Assalamualaikum...
Selesai harungi banjir... alah balik ke perak tu (rumah emak mertua)... kami beli seikat petai jeruk (RM30)
memang puas ati la... bijinya besar...
meh belajar buat petai jeruk..
cara2nya ialah :
petai di potong2 mcm ni...
kemudian rebus... jgn lama sangat.. nanti petai tak rangup..
agak2 kulitnya dah kuning... toskan..
asingkan biji dr kulitnya..
yg nk dijeruk... bijinya... kulitnya buang...
segar2 petai ni...
masukkan biji petai td dlm botol...
masukkan garam dan asam gelugur...
perap sehari... pastu simpan dlm peti ais spy boleh tahan lama...
Siappppp!!!
sape2 yg berminat nk rasa petai jeruk ni... boleh dtg umah sue yea... hehehe
Selamat mencuba resepi dr SUEperb MaMa!!
tata... titi... tutu...
New batch will b soft
awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned
peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di
Perap sehari dh jadi jeruk n boleh mkn ?
ReplyDelete