Wednesday, 18 May 2016

Cameron Highland

Minggu lepas kami jln2 ke cameron highland utk bawak anak2 makan angin... saje utk bagi anak2 berkembang dan berfikiran terbuka dgn dunia luar... biar boleh berfikir diluar kotak..

"mama... kat school.. adik tanam pokok... nanti pokok jd besar mcm pokok tuuuuu..."
sambil tunjuk pokok kat tepi jalan.... hahaha



hari ni teacher adik bg hasil tanaman adik kat mama...
elok subur jea hasil keje amali adik yea...
pokok yg adik tanam yg tengah2 tu... ala2 pokok tauge tuuu...
sue pun tak tahu apa nama pokok tu... hik3..
umur 3 tahun dah ada silibes tanam pokok bunga...
sangat bagus utk perkembangan si kecil...

************************zassssss   habis iklannnn....

otw naik atas tu... byk org asli jual petai... asben sue beli 100 tangkai RM80...
kami suka buat petai jeruk... adik hanna suka makan petai jeruk sejak umurnya 1tahun 5bulan...
masa tu... adik hanna masih lg confius nak sebut...
"waaaa... tupai... sedapnyaaaa... adik nak tupai..."
"adikkkk... bukan Tupai... Petai... Peee.... Taiiii... Petai..."
hehehe... adik sengih malu...

adik hanna akan makan petai jeruk mcm makan kacang Welnut... hahahaha


bila sampai ke destinasi... kami ambik hotel dekat dgn pasar malam brinchang.
mandikan anak2 sekejap... pastu terus ke pasar mlm utk cari bahan2 keperluan mkn mlm...

kali ni kami tak petik buah strawbery...
sebab mahal dan pengalaman petik buah tu dah bosan kot...
kami beli kat pasar mlm RM15 utk setengah kilo..
asben mintak pilih sendirii... hahaha
nasib baik tokey tu layan jea...

pastu... pusing2 cari sayur segar pulak...
kat pasar mlm ni... susah betul nak dptkan sayur segar....
sayur kat giant dan tesco lg segar...

dah puas belek2...
alih2.. belilah ketiak jagung dan terung...

hahaha... jemari tu... jemari kakak daina tauuu... bukan jari hantu..
memangkan kami suka makanan kampung...
asben pun cerewek.... byk kali dtg cameron... habiskan masa mencari kedai mkn jea..
kali ni kami bawak periuk nasi.... masak nasi sendiri... pastu celur sayur...
asam pedas tu beli kat Restoran Shada di simpang 4 Dengkil... hahaha..

agak kecewa sikit... sebab sue lupa nak bawak budu.... arrghhhh...
dah habis makan nasi separuh... dah sendawa kali pertama...
asben pun cakap...
"ayang... kita terlupa satu lagi ulam.... petaiiii.."
"alamakkkkk.... "

cepat2 sue tambah nasi... ambik petai... belasah lagi....
kenyang tersandar laki bini... hahaha

esok pagi... malas nak buang masa mencari kedai mkn...
asben turun beli nasi lemak kat gerai bawah hotel...
nasi lemak mkn ngan petai... sungguh menyelerakan... wakakaka..

dah habiskan masa kat hotel... anak2 pun dah puas melompat dlm hotel...
kami pun teruskan destinasi ke Cactus Point..

bawak anak2 kenal cactus...
adik punya lah teruja... jenguk2 tercucuk duri kat dahi... hahaha
tu tengah gosok pedih lah tu....
over excited.....



ayah megajar nama2 bunga kat kakak dan adik..

"waaaaaa... comelnya bunga ni... warna warni..."
kakak teruja...

ayah bg hadiah utk kakak dan adik bunga cactus sorang satu...
RM7 sepasu kecil...

kemain seronok lg diorang...


selesai sudah pembelajaran mengenai alam sekira buat kanak2 preschool ni...


okeyyyy... sue chauuu duluuuu.... tata.. titi.. tutu...









No comments:

Post a Comment