Sunday, 24 July 2016

Happy Birthday Nur Sufi Hadaina - 5 tahun


Pertama kali kakak sambut besday kat rumah Tok Mak di Felda Kemahang 1..
mama ngan ayah sibuk sgt bulan puasa ari tu... sampai terlupa besday kakak...

buka wasap group PASTI Kids BBST... tengok ada nama kakak tersenarai utk sambut besday..
"Abang... kita lupa nak smbut besday kakak laaa..."  hahaha
kitorang saling berpandangan kebengongan jap...

minggu ni kami ada hantar brg kat Kelantan... nampaknya kita sambut kat kelantan lah...

Kek besday ni kami tempah kat Kak Yah Kek Keladi di Kemahang 1..
Alhamdulillah.. kek nya sedap dan lembab...

utk hiburkan hati diorang... spy diorang lupa tentang PENAT..
kami raikan dgn kek karemel yg warna warni ni...

Macam ni lah nasib anak2 Si Jurujual...
hidup kami yg berdikari..
sedikit pun tak minta bantuan org tua utk hal2 rumahtangga..
kalau kami penat keje luar kawasan...
anak2 juga akan terasa penatnya... sebab diorang akan ikut sekali outstation..
tak pernah kami tinggalkan utk org tua jaga anak2 kami...
sue jumpa client... asben jaga anak2 dlm kete...
sue jln mcm lipas kudung... sebab nak keja cepat siap...
takut anak2 bosan dlm kereta...

bangun pagi... sue siapkan anak2...
mandikan dan siapkan bag sekolah...
asben iron bajunya sendiri dan baju anak2.. 
pastu hantar kakak ke sekolah PASTI Kids BBST..

Sue sambung mengemas rumah...
sambil tunggu cikgu Adik Hanna dtg ambik kat rumah...
dah settle hal rumah dan anak2.. barulah sue masuk office...
beginilah nasib Si Jurujual...

Kami berpegang pd satu konsep yg kami ciptakan sendiri..
"menyakitkan hati ibu mertua sama seperti menyakitkan hati ibu sendiri"
Sabar dalam menjaga hati org tua... disitu kami memohan KEBERKATAN drp Allah SWT...


pada sue...
tanya lah mana2 org tua...
bila anak2 dah berumah tangga... diorang ingin berehat...
diorang ingin mengisi sisa hujung usianya utk beribadah...
waktu pagi utk Dhuha.. waktu malam utk Tahajjud..
solat 5 waktu diiringi dgn solat sunat...
mengaji Al Quran dgn tenang...
diorang inginkan istirehat...

kita sebagai anak..
jgn sekali2 memaksa org tua utk menjaga cucunya...

"Insan yg berfikiran WARAS adalah INSAN yang kenang jasa ORANG TUANYA"


Tata.. titi... tutu...




1 comment:

  1. Assalamualaikum Puan,

    Saya Syahmi pemilik kepada laman web hidup.my, sebuah laman web pencarian bilik sewa & housemate/roommate.

    Saya ingin menjemput Puan untuk review laman web kami. Jika Puan sudi, Puan boleh hubungi saya pada emel saya. Terima Kasih Puan dan nice blog.

    Ikhlas,
    Syahmi
    syahmiruhaizat@gmail.com

    ReplyDelete