Friday, 17 May 2013

SUEperb MaMa dalam bidang logistic

hip hop hip hop... assalamualaikum semua!!!

memandangkan ramai client2 sue call dan tak percaya sue dah resign dr SMSB... terpaksalah sue buat entry pasal kerjaya sue lagi sekali.. hihihihi

sue skrg dibidang logistic... iaitu sebuah syarikat yang membuat pengurusan keluar masuk barang2 dlm dan luar negara... 

sue start keje 29hb April 2013...
sue intibiu masa tu tengah pregnant 4 bln... Alhamdulillah dapat.. kebanyakkan company tak terima pekerja yg mangandung... tp company ni terima sue kerja wlpn dah second semester.. pihak syrk ni minta sue masuk keje bln Nov... tp sue tangguhkan selepas bersalin sbb nk settlekan akaun di SMSB... disebabkan tolak ansur dr boss baru ni... sue tolak tawaran lain wlpn gajinya lebih mahal... yea la kan... bila dah slim melim ni baru nk ambik kita keje... boleh blah ahhhh!!!

tp keje2 akaun di SMSB tetap terbengkalai sbb sistem lama ada problem bermula dr bln aug 2012.. pihak SMSB pulak luluskan utk install system baru pd 29 Jan 2013... pihak UBS pulak bizi time tu... pertengahan bln Feb 2013 baru dpt install... jadi sue kena keep in data yg dah tertunggak selama 7 bln...

sue tak nak tinggalkan SMSB dlm keadaan akaun tunggang langgang memandangkan asst sue dlm akaun pun dah resign awal dr sue... bertahan jea lah... cuba bayang sue kena siapkan akaun yg dah tertunggak selama 7 bln dalam masa sebulan sblm bersalin pd 12 march 2013..
sue sgt terkilan jika ada pihak yg mngatakan sue tinggalkan SMSB tanpa penyerahan kerja2 akaun!!! akaun tertunggak bkn disebabkan sue tetapi disebabkan lambatnya install system yg baru.... lagi pun.. dlm masa seminggu nk training staff baru utk faham system memang perkara mustahil... cth : pihak SMSB dah hantar staff baru training secara professional... tp tetap tak pandai UBS kan... gagal kannnnn... apatah lagi kalu sy yg ajarrrrrr.... faham2 la yea...

dgn tekanan nk kejar sale... nak buat penyerahan keje dr sudut sale... akaun.. perrgggg!!! memang stress...
nasib baik boss ambik pekerja baru yg tahu MYOB.. so, SMSB tukar ke sistem MYOB... Alhamdulillah... selesai sudah bab akaun...

tengah dok sarat2 tu... sempat lagi jumpa client di putrajaya dan serdang... sebenarnya perjumpaan sblm sue bersalin tu adalah perjumpaan terakhir sue dgn diorang... sejauh mana terakhir tu... serahkan pd Allah jea lah... masa tu client sue tak tahu sue nk berenti... sue pulak tak nak bgth la.. takut diorang tak nak buat order... kang tak pasal2 dilabelkan makan gaji buta pulak... hmmmm... pikir2 lah yea.. pekerja mana yg sanggup bawak masuk sale hampir RM300k dlm masa 4bln sedangkan dah nk berenti keje...

memandangkan system dah beralih ke MYOB...sue pun dah tak larat nak round2 hospital... apa lagiiiiiii... ambik cuti bersalin awal lerrr... masa tu 38minggu..
ting tung... ting tung... abih pantang 50 ari... sue terus keje di bidang logistics...

Start keje 29hb Apr 2013... Alhamdulillah seronok sgt... aman.. tenang... tiada tekanan sale!!!..


sebenarnya... sebenarnya...
sue sgt kekok nk jd pekerja baru tauuuu.. maklumlah dah biasa seniorrrr..
sbb lepas abih kusza... sue terus masuk SMSB dlm bidang professional..
dah xde pangalaman lain dah...
bila dipikir2 balik... entah esok lusa kita kena jadi ahli kubur yg baru jugak..
hmmm... baik berlatih dr sekarang... hahaha

hari pertama sue dtg keje... senior suh dok kat sofa ni dulu...
sue pun duduk lah.. apa lagi... baca paper la... wakaka..
serius sue ckp... segan gilerrr... tambah pulak sue sorang jea pompuan kat sini...
 dgn berbekalkan "kerja krn Allah"
layaaaaaannnnnn..... kat SMSB dulu pun... sue pekerja pompuan pertama jugak..
boleh jea hidup.. :)
lepas baca paper 15 minit tu...

senior tu tunjukkan bilik sue... iaitu bilik akaun utk buat UBS system...
hmmm... berpeluh jugak lah... sbb akaun tertunggak 4 bln... hihihi
tp bila kita buat apa yg kita minat... semua jd enjoyyyy!!!...

niat penghijrahan ini utk cari yg ilmu baru kan?
haaa... memang dpt lah yg barunya....
second day... senior tanya..
"dah boleh print invoice guna UBS tak?"
"boleh... tp ghupernya mcm ni jea..." hehehe 
"taddaaaaa..." hehehe :)
"org tak buat invoice mcm ni utk bidang logistics... contact org ubs utk buat design spt yg sedia ada"
"Lurp.. okey.."

ketung keteng... ketung keteng...
ambik masa seminggu jugak lah nak tunggu org ubs siapkan design...
dah siap design.. apa lagi... complain la..
sue ni dah memang cerewek...
setengah titik pun sue ukur utk pastikan sama...
alang2 kena bayar RM150 utk design ni kan... baik kita wak sedetail yg mungkin...
haaa.... tengokkkkk...
sekali sue ukurrr... memang ada la yg tak kenanya..
seharian org UBS tu edit... hihihi

akhirnyaaaaa... siappppp!!!!


taddaaaa... sebijik spt invoice yg asal.. malah lebih cantik dan kemas!!!
padahal yg ni print dr UBS...puas ati gillerrrrr...
dapat guna system sepenuhnya...
payment voucher pun pakai UBS...

kelebihannya... tak perlulah buat keje 2 kali spt yg blm ni...
buat invoice guna system... data terus simpan dlm sistem...

kalu company yg takde sistem.....
buat invoice secara manual.. pastu kena keep balik dlm system...
hmmm... tak sistematik!!

ini pulak cover personal profile...

kejap lagi nak buat label utk file2 pulak....

okey... dgn entry kali kedua ni... harap2 client sue dpt terima lah yg sue keluar dr SMSB!!!!
tata... titi... tutu...
muahhhh!!



New batch will b soft awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di
ROSSEcouture

No comments:

Post a Comment