Tuesday, 3 July 2012

Miliki ruang rehat yang kemas!!

jom kemas rumah... pastikan ruang tamu rumah kita sentiasa bersih dan kemas.. barulah jiwa jd tenang!



tekniknya mudah jea ------->>>> kurangkan membeli brg hiasan yg bukan keperluan!
spt frame la... bunga atas tv la... heee... semua tu ngarutlah... bg org yg xsuka mcm sue ni... hihihi
pastikan pakai -> rak tv tertutup bg yg malas mengemas mcm sue ni..
rak tv warna hitam bg yg malas mengelap mcm sue ni...
cat dinding yg berkilat spy dpt pantulan cahaya lampu dan susah nk lekat habuk..
langsir utk slidding pulak... beli yg mahal terus.. yg kalis cahaya matahari...
pernah sekali kitorang tertido lepas subuh kat ruang tamu sampai kul 8.30 am... sedar2 jea matahari dah naik.. apalagi mcm lipas kudung kitorang bersiap utk gi keje... hahaha


memandangkan toto ni dah mcm belacan... sekali nk cuci kat dobi RM10 - RM14... heeeee...
mcmana nk menyimpan mcm ni... 
yg paling stressnya... 3 kali cuci harganya dah balik harga toto semula!! fuhhh..
ruang rehat rumah sue ada toto merah tmpt parking utk family beristirehat.. 
nk landing atas toto jea.. sakit badan sbb nipis.. 
jd.. bawah toto ada tilam nipis.. bawah tilam nipis ada kapet.. bersusun2 la kat situ...
memang nampak bersepah...


disebabkan sakit mata memandang... sue cari la idea utk tmpt rehat ni jd cool mata memandang...
sue beli tilam nipis kekabu... pastu beli 3 meter kain corton khas utk buat cadar.. (bidang besar... xperlu bertampal2)... bila baring x la rasa nipis sgt...




sue buat mcm sarung bantal la... tilam tu dipakaikan sarung... 
kalu xpakai sarung... tilam tu kotor nanti susah nk cuci...
sarung tilam ni boleh cuci pakai mesin basuh biasa jea... 
minggu pertama guna sebelah atas... minggu kedua pakai belah bawah... haaa... pastu barulah basuh..
ok tak?? senangkan? jimat dan bersih...



anak dara sue landing... syok... sbb selesa, bersih dan kemas!

sue memang suka ruang tamu yg xbanyak brg... 
rumah yg luas mcmana sekali pun... kalu byk brg pasti akan nampak sempit!
sue ni peminat setia pink... cat dinding ni... asben suruh sue yg pilih... alamatnya jd warna pink la...
langsir pun asben suruh sue yg pilih.. pun jd warna pink..
cadar tilam tu... asben suruh sue jugak yg pilih... pun jd warna pink...
asal jea warna pink semua jd cantik la...
kalu tengok sue beli warna selain pink dan merah tu.. maknanya beli secara terpaksa.. (mcm beli tilam kekabu warna biru tu la... hmmm... balik umah rasa nyesal beli warna biru... kalu beli warna pink mesti nampak menarik kan?)






perh! idea sue ni... kalu kilang jual cadar tahu... confirm bankrup kilang toto...
dibuatnya kilang cadar jual secara besar-besaran kat pasar raya dgn harga yg murah dan kualiti kain yg cantik... heeee ada yg gigit jari nanti... buat harga pakage ngan tilam kekabu tu... perghhhh..

kalu nak beli tilam kekabu + sarungnya boleh hubungi sue di email sue.starryi@gmail.com / sue.starmedik@gmail.com.




..........................................>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>...................................................


