Tuesday, 4 October 2016

Percutian di Kuala Terengganu

Rabu lepas asben sue ada keje di Terengganu... apa lagi... kami ambik kesempatan utk bercuti lah kan...

nak keluarkan duit utk bercuti semata2... haishhhh... rasa mcm membazirlah pulak...
kalu bercuti sambil bekerja... ok laaaa... menyelam sambil minum air.... hehehe
untung sabut timbul... untung batu tenggelam...

Sampai di Kuala Terengganu mlm... inilah ghuper kanak2 yg suka dok Hotel..
kalu hari cuti jea... bangun awal terus nak mandi sendiri..
kalau hari sekolah jea... siap berselimut lingkup tuuu... kononnya ngantuk sangat...

perjalanan tanpa henti...
perut dah berbunyi... asben ada dinner dgn clientnya... tp sempat lg temankan kitorang mkn mlm dulu.... mkn di hotel jea... tak sempat nak cari gerai...

Nasi goreng cina rm29...

Mee goreng mamak rm29


kue teaw - ini yg promosi... rm 9.90



kitorang mkn sambil bersantai menyaksikan persembahan irama muzik drp What's New Band...
Live....

siap mkn... asben terus keluar utk dinner dgn clientnya pulakkk... 
kami berehat kat bilik... berendam dlm bath tab...
wahhhhh... best betul layan baby menendang dlm perut sambil berendam dlm air suam...
layaannnnn...

berkhayal jap... berkhayal bersalin dlm air mcm org putih... wakakaka...
mcm senang jea bersalin dlm air kan.... 
boleh nak duduk... boleh tertonggeng... ikut keselesaan... hik3
tp... sue ni rekod bukumerah ada tanda Hijau... pernah bersalin Vacum dan Forcep... 
maknanya tak boleh bersalin dgn tmpt yg berisiko rendah...

esokkannya... lepas breakfast...
asben keje... sue buat keje2 online sambil layan anak2 main kolam...
aduhaiiii.... buat keje sambil layan budak2 nih bukan senang weiiii...
terlepas pandang sikit... adik hanna terjun kat kolam dewasa...





nasib baik pakai jaket swimming yg complete...

adik hanna terjun dlm kolam dewasa... pastu tenggelam timbul balik...
lepas timbul tu... Adik Hanna cakap..."terkejut adik... nasib baik tak tenggelam..."
hadoiii... nak marah pun tak jadi...

bertuah punya budak...
suh mandi kolam kanak2 tak nak... sue pun terpaksa tutup laptop awasi diorang sebab diorang dah berenang ke kawasan 1.6m...

kakak ni penakut sikit... tu adik tengah pujuk kakak utk main kat tmpt dlm...

bila dah berjaya tarik kakak ke tengah... si adik pun tinggalkan kakak spy belajar berenang sendiri... hahaha

Adik Hanna cakap... "senang jea swimming ni... mcm kayuh basikal jea..."..

dah siap main kolam... semua kepenatan.... semua tido...
sue terkebil2 kelaparan... asben tak bagi keluar hotel sebab panas terik... dan takut sue tak boleh kontrol diorang utk melintas jalan raya... asben suggest order service room jea...
RM29... uwawawa... mahalnya...

selesai sudah percutian 3 hari 2 mlm di terengganu... kami bertolak ke rumah emak sue..
singgah selama 3 jam shj... sebab pagi sabtu wajib ada di Taiping...
inilah pengorbanan ibu...
sue dah cakap... tak payahlah susah2 ambik buah dokong tu... kitorang singgah sekejap..
emak ambik jugak buah dokong... nasib baik tak jatuh... cuma selipar emak jea ditelan "selut"..
selut loghat org kelantan... selut dlm bhs melaysia sue tak tahu lah.... hahaha
Selut nih ---> tanah lembik...

masa kat jertih... terjumpa gerai ikan...
asben beli ikan kuning yg segar...
mintak emak masakkan Asam Pedas Siam...
perghhhh... laki bini hirup kering kuah seperiuk... hahahaha..
emak sue tengok kitorang mkn... diorang tak jd nak mkn... takut kitorang tak cukup kuah nak hirup...

alih2 nasi ayam yg sue bli 4 bungkus tu... bagi kat jiran jea... 
makan ala kampung lagi best.... 

dpt luruskan badan setengah jam... kami pun kena gerak ke taiping... utk laksanakan amanah yg diberi.... dlm hati berdoa... "Ya Allah... jgn lah bersalin lagi... tunggulah selesaikan Majlis meminang dulu... pastu nak beranak.. beranak lerrrr" Amiinnn 
setiap kali ayahnya tinggalkan kami kat hotel.. ayahnya pesan kat 2 kanak yg bertuah tu..
"kakak... adik.... meh salam dgn ayah... jgn susahkan mama... dengar cakap mama.. jgn gaduh dgn mama tau.... kalau kakak dan adik berakhlak baik... nanti ayah bg hadiah...."

haaaaa... hambekkk kauuu... semakin lama semakin besar bear yg diorang pilih....
ayahnya tunggu kat luar kedai sambil cakap... "kakak ngan adik pilih sendiri nak mainan mana..."
sekali diorang keluar kedai.... si adik terhuyung hayan pegang bear yg lebih besar dr dia tu... hahaha
nak tak nak... ayahnya kena bayar lah kan...
harga seekor bear tu.. rm30 jea... kat Bukit Bunga di kelantan...
kalu kat KL ni.. maunya RM180 sekor bear....

dlm kereta... diorang dok pok pek... pok pek...
"ishhh... gemuk betul baby ni kannn"

pukul 10mlm kami sampai di Taiping...
cari hotel bajet... aduhai... paling murah pun jumpa yg RM120... sebab nak katil quen dan single...

Breakfast di Gerai Kampung kat Taiping...
pengantin lelaki cakap... harga kat sini murah... 
nasi lemak 2bungkus + air teh RM2.80..

kitorang pun dgn semangat lah order...
nasi lemak ayam 2 pinggang... 
nasi kosong sepinggang...
ayam pedas extra 3 ketul 
telur rebus sebijik
teh o ais dan teh ais...
kuih 2 ketul...

total RM18... hehehe

saiz ayamnya mcm rm1 sepotong di pasar mlm kat kosmoplek...
hmmmm mcm saiz ayam kenduri kampung...

sue terkejut beruk jap... asben cakap... tak pe... rezeki dia... sekali sekala nak rasa untung sikit... hahaha


Alhamdulillah.... perut dah kenyang.... Jom kita pegi meminang...


tata.. titi.. tutu..






No comments:

Post a Comment