Tuesday, 27 September 2016

Asam Pedas Selera Kampung - Melaka



Minggu lepas... kitorang ke Melaka...

Asben sue keje... seperti biasalah... kalau keje diluar kawasan tu... sue dan anak2 akan ikut sekali... ambik kesempatan utk berjalan2 makan angin...

asben siap meeting.... kami pun ke Zoo Melaka.... Adik Hanna belum pernah masuk Zoo Melaka lagi... last sue pergi zoo melaka pd tahun 2013... masa tu mengandungkan si Adik Hanna 5bulan... si kakak pulak umur 1 tahun 4 bulan...

kami datang lagi tahun 2016 nih... ishhhh... byk pulak perubahannya... siap ada jejantas utk tengok haiwan...


kemain seronok budak2 bertuah nih dpt tengok haiwan...
target diorang nak tengok gajah... hahaha... selagi tak jumpa gajah jgn balik tauuuu...

pukul 6petang keluar Zoo... plannya nak balik terus... pusing2 cari surau dan tempat makan... termasuk bandar melaka... kakak dan adik dah nampak beca warna warni... perghhhh... confirm tak boleh balik selagi tak naik beca... hahaha

sblm naik beca tu... misi mencari asam pedas original... google sana sini... mkn lah Asam Pedas Claypot... makan sambil tercekik... si kakak dan adik nih tak berhenti2 mulut diorang... nk naik beca... nak naik beca... nak naik beca... hohoho sakit otak weiiii...

cari parking... punya lah jauh dr tmpt beca... termasuk ke kawan "Junker Walk"..
adehhh... penat berjalan....

akhirnya tercapailah kehendak anak2 nak naik beca...
mama ngan ayah pun tumpang enjoy... hahaha

kitorang naik beca bukan round bandar melaka...
tp mintak pemandu beca tu hantar ke tempat parking kete... hahaha...
letih siutttt....

dah siap naik beca... ada lagi bunyi mulut anak2 sue dok pok pek.. pok pek...
adik nak naik beca princess.... kakak nak naik beca Hello Kitty...

time ni kami guna kuasa Spikology...
"sekali datang sekali jea naik beca... lain kali kita dtg lagi.. kita naik beca warna pink pulak... okey???"

"Oraittee"

nak balik sepang dah tak larat nak nak drive... terpaksa lah stay kat hotel..

Survey punya survey... setakat nak tido utk berehat sekejap... pilih hotel yg biasa2 jea lah...
Hotel Orked Melaka - RM150/night termasuk breakfast...

lepas check out hotel...
bawak anak2 berjalan round bandar Melaka... tp budak2 bukannya tahu pasal sejarah...
diorang tengok semua peralat warna coklat dan klasik... diorang cepat bosan...

  

sempat ambik gambar sekeping dua... diorang dah bosan...
terpaksa bawa ke Taman Permainan...
haaaaa.... baru seronok....
The Moral Of The Story---->> tak payah lah bawak kanak2 ke tempat bersejarah...
selagi diorang punyai jiwa kanak2... maka kena bawak lah ke tempat permainan kanak2 utk hiburkan diorang....

kitorang bagi anak2 main puas2 dulu...

pastu round2 bandar mencari asam pedas lg sekali... hahaha

Asam Pedas Selera Kampung...
Yesssss.... yg ni memang kena dgn selera kami...
asam pedasnya tak cair dan tak pekat sgt... sedap utk dihirup...
cumaaaa... pedasnya... hadoiiii... pedas mcm gigit cili kampung kot.... huhuhuhu
terjelir lah lidah mkn nasi tu...
air batu 5 gelas tak cukup weiiii....

Ayam Masak Asam Pedas Melaka...
memang terbaik....
pertama kali jugak sue jumpa ayam masak asam pedas nih... :)
sekali makan.. menjilat jari lah....


sue cikidout dulu....
tata.. titi.. tutu...





1 comment: