Thursday, 13 November 2014

WPW7677 beralih ke SU7100C iaitu SUZI


Alhamdulillah... setelah penat berjimat cermat... akhirnya berbuah hasilnya... 

Alahai MYVI ku cayang... selamat lah engkau dgn owner baru... aku yakin owner baru mesti lebih take care dari aku... uhhuk3.. 


selamat tinggal WPW7677.. kenangan terindah bersamamu.. :(
ini kerete firts car sue...

sue jenis yg sgt setia... tak suka tukar2 kereta... atau pindah2 rumah...
tak suka tukar2 selipar atau handbag... tak suka lompat2 company..
sue akan pakai sehingga habis haulnya...

WPW7677 ni... sue diberi rezeki oleh Allah.. utk memilikinya pd thn Feb 2007..
masa tu lepas setahun keje di first company...
sue dah berenti keje setahun setengah di company lama ni pun..
masih ada yg bersangka... sue tinggalkan company lama dgn bawak lari kereta company sekali...

adehhh... penat ikat perut tiap2 bulan utk bayar kete ni... tp org fitnah kita bawak lari kete company...
so, utk elakkan diorang terus memfitnah... terus dpt dosa fitnah...
baik trade in... ambik kete lain... hapuskan segala kenangan yg berbau ex-company ...
kalau WPW7677 ini kereta company... takkan sue boleh trade in pulak yea...

terlalu banyak kenangan bersama mu WPW7677..
dgn miliki kereta ni lah... sue buka langkah utk jumpa client...
lebarkan kerjaya dlm marketing sebagai Medical Supplier...
inilah kete utk angkat barang hantar ke client...
dah sampai di hospital, angkut brg letak atas troli utk dibawa naik lift ke tingkat 4..
 kadang2, naik turun sampai 4 kali.. 
 tarik troli... tarik troli...
 sekali sekala terasa jugak troli yg tarik sue...
pusing belakang... barang jatuh tergolek2... malu tu xyah cakap lah kan...
tebalkan muka... betul kan brg2... susun semula atas troli... tarik lagi...
tak nak hantar guna lori sbb nk jimatkan duit syarikat company lama dulu...

cuba korang bayang... sanggupkah korang buat keje mcm ni?
masa sue jd kuli dulu... sue angkat barang.. susun atas troli mcm tu... pastu heret naik tingkat 4,
buat sorang2.. sanggupkah????
kebanyakkan staff baru tak boleh terima cara sue keje ni...
tp nak dpt result top sale mcm sue dapat... tp keje nak goyang kaki...

dari mula2 sue jd kuli... sue tak pernah anggap angkat barang itu beban...
tp sue anggap... angkat barang itu "ilmu"..
hantar barang ke customer... itu "ilmu"...
tarik troli itu "ilmu"...
bila kita anggap semua itu ilmu... baru kita akan pandai menguruskan sesuatu job itu dr A to Z.
bila kita boleh buat keje A to Z... barulah kita layak utk buka company sendiri...

skrg dah wak bisness sendiri... asben lah yg tolong hantar barang... hehehe

pernah sue train staf baru ikut cara sue keje... sbbnya dia nak jd mcm sue katanya...

diorang cakap... "mcm ni ke cara akak keje... saya rasa mcm org bodoh.. pakai smart2 pastu angkat barang mcm destpatch"..

okey... "kamu di intiview dan akan dilatih utk miliki apa yg sy miliki... kalu kerje remeh ni tak mampu buat mcmana nak handle projek2 besar? sbb... rosaknya projek2 besar disebabkan salah laku general workes... bila kamu pandai buat kerja bawahan... general workes tak akan dpt perbodohkan atau kelentong kamu..."

*fikir2kan lah sblm menjadi boss* 


Kenangan terindah bersama mu WPW7677
mengangkat sue drp kerani cabut ke SALE MANAGER..
(kereta adalah penyebab...segalanya atas TAKDIR ALLAH)
setelah dipikir2 dlm pelbagai sudut...
1) emak, ayah sue dan mertua dah semakin tua... jd, kena selalu ulang alik sepang-kelantan dan sepang - perak.. kalau kereta yg dah 8thn ni... agak2 berapa lama sgt boleh bertahan... kalu nak beli tahun depan... lagi parah... tak de rebet... pastu kena GST pulak...

2) sue jumpa client... kadang2 client hilang confident krn sue naik kereta myvi... ada tu customer sue cakap.."ko settlekan order yg rm500 tu... itu pun belum tentu boleh supply ke tak..."
hihihi... sue okey jea kena kutuk mcm tu... masa mula2 kena kat SM dulu... jumpa customer di kelantan... ada pekerja kerani lelaki kat situ perli... "dah berapa guni wak balik duit keje kat KL"
setakat perli merli nih... asam garam dlm kehidupan jea...