10.45 am baru balik dr tapau roti canai dan air teh tarik... boss kirim utk breakfastnya.. apalagi tapau utk sue sekali la... x cukup tu.. tapau air milo utk opismate sekali... hihihi pakai duit boss.. kira mkn free la pagi ni...


sambil tunggu roti canai siap... termenung sayu... sesayu mendung pagi ni...
bila teringat sorang lelaki dari patani td... jd penjaja jual keropok.. rasa sebak hati... bila tuan kedai halau dan menbentak hempas kerusi.. apasalahnya bgth elok2 kat penjaja tu suruh jual keropok kat luar kedai... sbb menganggu org nk mkn.. jgn krn melukakan hati org miskin kita jd jauh dr Rahmat Allah.. nak2 di bulan sya'ban nih..
sikap si ibu (tuan kedai) membentak... dan si anak(tuan kedai) pulak angkat punggung bla begitu jea... emak borek anak rintik...

sambil sue membayar RM10 harga keropok... sue dah bgth kpd penjaja tu.. spy keluar dr kedai sblm tuan kedai halau... tp dia xfaham,  mungkin sbb "loghat" kot...

pd sue.. sebaik2nya...  tlg la beli sebungkus wlpn kita xperlukan keropok tu pun... anggap itu sedekah kita di bulan sya'ban ni... sedekah yg dpt ganjaran keropok didunia... dan akhirat hanya Allah yg tahu..

sekurang2nya kita membantu org yg berusaha mencari rezeki spy dia tak berputus asa... sebenarnya dia jauh lebih mulia dr seorang pencuri... perompak... peminta sedekah...

dia xmintak jd miskin.. dia pun ingin keje pakai smart2... dia pun ingin bagi kesenangan kpd anak dan isterinya tp dah Allah takdirkan rezekinya begitu... jika Allah makbulkan semua doa org nk kaya kat dunia ni... pasti xde org miskin.. sbb semua org nk jd kaya..

kenapa sue sgt kesian melihat penjaja tu... krn... keje sue lebih kurang sptnya!! yg beza adalah sue dlm bidang PROFESIONAL dan berdepan dgn org PROFESIONAL...



RM10

bila jumpa org susah spt ini... sue teringat sikap ayah sue yg sgt perihatin kpd org gila... setiap kali ayah jumpa org gila dikedai mkn... ayah sue akan bg duit kpd tuan kedai spy buat air dan nasi utk si gila tu..

"kenapa ayah bg duit kpd tuan kedai spy bg mknan kat org gila tu"
"kasihan dia... dia tak mintak utk jd begitu.. tp dah Allah takdir hidupnya begitu"

 masa sue sekolah rendah... sue dan adik ma suka ikut ayah gi kedai kat Tanah Merah,
dah jd rutin... sebelum balik sue dan adik akan beli air coconat shake secawan sorang... 
ayah sue pun tengah haus jugak...
pastu.. ayah sue minum air tu cepat2 sampai separuh dan hulurkan utk nenek yg giler tu separuh lg..
nenek yg gila tu minum sambil tersenyum...

emak sue pula.. pantang tengok org OKU, anak yatim dan sindrom down... mesti akan bg duit dan bila sue dah keje... emak akan paksa sue bg duit kat diorang...

sikat emak dan ayah sue ni lah... menjadikan sue kasihan kpd org kurang upaya...

Ibu bapa main peranan penting dlm mendidik anak2...
akhlak ibubapa juga adalah contoh kpd anak2...


.........................................>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>............................................

opts... citer pasal lelaki penjaja keropok ni belum tamat lg tau...
korang ingat sue reka2 citer ke?... tak2.. ni citer benar...
kul 3pm sue kuar mkn laksa kat medan selera...

dah abih semangkuk ni... pandang kiri kanan...


terpandang mamat yg jual keropok td...

hasil usaha gigih lelaki ni... tebalkan muka.. tabahkan hati... akhirnya abih jugak keropoknya tu... tinggal 2 bungkus jea lg tu...
pagi td dah nk putus plastic sbb berat ngan keropok..


mungkin pertemuan kedua dgn lelaki ni..
Allah nak bg pengajaran pd sue dan pembaca blog sue...

cuba bayang.. kalu lelaki tu goyang tangan dan kaki kat rumah... pasti x dpt income...
tp... bila gerakkan tangan dan kaki... InsyaAllah... Allah pasti buka pintu rezeki...


hohoho... nampaknya sue kena jumpa/contact client skrg jugakkkkkkkk!!!!
cauuuu duluuuuuu...




Ambil pedoman dr blog SUEperb Mama
Layan... zassssss...

New batch will b soft awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di Facebook Page ROSSEcouture













1 comment: