Tuesday, 5 January 2016

Nur Sufi Dhiahanna 3tahun - di Tadika Sri Dahlia

2016 ni... adik hanna umur 2thn 10bulan...

kalau ikutkan usianya tu... memang terlalu kecik utk adik pergi sekolah....
tapi... bila adik hanna dah tak nak pergi rumah pengasuhnya sebelum ni... mama kena cari jalan penyelesaian... pikir punya pikir... buat solat istikoroh... semoga Allah beri petunjuk dan jalan yg terbaik utk adik....

akhirnya tergerak hati mama utk hantar sekolah di Tadika Sri Dahlia... kat belakang rumah sue... pemilik tadika ni namanya kak zam... geng yasin taman dahlia masa sue bujang dulu... skrg anak kecik2 tak sempat nak follow jadual geng yasin...

Alhamdulillah... kak zam ni lemah lembut org nya... cara beliau berborak dgn anak kecil sgt sopan dan suaranya lembut..
memang pandai ambik hati anak2 kecil...

ayahnya sampai ke sekolah tadika sri dahlia... bayaran pendaftaran...
terus tinggalkan hanna mcm tu jea...

Hanna tak nangis... rancak berborak...
pukul 9.30am.. sue pegi intai... lega sgt tengok hanna tak nangis...

sekolahnya santai shj... pakaian bebas ala2 international school.. hehehe
memang sesuai utk kanak2 yg masih kecil dan manja...


sue dah bgth kat teacher..
"saya tak letak target utk anak2 saya dpt no 1 dlm kelas dan boleh membaca pd usia 3thn... semua tu tak perlu... cukup lah anak2 saya berkembang mengikut usia dan peredaran masa..."

maknanya... sue tak nak cikgu2 memaksa hanna utk cepat pandai...

Tujuan dihantar sekolah pd usia 3thn (2tahun 10 bulan)
1) hanna memberontak... tak nak pegi rumah pengasuh lamanya... 
2) Jadual keje sue akan follow cuti umum... bukan ikut cuti pengasuh
3) hanna seronok dgn kakak nya bila dpt transit sama2 lepas waktu tadika...
4) kat rumah pengasuh ada baby... hanna suka tiru gaya baby... itu maknanya hanna semakin mundur... bila di sekolah... hanna akan bergaul dgn kanak2 berusia 4,5 dan 6thn... hanna akan lebih pandang ke depan dari usianya...
5) misi utk menyatukan kakak dgn adik... sblm ni pengasuh diorang berbeza... ( 01 Dec 2015 kakak sebut nak ke rumah umi... tak nak ke PASTI sbb cuti sekolah... tiba2, si adik pun cakap..."adik pun nak pegi rumah umi... "Allah gerakkan hati kecil adik utk bersuara"..) 

lepas tadika pukul 11.30 pagi... teacher zam akan hantar ke PASTI utk transit kat situ bersama kakaknya....

amboiiii... kemain excited lg nak ke PASTI...
nak sekolah sama2 dgn kakak...
bergegas turun kereta nak masuk PASTI...

PASTI tak ambik utk usia 3thn... utk transit ni pun.. sue buat rayuan..
nasib baik cikgu lia memahami situasi sue ni... syukur sgt2...

masuk2 jea PASTI... terus cari kakak... pegang dua2 tangan... sambil gelak gembira...
mcm tak jumpa sebulan gaya diorang... 
memang tersentuh hati time tu...
hantar gambar ni wasap ayah... ayahnya pun touching jugakkk... hahaha


kita sebagai ibubapa... sentiasalah pantau kehendak anak2...
sue pernah keje sebagai pengasuh taska...
kita akan nampak reaksi wajah anak2... dia seronok atau tidak dgn pengasuhnya...
kalau pagi2 menangis atau masa balik rumah muka anak2 moyok jea...
mesti anak2 itu dididik dgn kekerasan...

hanna cuma geleng kepala dan tundukkan sebagai tanda tak nak pegi rumah pengasuh lamanya... "diraut wajahnya tersimpan RAHSIA..."

semoga tidak menjadi dendam bila adik dewasa kelak... Amiinn...

sampai ke hari ini... hati sue masih terdetik kehairanan...
anak kecil yg diasuh sejak usia 2 bulan... 
bila capai umurnya 2tahun 10 bulan...
tak nak dengan pengasuhnya... tp seronok dgn org yang tak pernah dia kenali...

hanya....
1 hari kat rumah umi... hanna berlari peluk umi...
1 hari kat tadika sri dahlia... hanna seronok dgn cikgu zam...
1 hari di PASTI... hanna bergegas nak ke PASTI cepat2...


Semoga adik tempuhi hari2 yang lebih indah diwaktu yg mendatang... Amiinnnn...
-------------------> zasssssss....





No comments:

Post a Comment