Tuesday, 22 January 2013

Khasiat susu kambing

Assalamualaikum....

jom kita layan khasiat susu kambing utk entry kali ni....
daripada kita makan supliment yg tak tahu asal usulnya... baik kita makan yg jelas khasiatnya dan bahan buatannya... iaitu Susu kambing minuman Rasulullah SAW..

org cakap susu kambing ni panas la... kolestrol tinggi.. pembohong belaka tu... sebenarnya negara barat mengeluarkan statement spy kita beralih ke susu soya... sbb diorang pengeluar terbesar susu soya... rakyat diorang tak nak minum susu soya... so, diorang promote kat negara lain yg cetek dgn kajian dan mudah lalai dgn kelebihan Sunnah nabi...

haaa... satu lg yg sue nk kongsi... apa2 product yg melibatkan direct selling... sebenarnya ubat tu murah jea... kos dlm RM2/botol... tp pengilang direct selling akan kuarkan dlm bentuk botol atau packaging yg mahal... iaitu harga botol dan packaging RM8... jumlah modal sebotol suppliment RM10 shj... kebiasaannya...
punca harga jd mahal bila sampai ke pengguna ialah... komisyen agent2... ada yg pangkat Diamond la... ada yg pangkat Gold la... ada yg pangkat Silver la.. sehingga mencecah harga ratusan ringgit.. (sue dpt info ni dr pemilik syrkt direct selling sendiri)
hmmm... satu lagi pemilik company direct selling ckp..  diorang sgt suka keluarkan product utk wanita... sbb wanita adalah kaum yg mudah terpedaya dalam hal penjagaan kecantikan...kologen la... spirulina la... gamat2 la.. mcm2lah..

skrg kita jgn tertipu lg dgn iklan dan packaging yg cantik2... kita direct ke sunnah nabi dan makanan minuman yg ori shj...


Susu Kambing Disebut Dalam Al-Quran

"Dan sesungguhnya pada binatang-binatang ternak itu, kamu beroleh pelajaran yang mendatangkan iktibar. Kami beri minum kepada kamu daripada apa yang terbit dari dalam perutnya, yang lahir dari antara hampas makanan dengan darah; iaitu susu yang bersih, yang mudah diminum, lagi sedap rasanya bagi orang-orang yang meminumnya" -maksud firman Allah dalam surah An-Nahl ayat 66.

Minuman Makanan Sunnah Nabi

SUSU KAMBING, MADU LEBAH, BUAH TAMAR (KURMA) ada disebut didalam Al-Quran. 

Sue amalkan minum Better Goat...
sbb yg ni yg paling murah buat masa ni...
Pek ekonomi!!!

yg dlm botol kecik tu susu kambing fresh... sue baru minum...
memang terasa dan bau kambing sgt2...
itu menandakan susu kambing ori...
kalu tak bau kambing... itu susu tiruan!!!

sukatan utk minum ada di tulis kat botol...

ada yg perasa asli dan ada yg perasa coklat..
 Sesuai diminum diwaktu pagi (sebelum bersarapan) dan malam (sebelum tidur). Jangan guna air panas kerana boleh merosakkan khasiatnya. Bancuh dengan air suam sahaja


Jom kita layan khasiat susu kambing dgn lebih detail lagi...


Kelebihan Susu Kambing

- Susu yg paling hampir dengan susu ibu (minuman terbaik di dunia selepas susu ibu)
- Para Nabi meminum susu kambing dan membela kambing 
- Tiada dijangkiti penyakit kambing gila (yang ada penyakit lembu gila)
- Kurang dijangkiti penyakit kuku dan mulut berbanding lembu
- Kambing mempunyai sistem pertahanan tubuh yang kuat
- Kambing betina beranak 2 kali setahun, 1 hingga 4 ekor berbanding lembu setahun sekali dan hanya seekor
- Lembu hanya mempunyai nafsu mengawan sekali dalam satu tahun berbanding kambing, setiap hari (ini mnyebabkan boleh memulihkan tenaga batin dan awet muda)
- Susu kambing lebih mudah dihadam kerana ia hanya memerlukan 20 minit berbanding susu lembu memerlukan 2 jam

Khasiat Susu Kambing

Susu kambing paling berkesan dan lebih berkhasiat jika dibandingkan dengan susu lembu dalam menyembuh serta mencegah penyakit "dalaman" antara lain:

- Penyakit deman kuning
- Penyakit lemah jantung
- Penyakit darah tinggi
- Penyakit migrane/kerap merasa pening kepala
- Penyakit sendi, sakit urat saraf dan buah pinggang
- Penyakit batuk kering atau TB
- Penyakit yang menyerang jantung, limpa dan hati seperti hipertitis
- Penyakit saraf dan tulang belakang yang dialami bila usia semakin lanjut
- Cukup bermanfaat bagi mereka yang mengalami lemah tenaga batin












Perbandingan Khasiat Susu Kambing dengan Susu Kerbau dan Lembu (gm/liter)











VITAMIN
KAMBING
KERBAU
LEMBU
Vitamin A
2070
1669
1560
Vitamin D
23.7
tiada
tiada
Riboflavin
1.84
1.07
1.75
Nicotinic Acid
1.87
1.71
1.94
Choline
150
tiada
121
Inositol
210
tiada
110
Vitamin B1
0.0006
0.0043
0.0043



sekian sahaja...

perkongsian minuman berkhasiat dari SUEperb MaMa!!
Tata... Titi.. tutu...

Optttttssss... jgn lupa bukak link di bawah ni... ada sambungan pasal susu kambing lg.... :)
http://sueperbmama.blogspot.com/2013/02/cerita-pasal-susu-kambing-lagi.html

 
New batch will b soft awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di




2 comments:

  1. Salam.. Sue.. Jika berminat untuk mendapatkan susu kambing serbuk.. bolehlah hubungi saya 0164416477
    @ layari blog saya http://susukambing2me.blogspot.com/ untuk lebih info..
    Produk buatan bumiputra dan halal..
    100% susu kambing ternakan sendri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Like facebook kami :p
      https://www.facebook.com/susukambing2u

      Delete