Friday, 2 May 2014

Resepi Cheesekut

Assalamualaikum pembaca blog SUEperb MaMa!!

hari ni sue nak kongsi satu resepi yg sangat simple dan sedap..
ini gara2 Cikgu Lin punya pasal lah... boleh di uploadnya gambar Cheese Kut ni kat Group Whatsapp PERINTIS B+ mlm td.. hadoiiii... xleh tido mlm sue dibuatnya... (terliur punya pasal)

sambil dok bincang date reunion yg dah seminggu blm dpt kata putus lagi... dia upload pulak gambar Cheese Kut ni... hmmmm... jawabnya ke laut lah tarikh reunion tuuuu... muahahaha..

norbakyah.. huda.. haizan... kak za.. siti esah.. farah..
nama yg disebut kat atas tu...
jgn lupa hubungi sue... utk sue masukkan no hp anda ke dlm group PERINTIS B+
hehehehe

okey.. kita lupakan tarikh reunion... jom kita buat dessert ni...

Lunch sakni sue terus beli bahan dan terus buat... jom follow resepi style SUEperb MaMa!!!

 bahannya2 :
1) Biskut Cream Creacker Hup Seng
2) Milo
3) Susu Segar
4) Susu pekat manis
5) Cream Cheese

Cara2 membuatnya :
Blander Cream Cheese + susu pekat + 3 sudu susu segar..
sukatannya.. korang agak2 lah...
kalu nak manis... korang tuangkan satu tin susu pekat tu..
rasa nak kurang manis... korang tuangkan 1/4 susu pekat..
letakkan 3 sudu besar susu segar spy krim cheese tu tak pekat sgt...
dah siap blender... ketepikan jap...

setiap kepingan biskut hupseng tu..
mesti dicelup dlm susu segar..
spy biskut tu lembab dan akan jadi sedap...

pastu.. susun2 dlm bekas... mcm main susun2 batu bata gitu...

 jgn main susun jea.. 
susun sambil selang seli dgn krim cheese yg diblender sakni tau..

 haaaa... mcm ni.. 
gittuh..

 pastu... taburlah milo/nestum/coklat chip..
ikut sedap korang lah..
sue letak milo byk2...
hehehe.. sape tak suka milo kannn..
milo kan perasa minuman kegemaran rakyat malaysia...

pastu peram dlm peti ais selama 6 jam...

adussss... 6 jam?? 
lamanya... tekak dah meleleh ni... :(

ini yg cikgu Lin buat rasanya..
sbb dia up kat whatsapp gambar ni...

jom kita layan picture yg dah siap potong dr blog mamatisya..
haaaaaa... hambik kauuu... mau tak meleleh air luir...


Selamat mencuba...
Air tangan SUEperb MaMa hari ini!!
tata.. titi.. tutu...

No comments:

Post a Comment