Thursday, 7 February 2013

Cerita pasal susu kambing lagi...


Assalamualaikum...
Entry kali ni, sue nk kongsi pengalaman minum susu kambing...
sambung utk entry sblm ni....

masa checkup kat klinik kesihatan...
nurse mintak jaga kesihatan... sbb kalau kepekatan darah terus turun...
ini akan membahayakan keselamatan sue ketika bersalin nanti... takut darah mengalir tanpa henti dan boleh membawa maut...

di sebabkan sue utamakan kerja... tak nak mkn gaji buta...
dan tak nak jadikan masalah kesihatan personal jd prestasi keje merosot...
sue tak ikut nasihat doc...
maklumlah... keje private payah cuti...
  
bln dec 2012... kena checkup 2 kali seminggu sbb berat badan naik tak ikut jadual di klinik kesihatan... takut ada kencing manis la... takut itu... takut ini.. mcm2 nurse bebel..

gambar kat atas ni... utk penambahan berat badan yg ideal..
berat badan sue pulak naik 3.5kg sebulan...
pun sue tak buat checkup jugak... sbb utamakan keje... 

bln Jan sue terpaksa rujuk ke pakar kat hospital putrajaya krn uri bawah...
sue terpaksa langgar appointment tu sbb boss kata ada hal urgent di opis
iaitu "simulation pengurusan opis"
okey... cancel jugak...

appoitment kat kpmc pulak... terpaksa cancel jugak...
supplier UBS acc nk install akaun pd 29hb jea..
tak dpt tunda hari lain... sbb jadual diorang penuh...
pun cancel jugak... akaun pulak dah pending 7bln...

sue ambik cuti tahunan pd 25hb Jan 2013...
awal2 thn dah guna cuti tahunan...hambeekkkk kauuu!!!

 
kononnya nk checkup kat kpmc la...
Si Bad mintak masuk opis... katanya hal urgent sgt...
iaitu mintak berurusan dgn supplier utk kurangkan harga..
dah ambik cuti... terpaksa cancel... kejelah separuh hari.... kul 3 kuar opis..
hmmm... ni dah mcm tak cuti kan?..
Doc jamil dah tutup klinik...
hmmmmm...

sue mohon cuti 3 hari ni... utk selesaikan hal yg pending2 ni...

dalam 365 hari setahun ni...
boss pilih utk meeting hari sue mintak cuti...
okey... korang nampak tak note tu..
"All to attend without excuses"..
hmmmm... terpaksalah sue cancelkan cuti lg...


dlm dok stress dgn bebelan nurse sbb darah cair dan berat badan bertambah.. sue terbaca kat fb adik sue sendiri...
pasal susu kambing...
terbuka hati sue utk amalkan minuman sunnah ni...
Alhamdulillah...
berat dah tak naik mendadak...
ketegori tak nampak gemuk lah...
hasilnya pd kepekatan darah sue :
taddaaaa....
hamil ketika 26 minggu
kepekatan darah sue 11.6
sue amalkan minum susu kambing 2 kali sehari...
pagi dan malam...

hamil ketika 30 minggu
Alhamdulillah.... naik 12.6
nurse pun dah tak bebel... hati pun dah tenang...
sue mula minum sekali sehari (pagi shj)...
sue xnak baby kuar besar mcm daina dulu...
trauma siukkk...

hamil ketika 34 minggu
kepekatan darah masih kekal ditahap 12.. ketogori tahap "normal"
yg penting jgn kurang dari 12...

.................................checkup kat klinik salak..................................

"kepekatan darah awak dah normal... teruskan ambik vitamin yea.."

"sy ambik obimin 3 hari sekali jea... selebihnya sy amalkan susu kambing"

"nampaknya susu kambing dah serasi ngan awak... teruskan minum susu kambinglah... awak tak minum susu utk ibu mengandung?"

"tak... 5 bln pertama sy minum susu ibu mengandung... berat badan sy naik 3.5kg sebln... lepas sy amalkan susu kambing berat badan sy naik 2kg sebulan..."
..................................................................................................................

Alhamdulillah... kepekatan darah dah normal...
uri dah naik... peluang utk bersalin normal sgt cerah...
yg tinggal cuma...."HasbunaAllah ha wanikmalwakil"...
.......................................................................................................................
 
 
ada gosip sikit ni... jom layan...
si ibu bangga dpt bg susu formula soya kat babynya..
katanya "sy tak bagi anak sy susu lembu nanti anak jd perangai mcm lembu..."

kalu kita dengar org ckp mcm ni...
jwb dgn baik kat dia..."Nabi Muhammad minum susu kambing berakhlak mulia jea.. tak perangai mcm kambing pun"

kalu geram sgt tambah sikit lagi ayat tu "anak awak minum susu kekacang tu... berakhlak mulia ke?"
kikiki... jgn jwb cam ni... nanti mengeruhkan keadaan.. hahaha..


susu soya bukan susu...
soya itu sejenis kekacang...
org yahudi... melebalkan soya itu susu sbb selepas pemprosessan soya... rupanya spt susu...
jgn terpedaya yea...
jika harga buah badam tu murah... sudah pasti diorang akan prosess badam jd susu badam...
hmmm... renung2kan... :)

Tahukah Anda Keburukan Kacang Soya?

