepada Allah dengan sebaik-baiknya, dan Allah melipatgandakan hartanya sebanyak-banyaknya. Ia juga menginfakkan lima ratus ekor kuda untuk pasukan kaum Muslim, dan pada hari yang lain ia menginfakkan seribu lima ratus hewan tunggangan bagi kaum Muslim.
Puncak dari kebaikannya kepada orang lain, ialah ketika ia menjual tanah seharga empat puluh ribu dinar, yang kemudian dibagikannya kepada Bani Zuhrah dan orang-orang fakir dari kalangan muhajirin dan Anshar. Ketika Aisyah mendapatkan bagiannya, ia berkata,
”Aku mendengar Rasulullah bersabda, tidak akan memperhatikan sepeninggalku, kecuali orang-orang yang bersabar. Semoga Allah memberinya air minum dari mata air Salsabila di surga.”
Menjelang wafatnya, ia mewasiatkan lima puluh ribu dinar untuk diinfakkan di jalan Allah, empat ribu dinar bagi setiap orang yang ikut Perang Badar, hingga Khalifah Utsman pun memperoleh bagian wasiatnya. Ketika mengambil (bagian)-nya, Utsman berkata: “Sesungguhnya harta Abdurrahman ini halal lagi bersih, dan makanan yang diberikannya mengandung ‘afiyah dan berkah.”
Sedemikian dermawannya Abdurrahman bin Auf, sampai dikatakan: “Seluruh penduduk Madinah (pernah) berserikat dengan Ibnu Auf dalam kepemilikan hartanya. Sepertiga harta itu dipinjamkannya kepada mereka, sepertiga lagi digunakan untuk membayar hutang-hutang mereka, dan sepertiga sisanya diberikan dan dibagikan kepada mereka. ” Ia juga meninggalkan warisan harta berupa emas yang sangat banyak. Harta itu harus dibelah dengan kapak hingga melepuh tangan orang-orang karena keletihan membelahnya.
Beliau juga terkenal senang berbuat baik kepada orang lain, terutama kepada Ummahatul Mukminin. Setelah Rasulullah wafat, Abdurrahman bin Auf selalu berusaha untuk memenuhi kebutuhan-kebutuhan mereka. Menyertainya apabila mereka berhaji, yang ini merupakan suatu kebanggaan tersendiri bagi Abdurrahman. Dia juga pernah memberikan kepada mereka sebuah kebun yang nilainya sebanyak empat ratus ribu dinar.

Note : ada yg komen.. hadis ini lemah... kita cuma ambil sejarah sebagai pengajaran shj...
jauhkan perkara yg merosakkan akidah... tetapi org yg menyatakan tentang hadis ini lemah... dia sendiri tak tahu tentang hadis... dia sendiri tak boleh buktikan hadis ini lemah... jika kita berhenti menyebarkan sejarah islam... maka nama2 org islam di zaman nabi akan pupus ditelan kepercayaan dan prasangka manusia zaman kini.... wallahula'lam


tata.. titi.. tutu....



No comments:

Post a Comment