Tuesday, 3 September 2013

Penubuhan SUEperb MaMa Online Shop

Assalamualaikum...  para pembaca blog SUEperb MaMa!!!

sue nak kongsi pengalaman tentang pembukaan SUEperb MaMa Online Shop...
semua tudung yg ada di SUEperb MaMa Online Shop atas jenama ROSSE.

idea ni dah lama bersinggah di hati... tp belum bertemu dgn designer yg professional.. sehinggalah di hujung ramadhan 2013.. sue dan family.. merayau2 cari tudung utk raya... aduiiii... pantang cantik sikit confirm mahal..

ketika sue pilih tudung utk raya.. ada seorang jurujual tudung bg bisness card bossnya.. sue tenung2 card tu...

apa aku nak buat sementara tunggu bajet hospital kuar nih... maklumlah... SALE MEDICAL adalah sale bermusim... kalu dah xde bajet... ko pegi sembah sujud kat kaki customer sekali pun... order xkan dpt.. memang itu realiti berurusan dgn kerajaan..  nak tunggu bajet hujung tahun... rata2 customer bgth.. xde bajet... bajet ciput...huhuhu... kalu dok sengih jea ni... boleh makan pasir dibuatnya... apa lagi... jom kita gerakkan tangan dan kaki cari rezeki..!!!

designer sue ni... adalah designer tudung2 berjenama terkenal dijual dgn harga yg sgt mahal kat market. jadi... kualiti jahitan tudung sue setaraf dgn kualiti jahitan yg berada di butik2 yg terkenal kat luar sana...

tp sue jual dgn harga yg sgt murah sbb... niat asal sue utk bg peluang kpd pembaca blog SUEperb MaMa menikmati... merasai style org2 kaya... sue jual murah bkn krn kain x berkualiti.. tetapi sue ambik untung sedikit shj... tmpt sue beli kain sama dgn tempat butik2 tersohor beli kain... mejoriti tudung yg mahal disebabkan kos iklan yg tinggi, sewa kedai yg mahal dan gaji pekerja... ada yang markup sampai 200% -  400%

semua tudung2 sue yg berjenama ROSSE.. sue buat iklan sendiri... dan sue jadi model sendiri...
spy overhead bisness sue tak tinggi.. jd, sue akan boleh kontrol harga utk golongan yg sederhana..
http://rossecouture.blogspot.com/p/tutorial.html

dari sudut kedai pulak???...
semua stok tudung sue letak kat rumah jea khas utk customer offline dtg walk in..
waktu utk walk in hari bekerja 6pm - 11pm
sabtu dan ahad 7am-11pm (call for appoitment 017-2838 319 sue)
No18, Jalan Dahlia 1/4, Taman Dahlia, BBST, 43900 Sepang, Selangor.
 
 
 pekerja pulak??? 
sue belilah patung ni sekor utk ambik gambar...
kalu bayar model kang... sekali photoshoot.. mesti ratusan ringgit...
 
anak sue tanya :
"mama... ape tu?" sambil tunjuk ke patung tu..
"itulah pekerja mama sayang.." daina pun terpinga2 pening.. hahaha
"daina dan hanna dah besar nanti... mama akan ajar pasal bisness yea syg... buat masa ni, follow jea mama dan ayah wak bisness dihujung minggu... sabar yea sayang jika penat menguasai diri."
 

 





 
seperti biasalah.. kerenah sue ni... sue tak suka jual product membuta tuli cam tuh...
sue akan pilih sendiri jenis kain dan patern yg akan dibuat utk pastikan customer berpuas ati...
jika ada awning yg patah... sue reject dan hantar balik ke kilang..

pasal kos penghantaran ke customer.. sue akan guna skynet.. dah 8 tahun sue guna courier service ni.. sudah pasti sue dpt special rate.. sehelai tudung rm7.5.. 12 helai tudung rm18.5.
 



********************************************************************************

 

 


kini golongan sederhana pun mampu miliki tudung yg exclusive di SUEperb MaMa Online Shop


keluhan hati insan kerdil..


Kita bising minyak naik bukan kerana kita benci Malaysia.

Kita bising minyak naik bukan kerana kita tak mampu bayar.

Tapi...
Kita bising sebab janji tak serupa bikin.
Kita bising sebab kesiankan rakyat marhaen.
Memang kita berduit.
Memang kita berharta.
...

Namun,
jauh di pelusuk sana,
ada yang menghitung syiling.

Ada yang bekerja teruk terkontang kanting.
Mereka tak ada slip gaji.
Jauh sekali socso mahupun kwsp.Kerjanya keluar pagi balik dinihari.

Dan kalian pula berbicara indah persis pujangga metropolis?
Hanya 20 sen?
Itu pun nak bising?
Kerja lah lebih kuat lagi?
Beribadatlah lebih lagi?
Untuk dimurahkan rezeki?

Ya...
Sembang kalian sembang mereka yang berharta.
Sembang kalian sembang orang yang penuh wibawa.

Sedangkan ada mereka yang facebook pun tiada.
Motor buruk hanya tunggu masa.

Kerja lebih kuat dari si sarjana muda.

Kerja lebih ikhlas dari si phd mahupun master.

Hanya untuk mulut mereka sekeluarga.

Ya..
Mereka tak berharta.
Salah mereka kerana tidak berusaha di zaman muda.

Tapi adakah kita berilmu untuk menjadi penindas mereka?

Kalau itu sistem kehidupan.
Aku rela jadi bodoh dari kalian.Kerana aku taknak hilang perikemanusiaan.

# akhirnya ada bicara yg luah apa aku rasa. terima kasih!
oh kesian pada yg mereka yg tak sudah bicara "bersyukurlah dgn keamanan yg Malaysia ada." heyyyyy, ko tahu tak bersyukur tu ape?! dan ko yakin sgt ke Malaysia ni aman even jenayah sini sana... tembak menembak mcm dah kat SIAM dah?! bukaklah mata... jgn bercakap pakai voucer BRIM!


nukilan ini --->> share dr fb

No comments:

Post a Comment