Sunday, 20 July 2014

Resepi Kuih Ewel-Ewel / Kuih Abok-Abok

Assalamualaikum...

senyummmm...

dipenghujung ramadhan ni.. sue nak kongsi resepi kuih org jawa... belajar dgn emak mertua sue..
kuih ni memang sue tak pernah jumpa di restoren2.. pasar malam.. kedai2 tepi jalan.. pertama kali sue jumpa hanya di rumah emak mertua sue jea..

jom kongsi resepi senang dan sedap ini... :)

bahan2nya :
1) sagu
2) gula Melaka
3) kelapa
4)daun pisang utk membungkus.

 
 basuh sagu
 
gaulkan dgn kelapa...
sukatan : 1 cawan kelapa utk 2 cawan sagu..
 
 ini untuk inti.. cairkan gula Melaka..
 
 gaulkan dgn kepala...
 
 
 masakan atas dapur..
 
 siap utk dibungkus..
yg coklat tu... kelapa+gula Melaka
yg putih tu... sagu+kelapa
 
bungkus kedua2 bahan ni..
 masukkan yg putih pastu yg coklat pastu tindih balik dgn sagu..
senang kan?
 pastu.. lipat kiri... lipat kanan... pastu pin kan dgn lidi..
siappp utk di kukus!!!
 bentuk bungkusannya.. memang unik..
sbb sue xpernah jumpa lagi cara bungkus mcm ni..
 
 segi nya yg sgt unik..
 
siap bungkus... kena kukus dgn pengukus ajaib ni...
 
ini step lipatan bila dibuka...
 
 Taddaaaa!!! siap utk dimakan...
pada yg penggemar sagu tu... rugi sgt kalu tak cuba resepi ni...
 
 sedappp..
 
 memang sedap!
 sekali makan mesti 5 bungkus punya.. hik3..
 
 
 
selamat mencuba... resepi dr SUEperb MaMa..
resepi turun temurun dr emak mertua...
tata.. titi... tutu...
 
 
 

No comments:

Post a Comment