Friday, 29 September 2017

Travelog.- Episod 4... Geng SUFi3 travel ke Ho Chi Minh, Vietnam



Trip ke Vietnam sebenarnya atas urusan keje.. kebiasaan kami akan selit dgn aktiviti keluarga, sepatutnya sue berada di Vietnam pd 20hb Sept 2017, Meeting Sales & Marketing pada 21hb sept 2017. Meeting tersebut sue terpaksa Tarik diri sebab ayah sue meninggal pada 19 Sept 2017, trip ke Vietnam sue batalkan pada peringkat awal…
Bila sue pikir balik… berada di Kelantan kesedihan tetap menyelubungi diri… balik ke sepang di rumah sendiri… sue tetap rasai kesedihan… sue bagitahu asben, sue nak beralih tempat… utk hilangkan rasa kesedihan atas pemergian ayah ke Alam Barzakh.

Tiket Cuma beli sehala shj… iaitu dr Malaysia ke Vietnam..  utk balik semula ke Malaysia.. tiket sudah book 2 bulan awal.
Alhamdulillah… bila beralih tempat, rasa sedih tu hilang… sepanjang perjalanan sedekah Alfatihah utk arwah ayah sentiasa iringi perjalan sue.
Cuma ada beberapa kali shj… air mata mengalir sendiri tanpa sue sedari…

pergi ke sana tak guna agensi travel, kiranya mcm backpacker lah.. semua bergantung pada google maps shj.




kejutan budaya tu tak yah cakap lah kan... org vietnam ni tak pandai bahasa inggeris sepatah haram...hadoiiii.. mcm ayam dgn itik bercakap... last2 bercakap guna bahasa isyarat.

bab duit juta2 tu satu hal laaa... sampai ke sudah sue malas nak belajar pasal duit tu... otak pun masih diawang awangan... setiap kali nak membeli.. sue akan tanya asben murah ke.. mahal...

kalu nak senang... korang mintak dia harga brg dlm duit RM... kat situ korang dah boleh calculate murah ke mahal...

Booking tiket ketika berada di Kelantan, naik flight pukul 11.30pm sampai di rumah kat sepang dlm pukul 1.. Alhamdulillah, anak2 semua tido.. sue dan asben mengemas pakaian utk bertolak ke Vietnam. Pukul 4.30 kena bersiap utk bertolak KLIA 2, flight kami pukul 7am.

Asben dpt tido sejam.. sue dpt tido setengah jam… hahaha… ini memang keje giler.
Plannya sampai awal pagi kat Vietnam, nak sambung tido pukul kat hotel. 

kami nak check in awal 2 jam dari pukul 12 sama seperti sewa hotel satu malam… adusssss… rugi bang… kita round2 kat pasar jea lah…

Kitorang letak bag kat tepi kaunter… terus masuk Ben thanh Market. Kitorang plan memang nak habiskan masa kat bandar Ho chi mint jea… sebab anak2 kecik dan ramai ni… tak sesuai utk membeli belah kat dlm sungai bagai tu…

Byk tempat yg menarik kami tak lawati spt Mekong Delta, Cai Be Floating Market, Can Gio Mangrove Forest, Dai Nam Amusement Park… dan lain2 tempat.. pada sue, kalau nak betul2 jelajah Vietnam, lebih baik pegi dgn rombongan pakej. Orang Vietnam tak pandai cakap Bahasa inggeris langsung… apatah lagi Bahasa melayu. Macam kitorang ni… pergi utk hilangkan stress jea.. memang nak round2 kat bandar HCM jea… org kata kain murah… pada sue tak murah sgt lah… kena rajin tawar menawar. Sue malas nak tawar menawar ni… sebab serabut dgn bawak anak2… biasanya asben tanya jea harga… kalu harga OK asben beli… kalu harga tak munasabah kitorang bla jea lah…

Bagus nya latih kakak dan Dekna travel… apa yg diorang belajar kat sekolah PASTI tentang makanan Halal dan Haram berkaitan dgn makanan. Kami praktik kan kat sana… kakak tanya…
“Mama… pisang halal ke haram?”
“Halal…”
“mama… ubi bakar halal ke haram?”
“Haram…”
“kenapa haram pulakkkk… itu kan mcm buah jugak…”
“ubi bakar tu… kita tak tahu pemanggangnya tu digunakan utk bakar ubi shj atau bakar daging khinzir.. kat situ timbul rasa was2… lebih baik tak payah makan…”


No anak2 tengah Segar sugar lagi... Baru keluar hotel... Destinasi pertama..

Ni destinasi terakhir... Semua tido... Habis jemmm kitorang..