3) pengalaman asben sue pulak... kesian jugak asben sue kena kutuk ngan client dia...
masa tu bossnya naik kete asben sbb malas nak drive dalam KL..
pastu customernya sound bossnya "kalau ko nak main golf dgn aku, jgn naik myvi pulak"

4) ramai yg sangka WPW7677 ada kereta company lama sue... sedih sgt!

tak dinafikan... org hilang confident bila kita berwatakkan miskin...
nak tak nak... kena tukar kereta...
takut tu... memang takut lah... tawakkal jea lah...
harap2 dgn kereta ni... Allah permudahkan lagi rezeki dan panjangkan umur utk settlekan hutang ni..
tak nak lah mati dlm keadaan hutang... uhhukk3

hantar barang area klang velly.. rm250 kalu naik tingkat 4..
jd, kami akan hantar sendiri... pastu konvoi 2 kete.. asben dok depan sue dok belakang..
kalu sue dok depan kang... adalah tragedi langgar anjing serentak...
kereta tengah laju... motor sebelah sue... sue terpaksa kekalkan kelajuan utk elakkan terlanggar motor... dan utk elakkan anjing tu langgar motor sebelah sue...
 jd anjing tu pun langgar tayar depan sue... jatuh tergolek terguling2...
tengok kat cermin belakang... asben sue langgar lagi sekali...
berlaku sepantas kilat...
kami teruskan perjalanan utk hantar barang... wlpn laki bini dah langgar lari anjing itu...
***************

bincang punya bincang ngan asben...
sue mintak asben jea yg tukar kereta... sbb asben selalu intertaint client...
asben sue tak nak tambah komitent... sbb keretanya dah 7thn..
salah sorang kena mengalah... sue lah mengalah utk tukar kereta..
kalau ikutkan sue... lebih baik asben pakai kereta baru... sue pakai myvi 1.3..
myvi 1.0 trade in...
tp asben sue tak minat MPV...susah keluar masuk KL...
sue pulak suka MPV.. sbb senang nak angkat barang dan balik kampung...
bila sue dah beli kereta ni.. harap2.. asben dpt bertahan selama 5thn lah..
jgn tukar kereta... takut jd mcm sekarang...
kereta serentak cukup haul..

seelok2nya... satu family ada kereta baru dan ada kereta yg dah habis bayar..
jadi komitment tak tinggi lah...
kalau dua2 kereta baru... dua2 dah 9 thn... dua2 nak kena service selalu...
botak weiii... botak weiii...

Sue cuba utk ikuti hadis ini...

Hadith:
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
Empat perkara yang membawa kebahagiaan iaitu wanita yang solehah, rumah yang luas, jiran yang baik dan kenderaan yang selesa.!
 ***********
memandangkan sue ni berpendapatan kecil keje sbg handle akaun UBS system
dan bisness yg kecil kecilan jea..
sue pun ikutlah ajaran pakcik ni...
sebelum ni sue dah buat.. beli rumah flat utk tampung pembiayaan rumah teres 2 tingkat...
kali ni sue buat... beli rumah kedai utk tampung pembayaran bulanan kereta pulak...
semoga perancangan ini menjadi tersusun rapi... Aminnn..
HabusnaAllahawanikmal wakil..


kenapa sue tulis lakaran disini?
sue terlalu penat nak bercakap perkara yg sama sbb ramai yg bertanya...
 * bagaimana sue menguruskan kewangan...
* dan lakaran ini jugak, utk dijadikan rujukkan bila Daina & Hanna bila dewasa kelak...

pesanan sue satu perkara jea... pendapatan kecil tak ape asalkan berkat...
mcmana nak berkat... Tak boleh boros!!

kalau sue boros... confirm company tak boleh bertahan lama...
lupakan baju yg branded... lupakan kasut yg mahal... lupakan handbag yg mahal..
lupakan alat solek yg mahal...
satu lg yg sgt penting... jgn beli perhiasan2 yg mendekokan rumah...
kalu duit xberapa nak banyak mcm sue ni... pastu suka deko2 pulak...
duit segunung pun boleh habis..
jd... sue pantangkan diri sue sendiri utk deko2kan rumah... sekian!

baca betul2 cerita ni... ada kuiz dan hadiah dihujung cerpen pendek ni...
***********************
 dalam prosess pembelian kereta ni pun kita kena bijak cari rebet..
sambil termenung kat opis.. sue wasap kat asben... kereta Grand Livina ada rebet RM6k..
asben tanya bossnya... bossnya peminat kereta nissan..
bossnya terus call sales rep nissan... sales rep tu ckp ada rebet rm8k-9k...
fight punya fight dpt rebet rm9k..
sales rep (perempuan) terus dtg jumpa asben dan mintak dokumen yg berkaitan... sue terus email document.. dan dia terus prosess loan tanpa bayar booking rm500 di CIMB

dok 5 minit tu.. sue jumpa sale rep nissan yg lelaki kat opis sue..
gatal mulut tanya pasal nissan... dia ckp bg semua dokumen... dia nak prosess...
mula2 dia bg rebet rm 6k.. tp bila dia tahu sales rep perempuan tu bg rebet rm9k
dia pun boleh bg rebet rm9k jugak...
dlm kul 8pm... rales rep ni call... mintak dokumen dan bayar booking rm500..
sue dah ckp.. "kwn asben sue prosess loan tanpa bayar booking..."
sekali lagi sue ulang...  "kwn asben dah prosess loan dgn cimb..."
dgn suara sedikit merayu... dia mintak sue beli dgn dia...
adehhh... serba salah... nak beli ngan sape ni?
tengah dok serabut memasak... anak2 merengek ngada2..
dia pulak call desak mintak dokumen... 
sue pun forward lah dr email sales rep cimb ke sales rep maybank..
kat email tu pun sales rep boleh tahu... yg sue dah prosess loan dgn cimb..

