Wednesday, 31 May 2017

Nur Sufi Raihannah - Pneumonia



Ini adalah entry duka buat Sue sekeluarga... Sue menulis dgn linangan air mata... penulisan dari Hati seorang ibu.. bermalam dgn bayi yg perlukan bantuan oxygen.. kerinduan pula pada 2 lagi anak kecil di rumah.. bertambah sepi bila suami tiada di sisi di malam hari...




Jeritan hati...
Adik mesti kuat... Adik mesti lawan kahak yg ada dlm paru paru adik tu... Adik mesti batuk dgn kuat spy kahak dlm paru paru tersembur keluar...!!!! Mama yakin.. adik mesti boleh lawan kuman yg jahat tu!!! Adik jangan tewas dgn kuman tuh!!



Mama.. ayah... Kakak.. Dekna... Tak pernah henti berdoa dan terus berdoa spy adik Raina cepat sembuh... Tak sabar nak tengok adik ceria spt sedia kala... Gelak2... Mama cikucak adik dibahu ayah... Merangkak sana sini.. main sembur air liur.... Tarik rambut kakak2.. cakar badan mama sambil menyusu.. sampai merah2 kulit mama.. gelupas pun ada... Mama rindu sgt adik cakar badan mama dik...

Harapan yg melangit tinggi... Semoga kesembuhan utk adik Raina dtg sepantas kilat...
Kuman di paru-paru hilang sekelip mata.. kahak di paru-paru tersembur keluar tanpa komplikasi.. Hasbunallah hawanikmalwakil.. "Cukuplah Allah tempat bertawakal"

Segala penyakit datang atas sebab Takdir dr Allah... Begitu juga penyembuhan penyakit
. Hanya ada pada Allah.. Doctor dan ubat hanya lah ikhtiar semata-mata...

Ada yg menyalahkan.. sebab travel ke Bandung punca adik Raina kena jangkitan kuman di paru-paru... Pada Sue... Jangkitan kuman di paru-paru ini adalah takdir dari Allah.. di seluruh dunia ada bacteria dan ada virus... Kat Malaysia ada bacteria... Kat Malaysia ada org Indon... Semua org Indon dtg ke Malaysia tak ada seorang pun yg kena "sterile" sblm masuk flight... Kat rumah Sue.. setaip hari  di mop dgn steamer yg 99% dijamin mati kuman... Itu jaminan pembuat steamer.. tp takdir Allah kita tak boleh elak... Semua pakaian Sue sekeluarga guna "dryer".. habuk2 dibaju hilang utk elakkan asma.. kuman mati kena dryer... Tp.. takdir Allah???... Tiada siapa yg dpt elak...

Pergi lah ke seluruh pelusuk dunia sekali pun... Cari lah kat mana tmpt yang tak ada bacterial dan virus.. sudah pasti mustahil kan? Bacteria juga boleh dtg dr ubat.. dr antibiotik.. drp minuman dan makanan harian kita... Kenapa tak kena jangkitan pd org itu tp kena jangkitan pada org ini... Itulah namanya "Takdir"... Takdir "org itu" berbeza dgn takdir "org ini"..

Baby sebelah katil adik raina.. kena jangkitan paru-paru di dlm bilik pengasingan...

depan katil adik Raina...  Baby yg di asuh sepenuhnya oleh ibunya suri rumah... Terkena jangkitan paru2..

Katil depan lagi.. terkena jangkitan dra rumah pengasuh.. ada yg terkena kat taska...

Nampak tak? Bacteria sentiasa ada di sekeliling kita

Setiap kali terlelap.. Sue bangun tido... Dgn harapan yg tinggi... Apa yg Sue nak dengar dari doc hanyalah "anak mama dah pulih sepenuhnya.. boleh keluar hospital hari ini..."
Di saat itu... Adik Raina merangkul bahu Sue sekuat hati... Sue berlari dgn laju nya utk kembali ke "Teratak Geng SUFi3"...

Wlpn itu khayalan yg mustahil utk dpt sekelip mata... Tp sue tetap berdoa spt yg Sue khayal kan... doa dan terus berdoa...

Doa senjata umat Islam...




No comments:

Post a Comment