Thursday, 28 April 2016

Menguruskan Anak-Anak di waktu pagi...

Semalam sue update kat fb... mengemas opis... korang ingat sue ni rajin sgt nak mengemop lantai sampai berpeluh2 ketiak.... tapi dah disebabkan nak kena Audit GDPMD... terpaksa lah kan... salah satu syarat nak lulus GDPMD tu.. kena pejabat bersih...

Tengah hari td baru siap kena Audit..... Syukur Alhamdulillah... lulus dgn cemerlangnya...

hati dah seronok sebab audit dah lulus... tiba2 tersentap dgn panggilan...

Dari umur adik hanna 2bulan... memang selalu ada masalah masa diwaktu pagi..
masa kat pengasuh dulu... waktu yg boleh dihantar pukul 8.30pagi... susah buat sue...
kadang2 sue keluar rumah pukul 7pagi utk hantar barang ke hospital...

bila si adik dah sekolah.... boleh hantar se awal 7.30 pagi... senang buat sue susah hati buat adik hanna... sebabnya... adik hanna akan menangis bila tengok kwn2nya tak dtg lagi.... hadoiiii... kalau hantar sekolah lambat pun adik hanna akan menangis jugak... sebabnya terasa kena tinggal kat ayah dan kakaknya...

nak selesaikan emosi adik spy tak murung pagi2.... tumpang kereta teachernya... teachernya dtg ambik kat rumah... bila dah siap tunggu depan rumah... si adik akan cepat2 nak ke rumah kawannya...
mengganggu kawannya... bermain sampai peluh2..

Adikkk... Adikkk... Semoga Adik menjadi Insan Berhati Mulia yea SAYANG....

bila sampai bab main..... hmmmm....

Ramai ibu bapa pada hari ini kurang memahami sifat semulajadi dan perkembangan kanak -kanak sehingga mereka menganggap bermain itu sesuatu yang sia -sia dan membuang masa. 

Sebenarnya sifat semula jadi kanak - kanak memang suka bermain. pada peringkat ini, mereka suka meneroka, ingin tahu dan  masih berada di alam fantasi. Sebagai guru dan ibu bapa, kita perlu mengetahui sifat kanak -kanak pada peringkat umur prasekolah ini. Antaranya ialah:

1. Suka bertanya                                         6. Suka memerhati
2. Suka mencuba                                        7. Suka berimaginasi
3. Suka meniru                                            8. Suka menunjuk - nunjuk
4.Suka pada ulangan                                 9.Suka meneroka
5. Suka bermain


PERKEMBANGAN SOSIOEMOSI.
1.Berlajar membina hubungan sosial dengan orang lain
2.Berlajar menyelesaikan masalah yang berlaku semasa bermain
3.Berlajar menjadi pemimpin dan pengikut
4.Berlajar bekerjasama dan bertolak ansur.

Memandangkan... adik hanna akan jd mundur sekiranya berkawan dgn kanak2 bawah umur darinya... sue hantar sekolah spy adik hanna jd lebih berkembang dan pandai berkawan...
bila dah sekolah... haishhh... terlebih aktif pulak.... terlebih Advance... sampai kena complain...

bagaimana cara berhubung dgn binatang kesayangan Rasulullah..


kalu tak bagi bermain dgn kucingnya... confirm menangis...
balik rumah tengok kucing tak de... terus melalak....

1.Berlajar membina hubungan sosial dengan orang lain.
bagaimana cara menerima kawan datang ke rumah..

4.Berlajar bekerjasama dan bertolak ansur.
bagaimana cara bermain dgn kawan2 (Jiran Selebah rumah sue)

apa yg paling utama bila kami dedahkan anak2 dgn suasana MAll di KL ni ialah...
"Menerokai Kemewahan... bukan memiliki kemewahan.."
Kakak dan adik mintak kasut Clark... harga RM250 sepasang...
2 pasang dah RM500...
kami pujuk diorang dgn spikology...
"kakak... adik... mama dan ayah... nak bawak kakak kat kedai kasut yg sgt special... ia satu kejutan buat kakak nanti... Jommmm.."
kakak tersenyum....
Kami bawa masuk ke kedai Kasut BATA... harga sepasang kasut baru RM69....

 jimat kan...

"mama... kakak penat lah..."
hmmm... sue tak offer diorang berehat di restoran mewah....

"kalau kakak penat... duduk sini... rehat sekejap..."

diorang pun duduk... sambil bergurau senda  gelak ketawa...

pd sue... anak2 bermain dan bergurau senda ni.. maknanya diorang sihat walafiat...
dan mereka miliki sifat semulajadi yg normal...

kat rumah... kalau diorang bergurau gelak ketawa... sue biarkan..
kalau diorang dah start gaduh... baru sue akan start petir halilintar... muahaha



pada tahun 2013... itu tahun pertama sue berhenti keje di satu company yg tengah Top sale...
ekonomi sue sgt teruk... berpaut pd ekonomi asben...
bisnes medical terumbang ambing lagi...
customer belum confirdent utk buat order... kecuali 2 customer yg sgt sue hargai...

tak siapa pun tahu... masa tu... anak2 sue pakai baju yg berharga RM2 sehelai...
bukan baju bundle... tp baju dah expired... maksudnya...
sue beli baju yg dah hampir 8thn tak laku... berhabuk dan getah seluar dah rosak longgar...
pekerja kedai kain nk lipat baju masuk plastik pun terasa geli...

skrg pun... diorang masih memakai baju yg RM12 shj... 

org yg sue kenal sampai mati...
MR E org pertama buat order dgn sue...
MR G org pertama buat order dgn amount yg sgt besar pd sue RM29k utk satu PO...






No comments:

Post a Comment