Gambar sue simpan dlm bentuk video yea.. nak jimat space blog...


Tips utk yg bawak anak kecik utk travel ke negara bukan islam....

Bawak biskut byk2 utk anak2… kat sana kitorang tak berani langsung nak beli Jajan… was2 dgn bahan yg digunakan.
Kalau nampak penjaja makanan atau kuih muih… nak tahu halal ke haram… tanya kat penjual kopi motor yang halal… diorang akan bagitahu makanan apa tu halal ke tak….  

Kat Malaysia… sue tak pernah tengok org jual daging babi… bila pegi sana.. daging babi dijual secara terbuka jea… masa tu kitorang nak masuk pasar, sekali Nampak air lelehan daging babi. Kami batalkan ke jalan arah tu.. sebab takut terkena Najis Berat.

Teksi??? Kitorang round kat HCM tak guna tourist Guide pun… asben kejenya google tempat2 menarik yg dlm bandar… pastu kitorang jalan kaki… kalu anak2 penat, kitorang akan balik ke hotel naik teksi… teksi kat dlm bandar tu semua bermeter… jgn ingat bermeter tu tak kena tipu… comfirm kena sekali sorang lah… sambil dok beringat tu… terkena jugak..
Anak2 semua dah tido… masa tu kalut sgt, kesian kat anak2 tak puas tido dah kena kejut… ambik teksi tanpa tanya harga… terus masuk jea… perghhhh… kena ketuk lerrrr…

Bab restoran halal kat HCM tak de masalah… memang byk sgt kat sana… masakannya lebih kurang kat Malaysia jea.. bab jajan anak2.. haaaaaa… yg memang kitorang tak berani nak beli… menyesal pulak tak bawak jajan lebih, nasib baik pergi sekejap jea…




Shopping pulak…. Kitorang tak shopping, pegi sana untuk relek2 jea… lupakan perkara yg pahit.. terserempak dgn baju anak2 yg comel… kami beli lah 3 helai sorang… sue dan asben pun 3 helai jugak… asben belikan sue 3 helai cardigent. Cantik kainnya… memang tak pernah jumpa kat Malaysia lah… puas pusing Mall… tak ada pun patern yg sue jumpa kat HCM. Sgt puas hati….
bila nampak pakaian kanak2.. fuhhh... yg penat jadi cerah bijik mata weiiii... hahaha..
badan yg bengkok penat... jadi segar bugar lah...

Harga baju kat Ben Tanh jauh lebih murah dari Saigon Centre. Harga baju kat Saigon lebih korang kat Mall do Malaysia jea lab...

sehari kami keluar 3 kali sesi... sesi pagi keluar jalan2 di HCM... pukul 12pm anak2 dah penat... kitorang balik hotel, bagi diorang berendam sejam... beli bekal siap2. sebelum keluar utk sesi petang makan dulu... nasi sebungkus utk 5 org... Alhamdulillah cukup... hehehe..
sebungkus nasi yang halal kat sana RM20... mahal giler.... "Mencari yg halal itu Fardhu"
Alhadulillah syukur sgt2 kerana kami mampu membeli makanan yg halal...

dulu kat kelantan tak boleh tak jumpa nasi kerabu... skrg dah 12 tahun hidup kat selangor... adussss tak boleh hidup lah tanpa Nasi Lemak Ayam goreng nih.... masuk jea kedai... cari nasi lemak dulu... hahahah

Hardrock cafe?
Sue tak tahu hardrock cafe tu menatang ape.. tempat ape... Asben singgah lah bergambar kat depan hardrock tu.. asben cakap tak yah masuk dalam lah.. tempat tu tak sesuai utk kita sebab dia lebih kpd hiburan. asben sue ajar sue tentang hardrock cafe spy sue ni faham apa itu hardrock cafe... yea lah kan... kot2 client ajak sue ke hardrock cafe nak cari Surah Yasin kat situ pulak kannnn.... Sue yg bengap nih.. main ikut pulakkk... Hadoiii.



Kasut???
Gi bandung ke... gi vietnam ke... korang jgn pakai kasut yg baru beli.. korang pakai jea kasut dah lusuh... sebab kat sana byk jln kaki kat jalan raya.. bukan dlm mall... kalu ada kasut baru... baik korang simpan pakai kat Mall malaysia.. insyaallah.. pakai kat Mall Malaysia setahun pun tak kotor2 tapak kasut...

Geng Netsmart..


Okehhh... Sue cikidout dulu... Masa utk sue berinternet Sgt terhad... Bye3..




No comments:

Post a Comment