Saturday, 27 May 2017

Travelog 1 - Geng SUFi3​ di Bandung, Indonesia


Sempena besday Sue.. Asben bawak ke Bandung.. mkn angin sambil meraikan anniverseri ke 7 kitorang...

Pakaian utk travel...  bawak baju yg nipis2... Utk anak perempuan.. bawak dress labuh... Senang nak uruskan bila nak ke tandas...  
Wajib pakai kasut yg selesa utk jalan... Sue pilih kasut scechess yg khas utk berjalan.. harga dlm rm300 lebih... Kasut tak perlu pakai stokin... Dalam kasut tu lembut mcm pakai stokin...
Dgn penuh semangat.. pukul 3pagi dah bangun... 

Kat Bandung ni... Kitaorang tak pergi dgn agensi pelancongan... Kami cuma sewa kereta dan pemandu shj... 3 hari 2 mlm rm660...

Anak berderet-deret ni... Tak sempat nak gerak berkumpulan mcm rombongan cik Kiah... Sebab kitorang kena ikut masa anak2... Anak anak penat balik rehat... Anak anak dah aktif... Kitorang call Driver dtg ambik kat hotel.. sambung aktiviti pusing pusing kat Bandung ni..

Kami bayar Pak supir 3 hari 2 mlm rm660..
Termasuk petrol dan parking..
Senang sgt uruskan kami kat sini..

Memandang kan... Niat asal kami nak shopping baju anak anak utk raya... Factory pertama yg kami singgah ialah di "anak kecil ni"..

Bab pilih baju..  bukan Sue yg pilih.. hehehe.. Asben yg pilih.. kalu dia berkenan baru dia beli..  Kalu Sue yg pilih.. buat penat jea... Asyik kena rejek jea..

Keje sue... Ukur baju di badan anak...
Kat factory anak kecil ni.. ada sehelai yg Asben berkenan.. 
Terus pakai utk hari pertama Travel Log Geng SUFi3...

Ini kat pasar baru.. suasana Kedai2 kat sini sama spt kat kat pasar rantau panjang.. kualiti kainnya pun sama... kualiti kain Siam dan china... Cuma harga agak mahal.. penjual main ketuk2 harga kat sini... Kami tak beli apa2 pun...

Food court kat atas ni semua masakan original Indonesia.... Menu tak ada harga.. perghhh..  bila kitorang masuk jea.. terus kena kerumun... Masing-masing panggil masuk ke gerainya... Kitorang kena kerumun mcm retisss weiii... Feeling artis jap.. pui3

Last sekali kitorang terpaksa undur diri ke gerai di pintu utama... sebab kena kerumun sambil jerit2 panggil masuk gerainya sampai tak boleh nak jalan..

Tang ting tung.. pilih menu.. harga 1 set ayam penyet.. rm35 .. beli 2 set.. harga jd lebih kurang kat KL... Ayam kampung sgt kecik... Besar sikit dr burung puyuh jea... Setiap kali mkn.. mesti kena tambah order utk ayam... Kecik giler weiii... 

Perut dah kenyang... Kitorang pun ke Rumah Mode pulak..

Tempat pertama wajib singgah di kedai permainan.. ini kes tutup mulut la... Settle mainan diorang baru dpt pilih baju... Masing-masing dpt Playdoh..

Bg anak anak cuti mata.. segarkan minda... Terapi tengok ikan berenam kejap..

Ini suasana diluar Rumah Mode... 

Senarai mall yg dah pegi..
Paris Van Java
Cihampelas walk
Rumah Mode 
Istana Plaza
Bandung Indah Plaza
BTC Mall
Heritage Factory Outlet
Secret Factory Outlet
Transfer Studio Mall
Braga City Walk..

Kat sini byk oulet kecil2... Kena rajin singgah dan keluar masuk kereta...
Kalau anak2 penat... Tertido dlm kereta.. Asben Sue jea masuk outlet utk tengok pakaian anak2... 10 buah outlet... Ada lah 1 pasang sorang yg di beli..  kebanyakan nya tak berkenan... 

