Thursday, 4 April 2019

Menu berpantang 2019


Menu berpantang ni mengikut kesihatan diri Masing2 . Setengah orang alah dgn telur.. Kalau makan telur nanti luka cepat bernanah.. Setengah orang untuk elak sembelit kena minum kopi..  Setengah org minum kopi boleh jadi sembelit... Jadi.. Setiap orang ada alahan Masing2..

Jangan ikut menu berpantang orang lain.. Ikut lah kekuatan diri sendiri.. Contohnya.. Emak dan kakak sue berpantang lauk dengan ikan selar kuning.. Sue pulak alah dgn ikan selar kuning.. Utk sembuhkan luka.. Hanya ikan haruan  Jea yg serasi dgn sue.

Korang nak berpantang boleh lah Google jenis lauk dan menu masakan.. Tp kena tengok pd keserasian dgn badan sendiri..  Kalau korang Google tentang menu berpantang.. tempe dan tauhu tak boleh dimakan... Katanya angin.. Tp sue makan jea.. Alhamdulillah.. Tak berangin dgn badan Sue.

Dalam tempoh 1 hinggi 10hari Sue cuma mkn nasi putih + sayur sawi + sup ikan haruan. Ramai yg viral ikan haruan bahaya.. Lendir nya boleh buat perut bersimpul.. Sini Sue nasihatkan.. Kalau nak makan ikan haruan.. Cuci ikan haruan bersih2 . Buang semua lendir dgn tepung gandum.. Sikit pun jgn ada lendir... Sue guna span basuh pinggang.utk buang lendir yg dah siap ditabur dgn tepung gandum. Sental mcm basuh kasut sekolah gitu.. Bila dah masak tu.. Makna isi ikan shj.. Jgn mkn kulit ikan sebab kat situ ada lendir.. Ini link Sup ikan haruan ..

Kat bawah ni menu selepas sembuh luka bersalin.. Iaitu lebih kurang selepas 10hari lah.

Sup brocoli + nasi putih + ikan bilis goreng.. 

Nasi putih + kentang goreng + sup kentang dan sawi.. 

Tempe goreng dgn bawang putih garing.. 

Sup sawi + tempe goreng + nasi putih

Kentang goreng dgn bawang putih garing.. 

Percubaan makan ikan selar singgang.. Gagal.. Tiba2 rasa sakit bahagian beranak.. Okey.. Stop!! 
Tauhu goreng dgn bawang putih garing.. Tabur garam atau lada sulah.. Memang sedap!! 

Ini nasi goreng.. Tumis bawang putih + garam... Hmmm... Sedap!! 
Aroma bawang putih yg menaikkan selera.. 
Pada masakan berminyak sgt penting.. Sue masak guna minyak zaiton.. Minyak bagus utk elak sembelit.. 

Masuk hari ke 20... Hmmm... Boleh lah curi ayam masak lemak yg Asben masak utk anak2 kannn.. Pahit tekak lah asyik mkn sup masin jea.. Errrr.. Sayur pun dah Tersangkut kat tekak dah tauuu... Kena tonyoh dgn sudu nak telan sayur.. Huhuhuhu 

Hari ke 21 - 30.. Boleh lah try masak lemak sayur... 

Hari ke 31 - 45.. