Pages

Monday 23 October 2023

Kuih lapis gediks

 Kuih lapis lembut gediks

  • 2 cwn tepung beras
  • 1/2 cwn tepung ubi
  • 1/2 cwn tepung gandum
  • 11/4 gula
  • 4 cwn santan segar
  • Sedikit sirap ros (kalau nak terang letak pewarna merah sikit)
  • Sedikit garam

Cara buat Kuih Lapis

  1. Guna santan suam.. pastu Letak semua bahan ni di dalam bekas yang besar, kacau sebati dan tapis.
  2. Bahagi kepada dua bahagian merah dan putih
  3. Guna api kuat
  4. Loyang saiz 8 “sapu minyak (kukus dahulu)
  5. Tuang dulu lapisan putih (4 minit) diikuti lapisan merah (4 minit) ulang smpai habis
  6. Bahagian yang last sekali kukus 15 minit balut penutup dgn kain..
  7. Selepas itu buka tudung kukusan, buka api besar untuk keringkan air atas lapisan kuih lapis tadi selama 8 minit dan siap.
  8. Tunggu betu-betul  sejuk baru boleh potong kuih.
  9. Guna pisau plastik dan sapu sedikit minyak pada pisau, baru kita potong kuih nampak cantik.

No comments:

Post a Comment