Inilah gaya diorang setiap kali nak masuk bilik hotel...

Bagus jugak hotel Harris ni... Cuma towelnya agak buruk.. Hehehe

Mkn tengahari... Kami mkn di restoran nasi padang... Kita duduk jea di meja.. pekerja restoran akan letak semua menu kat meja kita duduk... Mangkuk mana yg kita sentuh dan makan... Itu yg dibayar... Yg tak di sentuh tak perlu bayar...

Kenyang perut senang hati..

Kek lapis fresh Sue tak beli kat Kartika..
Tp tempah dgn Pak cik Driver..  Pak cik Driver akan hantar ke hotel.. kek yg panas2... Sedap giler... Memang puas hati...

Makan kek sulam dgn buah beri yg masak ranum... Ya Allah.. nikmatnya... Syukur Alhamdulillah....

Anak2 dah penat.. tak larat nak pusing bandar dah... Mlm pertama kat Bandung... Kitorang mkn Street Food kat kawasan hotel jea... Nasi gorengnya Memang sedap... belanja anak2 mkn ais krim... spy bertenaga...

Aktiviti hari kedua.....
Kami ke Taman Tema Dusun Bambuu..



Bergambar di jambatan berliku2... 
Simpan kenangan terindah kami.. sempena 7 tahun perkahwinan di sini... 


















Kami dedahkan anak2... Dgn aktiviti sunnah Rasulullah... Iaitu.. berkuda...


Dekna sgt berani.... Berani mencuba...
Kakaknya menangis sblm naik kuda... Dah dipujuk... Pastu tengok Dekna tak menangis... Kakak pun senyap sendiri.. malu kat Dekna kot.....hahaha


Syok weii naik kuda... Lembutkan badan.. ikut liuk lintuk gerakkan badan kuda.. rasa mcm kena urut badan.. kalau hari2 naik kuda.. boleh kurus... Tak perlu beli mesin elektrik utk kurus...


Berkuda sudah.. bergambar sudah... Kita mkn pulak...

Kat Dusun Bambuu ni.. ada ratusan menu org Bandung... 

Nak membeli makanan kena beli voucher... Alahai.. leceh sikit laaa....


Apa entah nama ni.. sedap giler... Telur di campur dgn lauk2.. di bakar dlm daun pisang.. mkn dgn kuah kicap yg secukup rasa... 

Confirm rindu makanan ni nanti..

Ini nasi bakar... Pun sedap..

Es Campur... Yg ni tak pandai Sue nak mkn... sebab ada buah evocado yg diletak susu pekat yg byk... Manis giler... 



Suasana kedai2 di dusun bambuu..

Nak fish spa tak boleh... Anak2 tak bg ruang langsung... Diorang bosan nak menunggu...


Sambung lagi panjat bukit... Masuk stesen2 hiburan utk anak2..

Tangkap ikan... 

Seronok tengok anak-anak seronok..

Gajah badai..

Tunggu van utk ke parkir..

Kalau nak dtg ke Dusun Bambuu ni... Pastikan dtg awal pagi... Kalu dtg tengah hari cepat penat nanti.. 
Rasa penatnya sama spt ke MAHA MARDI... Haaaa... Mcm tu lah kena naik turun transport kat dlm tu..

Mlm kedua pulak kitorang mkn kat Paskal Food Court... Waaaa... Kat sini ada 1001 masakan Indonesia... Larat tak larat jea nk makan... Satu lagi halnya... Kena pilih menu apa yg nak order... pastu beratur nak bayar dan ambik makanan...


Ini pun sedap... Nama apa entah... Tak boleh rekod nama makanan ni.. sebab mata tak boleh leka walau sesaat utk pandang anak2...

Roti ni.. cheese dan coklat byk giler...
Tak pernah sue jumpa cheese sebanyak ni..

Suasana sekitar paskal Food...

Siap mkn.. anak2 mintak naik keretapi pusing bandar pulak...
Sue yg tak berapa tinggi ni susah nak masuk... Asben Sue yg tinggi tu.. kaki terjolor keluar laaa... Kah3

Dengar Asben pok pek pok pek...
Bayar tiket mahal2.. kaki kena parking luar... Ngeng3...



Ni kat Toko Tiga...
Tmpt jual seluar Jeans.. 
Asben tak bg beli... Sebab harga lebih kurang kat KL... Ada setengah tu lebih mahal dr kat KL... Last2.. layan anak anak tengok kura2 kat dlm kedai tu... Wakakaka

Hasil dr rekeman Ina Maya dlm freinds fb Sue... Dpt lah mkn daging bakar yg terbaik.. rasanya spt rasa di Victoria laaaa..
Daging masak sepenuhnya tp lembut.. bila mkn tak lekat celah gigi... Haaaa... Itu tandanya daging tu berkualiti dan cara masak sgt terror lah..

Sebab tu Sue suka share kat fb... Boleh bertukar2 info...

Sue mkn dua set daging bakar nih...
Org lain dtg Bandung shopping berkodi2...Sue dtg sini ternak lemak berkodi2... Aduuu makkkkk aaaiii..

Flight delay... Sepatutnya pukul 5pm.. delay ke 9 mlm.. kami kumpulkan tenaga sabar sebanyak mungkin... 

Anak2 berlari-lari.. berpeluh peluh.. gatal gatal kulit..  Sue mandi kan kerbau anak2 Sue sorang-sorang... Tiba2 giliran kakak yg ke tiga...  Cleaner bgth tak boleh mandi...

"Kenapa tak boleh?"
"Nanti toilet basah.."
"Toilet memang sedia basah... Kalu tak nak bagi basah.. tutup jea toilet ni.. awak bersila jea dlm nih...senang keje awak..."
Dia bertegas tak bg mandi... 
"Tak pe... Lepas sy mandikan anak sy ni... (Basahkan badan jea.. tak sabun pun) bg mop kat saya.. biar sy mop kesan basah selepas mandikan anak sy... Jgn risau... Permulaan hidup sy di alam pekerjaan ialah seorang kerani yg kena cuci tandas.. vacum kapet.. jadi, tak de masalah utk ambik alih keje awak setakat 5 minit tu.. "

Lepas sue ulang 3x mintak mop tu... Baru lah cleaner tu diam...

Rasa agak kecewa lah...

2 jam lepak kat kedai coffee dlm airport.. 
Order mkn habis dlm rm50..
Sambung lepak kat kopitiam dlm airport pulak 2 jam... Order mkn dlm rm100... 

Syukur sgt2... Anak2 dah pandai travel.. diorang tak mengamuk kalau lambat.. cuma tak boleh halang diorang bergurau senda jea... Sue akan cari kawasan yg tak de org utk menunggu... Biarkan diorang bergurau sampai penat kat situ... masuk flight nanti.. confirm diorang akan pengsan.

insya-Allah.. anak2 tak meragam kalau ibu bapanya enjoy ketika travel...
Penat jea..tetap senyum.... Sesat ke... Gelak2 jea... insya-Allah perjalanan akan jd enjoy..
Kalau bawa baby.. pasangan jgn berkira utk dukung baby...  Biasanya adik Raina dgn Sue dlm kereta jea utk menyusu... Bila berjalan.. adik Raina akan duduk dlm kelongsong dgn ayahnya... Diam jea..

Adik Raina menangis bila lapar jea...
Adik ni seolah2 suka sgt travel... Org cakap Kalu ada tanda kat kedua2 belah kaki... Anak tu suka travel...

Ayah utk adik Raina..
" Adik Raina... Bila adik besar nanti... Jln2 dgn ayah tau... Jgn jln sorang2... Kalu nak jln jauh2.. jln dgn ayah... jgn tinggalkan ayah tau.."


Orait....
Sekian sudah Travelog pertama kami di Bandung, Indonesia... Tata.. titi.. tutu..
















No comments:

Post a Comment