Monday, 1 August 2016

Openhouse Blogger SUEperb MaMa 2016

Assalamualaikum....

Alhamdulillah... selesai sudah Openhouse 2016 di rumah blogger SUEperb MaMa..
Menu tahun ni :

1) Nasi Kerabu Warisan Mok Aji Yah Kemahang 1
2) Laksa Penang
3) Rendang Ayam

sepatutnya ada satu lagi menu... kuah kacang... aduhaiii.. tak sempat nak buat.. gara2 asben beli ayam 6 ekor potong besar2.. sue dah habiskan masa dok ketuk ayam dgn pisau kecikkkk... rasa longgar kepala bahu... adehh..

pukul 3petang ayam dah habis... kami tambah lg 3 ekor... asben lari ke kedai aceh kat belakang rumah... mintak diorang potong kecik dan siap basuh.. sue terus bancuh ayam berempah kari... pastu goreng... tetamu mkn ayam panas2 gitu...

Rendang Ayam pulak... itu hasil masakan asben sue... pertama kali dia confident nk buat buat rendang ayam... pastu buat utk jamuan pulak tuh... dah siap bancuh... kacau2 dlm kuali... aroma bau rendang memang menjadi... asben pun cuba rasa... "apasal teruk sgt rasa rendang nih" sambil terloncat terkejut... hahaha... sue pun cuba rasa jugak... "ahha lah... bau sedap... rasanya lain mcm..."hahaha
asben pun modified... tambah garam... tang.. ting.. tung...
dok 10 minit sue try lg sekali... baru sedapp dan rasa rendang...
"abg tambah ape td? dah jd rendang nii..."
"abg doa byk2..." muahaha...

Tahun ni sue buat 3 sesi :
Sesi pertama pukul 12pm utk jiran tetangga (Taman Dahlia)
Sesi kedua pukul 3pm utk geng SPM2000
Sesi ketiga mlm utk org yg ketinggalan kedua2 sesi kat atas tu.... muahahaha


haaaa... ini menunya...

jemputan sue dah hebohkan dgn menu utama nasi kerabu...
mejoriti tetamu yg dtg... yg sukakan nasi kerabu original kelantan...
rasa masakan sue memang tak manis langsung... 
ini contoh sukatan nasi kerabu...
kena pandai sukat sendiri lah yea...
kalu tawar tambah budu... kalu tak pedas tambah cili... gitu lah lebih kurangnya...

tahun ni... sue tak sempat nak letak dlm bekas biskut satu2,,
sebabnya sue suka dgn Tappaware yg dibagi oleh Madam Sally nih..
Tappaware ni original... tp sue memang tak mampu lah nak beli sendiri...
harganya boleh cecah ratusan... hadoiiiii... mahalnya...
tapi kalu org bg hadiah... hehehe... itu memang mampu gilerrrrrr....


Ini Kak mek... org klate yg otai kat Taman Dahlia...
Mau nya tak Otai...
"Weiii sue... aku tak sempat nak makan kat sini... aku nak tapau sebab nak kejar masa ke reunion nih... aku rela buat muka tak malu... drp aku kempunan nasi kerabu kauuuu... baik aku tebalkan muka  nak tapau nasi kerabu kauuu..." muahaha...


Ini jiran pertama yg sampai selepas Kak Mek Otai td...

disusuli dgn jiran tetangga yg lain...

Jiran2 sue ni... segan nak dtg sorang katanya... 
nak elakkan rasa malu... diorang dlm kelompok yg besar...
pastu tak cukup kerusi...
terpaksalah bersila yea...
budaya kampung diamalkan di rumah sue... hehehe

Sue berborak dgn jiran tetangga hanya dlm Group Wasap Hawa Al Islah jea..
setahun sekali dpt bersua muka dgn diorang ni...
kalu yg tak datang tu... tak dpt lah bersua muka... berterusanlah kenalan di alam maya shj..

masa dlm group... ramai yg cakap malu nak dtg rumah sue..
sue dah bagi keyakinan pd diorang....
"Sue dan Pie ni... tuan rumah yg peramah... langkah jea masuk ke rumah sue... kenal ke... tak kenal ke... semua akan jadi kenal... kalu tak percaya... mari berjabat SALAM dgn sue..."

Alhamdulillah... dgn openhouse ni... bertambah lagi kenalan sue dgn jiran tetangga di Taman Dahlia ni...

Ini Ina... ex Housemate masa bujang dulu...
silaturahim tak terputus... kami sentiasa bertemu di alam maya (Facebook)  

haaaaaa... ini barisan pendidik anak2 sue..
Cikgu PASTI KIDS BBST...
anak2 sue ni manja... korang tengok lah... bertapa ramainya para pendidik nak didik anak2 sue spy jd kanak2 yg berdikari...

"alaaa mama... Teacher Zam tak datang..."
"Teacher zam ada urusan di kampung Dikkk... ini teacher wakilkan Baby Bear tu... "
(Bear tu teacher bg hadiah kat adik hanna)
terima kasih teacher zam!!!!...
Teacher Ina kan ada... tp sue tak sempat nak bergambar... sebab teacher ina dtg waktu kemuncak...
alahai ruginya...

pukul 3pm... geng taman dahlia dah habis... dtg geng SPM2000
Ini barisan para suami...

Ini barisan para isteri...


Alhamdulillah.... setelah berpisah dgn haluan masing2 lepas SPM..
 kami bertemu kembali diusia 30an...alahai tak sangkanya....
semoga kami bertemu lg di tahun akan datang... Amiinnn

adik Hanna yg tengah merajukk
Cha Cha yg lembut dan manja...
kakak daina yg gediksssss...
tqvm nik rabaah.... lepak sampai mlm.... 
jumpa setahun sekali... kenalah lepak lama2 sikit kannn...

bagus betul lampu aroma terapi ni...
hadiah dr Mr Wong... lampu ni jd hiasan meja makanan...
utk elakkan lalat hinggap kat makanan...
ada bau yg sgt wangi...
Tqvm Mr wong.... sgt praktikal lampu ni....


haaaa... ini pula hadiah dr Mr David...
tahun 2014... Mr david bg dulang putih dr New Zealand..
tahun 2015... beliau bagi dulang silver...
tahun 2016... beliau bg teko dan 2 cawan yg sgt comel...
tqvm mr David... hadiah ini di simpan satu persatu... tahun demi tahun... terhasilnya kesempurnaan...



semoga dgn majlis ini..& Silaturahim berkekalan selama2nya...
tata... titi... tutu...

No comments:

Post a Comment