Wednesday, 4 January 2017

PASTI Kids BBST 2017


Alhamdulillah.. 

Tahun ni.. Impian dikna dah tercapai.. Iaitu impian dikna sekolah bersama dgn kakaknya..

Tahun lepas dikna tanya sue... 
"Mama.... Boleh tak adik nak sekolah sama dgn kakak?"
"Boleh... Tp kena tunggu rambut adik panjang mcm rambut kakak dulu"

Dikna tersenyum sambil melompat tangannya buat YeS!!!

Cikgu PASTI mcm tak percaya dikna nak masuk pasti... Sebab teacher Zam nya terlalu baik dgn dikna... Tp dikna ni nak bersama dgn kakaknya dan ramai kawan... 

Setiap kali lalu kat taman... Dikna mesti cakap... " haaaaa... Kat taman ni lah teacher bawak dikna dan kawan2 main.. Seronok...."

Seriussss.. Sunyi giler weiiii.. Selepas 2 bulan jd suri rumah, berpantang dan berperang dgn diorang... Huhuhuhu... Time ada asyik petir jea.. Bila anak2 dah sekolah rindu pulak... Huhuhuhu


Betapa seronoknya dikna nak sekolah bersama dgn kakaknya.. Pukul 6.30pagi dah mandi.. Tak perlu paksa... Cakap hari ni sekolah... Terus meluncur laju ke tandas nak mandi... Hahaha...

Dikna susah nak pakai tudung... Dia akan rasa tercekit wlpn tudung tu dah longgar.. Mula lah.. Terkeluar lidahnya nak termuntah... Hahahaha

Harap2 dikna dpt serasi dgn tudung PASTI ni...

Jadual sue hari bekerja tahun 2017...
Lepas solat subuh sue siapkan diorang mandi...
Asben iron baju diorang...
Pukul 7.30 sue hantar kakak dan dikna ke sekolah terus transit sampai pukul 6ptg...
Baby hantar pengasuh...
Kakak dan dikna ke sekolah pd waktu sama... Cuti yg sama... Senang pengurusan kami diwaktu pagi...

Sue memang tak pandai buat keje2 opis kalu ada baby...
Sebabnya... Baby dgn sue confirm manja... Asyik nak berkepittttttt jea... Tak mungkinlah baby boleh baring main sorang.. Kalu dpt letak atas tilam 2minit pun syukur.. Pastu menangis...  Sue pulak tak sampai hati dengar baby nangis.. Terus ambik riba... Pastu suka tido2 ayam... Atas riba tido.. Letak jea bawah.. mata bulat sambil sengih.... Hahaha(ayahnya dah terkena smlm)
Kalu berkepitttt jea.. Mcmana nak buat sale...

Kitorang laki bini nih... Kalu ada baby.. Confirm jadi manja... 

Kalu ada kanak2 dua org nih.. Huhuhu.. Lagi tak boleh buat keje... Diorang ni.. Kalu bawak ke opis.. Mengacau betul wlpn dah besar... Kejap nak tukar kartun kat youtube.. Tengok tak sampai 5minit nak tukar... Fuhhhh.. Stresss..
Makan pun masih bersuap si kakak tu...
Tak suap tak nak makan... Belum kira diorang suka buat sepah lagi... Nak ke tandas pun berteman...huhuhuhu

Minggu ni... Ayahnya hantar.. Sebab sue tak berapa sihat..
Batuk2 teruk... Dan sakit kepala yg rasa nak pecah kepala... 
Ayahnya hantar sekejap jea td.. Diorang tak meragam.. Terus masuk sekolah dan beratur...

Ishhhh... Kakak niiii... Dah pesan dah.. Jaga dikna kat school yea... Dia beratur kat depan.. Dikna kat belakangnya.. Hahaha..


*************
Masa sue survey2 nak cari pengasuh... Bukan survey harga sgt.. Tp survey "Ibu Gantian" yg penyayang... 

Jiran sue cakap la... "Baiklah jaga anak sendiri... Drp hantar pengasuh.. Pengasuh sebelah rumah akak ni... Budak2 menangis dr pagi sampai petang... Cakap kasar dgn budak2... Mak budak pulak tak dtg mengendap sekali sekala kat tingkap rumah tu... Budak2 dia.. Kemas dan comel time mak budak dtg ambik jea.. Time tu lah ikat rambut cantik2.. Pakai bedak wangi2... Tak sampai hati akak tengok diorang...

Huhuhu.. Bukan sue tak nak jaga anak sendiri.. Tp peluang rezeki masih terbuka... Sue sgt bersyukur dgn peluang yg ada.. Sue betul2 tawakal pd Allah bila serahkan anak ke pengasuh... 

Bukan tak boleh marah pd anak asuhan... Tp marah tu.. Jgn sampai anak asuhan trauma sehingga tak nak ke rumah pengasuh lagi...

Harga baby utk hantar ke pengasuh kat taman sue skrg ni rm400.. Tahun 2011 rm250... Kenaikan harga mendadak mcm ni sebabnya akan meningkatkan persaingan sesama diorang... Kenapa sue cakap mcm tu?

Org yg keje kilang... Gaji basic rm1k.. Belum kira kena tolak gaji sebab kerap cuti lg tuh... Pengasuh ni... Demam suam2 kuku pun suh ambik cuti... Nak buat OT??? Hmmmm jauh sekali... Sebab kena bayar pengasuh rm5 sejam... Itu harga tahun lepas.. Sue tak tahu harga OT tahun ni berapa pulak.. Hmmm.. Mana ada untung... Yg dapat cuma penat... Kebanyakan... Org yg keje general workers spt kerani dan operator pengeluaran akan berenti keje bila masuk anak kedua dan jadi pengasuh juga... Hahaha

Haaaaaa... Kan bertambah saingan tu...

Okey.. Cikidoutttt...










No comments:

Post a Comment