Nabi SAW mengamalkan pemakanan sunnah seperti kurma, kismis dan lain-lain. Tetapi kita telah dipalingkan daripada pemakanan sunnah oleh golongan tertentu sehingga yg baik tidak diambil, sebaliknya kita disogokkan oleh musuh Islam dengan matlamat untuk melariskan barangan mereka.

Kita selalu digambar-gemburkan dengan kandungan dan kebaikan soya ya...ng mengandungi nutrien penting dan protein. Hakikatnya, soya sebenarnya mengandungi kandungan bahan kimia yang berbahaya. Terutama sekali untuk kaum wanita.

Antara keburukan kacang soya:
•Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.

•Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak.

•Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.

Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen (yakni hormon wanita). Bahan kimia ini jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual / sexual development.

FAKTA: 2 gelas susu soya sehari, dalam masa sebulan, adalah cukup untuk mengubah masa kitaran haid wanita!

Kacang soya mengandungi satu susunan fotokimia iaitu komponen yang aktif secara biologi yang terhasil dari tumbuh-tumbuhan yang mengagumkan, dan susunan yang paling menarik ialah satu chemical bernama isoflavone (komponen sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan risiko penyakit jantung.)

Walaubagaimanapun, kandungan isoflavone ni bukan senang-senang dapat diekstrak dari kacang soya. Hanya selepas menjalani proses penapaian (fermentation) yang lengkap, barulah dapat menghasilkan isoflavone, yang dapat dihadam dengan sempurna dalam sistem penghadaman manusia. Dalam erti kata lain, kacang soya yang tidak menjalani proses penapaian sempurna, mempunyai kurang kandungan isoflavone dan tidak sesuai untuk diminum.

Secara semulajadinya, semua kekacang mempunyai satu bahan kimia bernama phytic acid yang merupakan satu bahan anti-nutrien. Phytic acid mampu menghalang penyerapan mineral tertentu seperti magnesium, kalsium, zat besi dan zink. Laporan perubatan menunjukkan penduduk Negara Dunia Ketiga yang banyak mengambil kacang soya, mempunyai kekurangan mineral-mineral tersebut dalam badan. Malah, kandungan bahan ini dalam kacang soya adalah lebih berbanding kekacang lain.

Kacang soya juga mengandungi bahan kimia hemagluttinin yang membentuk jaringan virus H1N1 dan sekuel-sekuel nya dan perencat tripsin yang merencatkan pertumbuhan manusia (di peringkat kanak-kanak). Bahan ini dapat di deaktifkan dengan proses penapaian. Antara produk dari kacang soya yang menjalani proses penapaian ialah tempe .

Keadaan ini juga bukan satu berita baik untuk kanak-kanak yang mengambil susu berasakan soya. Sesetengah ibu bapa menggantikan susu tepung (susu lembu) dengan susu berasaskan soya, tapi ia bukanlah sebaik yang disangka. Menurut Dr Jill Shneider, Prof Madya Sains & Biologi di Lehigh University, Betlehem, Pensylvania, bayi yang alergik kepada susu lembu tapi diberi susu berasaskan soya merupakan satu keadaan yang berbahaya.

Satu kajian makmal dibuat ke atas tikus putih menunjukkan isoflavone yang bertindak sebagai hormone estrogen dalam kacang soya mampu mempercepatkan proses tumbesaran tikus makmal. Chemical ni kurang baik untuk bayi kerana ia bertindak seperti estrogen yang mengawal pertumbuhan lelaki dan wanita dewasa. Senang cakap, seolah-olah menggalakkan ia bayi membesar lebih cepat dari kadar yang sepatutnya.

FAKTA: Dikatakan, bayi yang diberi minum susu berasaskan soya menghadam phytoestrogen dari kacang soya, seolah-olah bayi tersebut menerima 5 biji pil perancang dalam sehari! Pergh! banyak tu…

FAKTA: Pada 1991, penyelidik Jepun melaporkan bahawa penggunaan soya serendah 30 gram sehari atau 2 sudu makan, untuk sebulan, boleh menyumbang kepada peningkatan hormone tiroid, yang menyebabkan kanser tiroid.
See more...




jom kita sama2 amalkan  minuman sunnah style SUEperb MaMa!!!...

tata... titi... tutu...



New batch will b soft awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di





4 comments:

  1. salam dear..saya ada menjual susu kambing segar di putrajaya..boleh tak saya quote pengalaman puan ni utk dikongsikan di page fb saya? (susu kambing putrajaya)

    sebelum ni sy dah kongsikan satu artikel hasil kajian saintis yg membuktikan susu kambing bagus utk anemia. nampaknya kajjan tu terbukti betul based on your story..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam... boleh mummy aulia... silakan, jgn lupa add sy sbg freind fb dan freind blog ni yea... boleh lah kita saling follow di followwww yea... tqvm. :)

      Delete
  2. salam... saya pon tengah mencari produt susu kambing.. baru beli susu kambing hi-goat.. saya pon berminat nk try susu kambing yg puan beli cz harganya lebih murah berbanding hi-goat.. nk beli kt mana ye?? puan ada kenal stokis die x?? emailkan kt saya yaniezainol@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam yanie... susu kambing hijjaz... try google jea.. hijazz ada jual online.. kalu nk beli ngan sy pun boleh... whatapp sue 017-2838 319

      Delete