dok 2 hari loan bank lulus... serentak lulus... Cimb dan Maybank...

sebagai customer.. kita akan pilih mana jalan yg termudah...

kes 1
sales rep loan cimb.. terima WPW7677 tanpa ke puspakom..
sales rep loan maybank... kena bawa WPW7677 ke puspakom.. mcm leceh sikit..
kang banyak pulak cekadaknya... nk kena repair itu... repair ini la...
tanya asben yg pernah jual kete.. kereta yg bawah 10thn tak perlu ke PUSPAKOM..

kes 2
sales rep loan cimb bg 50% diskaun utk bodykit
sales rep loan maybank tak ada 50% bodykit rm3500..
bila sue ckp.. sue dpt 50% dr sales rep lain... baru dia nak bg 50%..

kes 3
sales rep loan cimb bg rebet rm9k
sales rep loan maybank bg rebet rm6k..
bila sue ckp pasal perbandingan ni... barulah sales rep maybank nak bg rm9k..

kes 4
interest cimb lebih murah dr interest maybank..


tak mungkin sue akan beli 2 kereta yg sama...
dlm persaingan ni ada yg menang... ada yg kalah..
sue yakin...
yg menang tak dapat byk komisyen sbb sue trade in WPW7677 boleh tahan jugak lah nilainya...
yg kalah... tel sue dgn nada yg sedikit tegang... dan boleh terjejas silaturahim dgn saudaranya...

WPW7677 adalah kereta pertama sue yg sgt berjasa pd sue...
mestilah sue pilih sape yg nak beli dgn harga yg mahal...

persoalannya???
kalau korang sebagai customer... aka.. berada ditempat sue...
sale rep cimb atau sale rep maybank yg korang pilih?

 bg komen yg menarik di pm fb sue...
pengomen yg bertuah... sue akan hadiah kan sehelai shawl chiffon...

*Note:
kalau lelaki yg menang.. sue tetap bg shawl jugak...
yg dah kawin... boleh hadiahkan shawl tu kat isteri...
 yg belum kawin boleh hadiahkan pd tunang atau kekasih...
semoga dgn hadiah tersebut dpt mengeratkan kasih sayang suami isteri.
yg belum kawin.. semoga cepat2 kawin..

*************************************

sue sendiri banyak kali terima kekalahan dlm urusan supply brg2 hospital...
sblm sue bukak company... ramai client sue nk support...
bila sue dah buka company... hanya 1/3 shj yg support...
tp sue pandang kelemahan pd diri sue... mungkin sbb jenis product yg sue bawa tu berbeza...
mungkin sbb harga... mungkin sbb yg ketara adalah.. sue kurang jumpa customer...
sue terlalu cinta pd UBS system... sayang nak tinggalkan keje UBS system..
masa utk customer dan oustation tak ada... lagi pun, luas mana sgt langkah bisness women yg ada tanggungjawab sebagai isteri dan ibu kepada dua anak ni...
tp sue tak melenting pd customer... Alhamdulillah... ada yg tak beli brg medical...
dia rekemen kpd department lain utk beli alat tulis... Alhamdulillah, rezeki jugak..
cuma dlm bentuk yg berbeza...  cuba ikuti nasihat si anak yatim piatu ni...
"tiada yg menang... tiada yg kalah.. cukup lah Allah yg membalasnya.."
lebih kurang mcm tu la... sue xfaham sgt loghat indon dia tuu... hihihi
10 kali sue tengok... 10 kali menangis sbb ketabahan budak ni...


 sape yg beli kereta WPW7677 sgt beruntung tau...
kereta ni banyak bawak lucky kpd tuannya... amiiinnn..



 WPW7677 beralih ke SU7100C
no plat keningau, sabah.. hahaha... gara2 nak ambik nama SU tu SU lah... 71 tu ZI.. jadilah SUZI.. kikiki
bayar lah rm310 utk no plate ni... :)
tiap2 bulan kejar penyewa rumah kedai tu utk bayar kereta...


setiap rezeki tak pernah datang bergolek...
mesti kena usaha... besar modal besar risikonya...

surah Alam Nasyrah - ini lah surah yg sue amalkan masa mula2 menempuh alam pekerjaan...
setiap kesusahan diiringi dgn kesenangan... diulangi sekali lagi...
setiap kesusahan diiringi dgn kesenangan... yakin dan Istikomah! nekad!!!

biarlah sue abadikan gambar sue posing kat sini yea...
kereta WPW7677.. sue guna ketika bujang hinggalah dpt anak 2 org...





Bendera Rasulullah diturunkan pd pagi jumaat 14 Nov 2014..





tata.. titi.. tutu..

 ikuti entry seterusnya..
Doa mendapat kenderaan baru...



No comments:

Post a Comment