Pages

Friday 29 January 2021

Resepi Tapai Pulut


Sue memang suka tapai moden ni... Buh dlm bekas jenih.. Kita nampak lah kualiti tapi tu satu persatu ... Kalu tapai bungkus dlm daun kang.... Kita tak  nampak rupa tapai tu elok ke tak.. Nak kena bukak satu-satu... Leceh!! 

Ini resepinya :
Cara2 nya sgt mudah... 
 Tanak pulut separuh masak 1 kilo...pastu kukus sampai masak.. Pulut keras tak jadi.. Pulut lembik sgt pun tak jadi...  Buat Sedang2 elok lah yea... 

Pulut dah masak... Bentangkan atas loyang sampai sejuk... Pastu kikis ragi guna penapis.. Ratakan atas pulut..  Biar sekata semua... Sue guna ragi 1 biji setengah... 

Pastu masukkan pulut yg dah digaul dgn ragi ke dlm bekas.. Tutup rapat2dan bungkus... Sue perap dlm kabinet dapur selama 3 hari 2 mlm.. 😁 😁 😁 

Sue belajar buat tapai dgn mertua sue... Sebab caranya mudah... 
Bak kata mertua Sue.. Tapai lah pencuci mulut yg paling mudah... Dgn syarat... Kalu korang menuntut ilmu dgn guru yg mudah.. 

Kalau korang menuntut ilmu dgn guru yg payah.. Memang payah lah nak buat tapai oiiii... Nak buat tapai kena menyorok kat celah dapur.. Nak kena ambik wuduk... Nak kena pakai telekong solat... Nak kena senyum meleret time bungkus tapai... Nak kena jampi bagai.. Hadoiii.. Semua tu tahyulll belaka... Nih emak mertua sue bagi tips.. "elok ragi tu... Elok lah tapai nya..."
😂😂😂😂😂

Memandang kan orang tua dah uzur... Jadi kena lah belajar buat tapai sendiri sampai jadi... Nak beli yg dah siap asyik kecewa jea..  Haaa... Belajar lah buat sampai jadi..  Alhamdulillah.. 

Ragi yg elok.. Warna nya kuning sikit...haaa... Itu tips nya.. Jenuh sue kaji pasal tapai.. Nah Sue bagi ilmu percuma... Korang nak niaga tapai pun boleh guna resepi nih... Silakan.. 


Tata.. Titi.. Tutu.. 

No comments:

Post a Comment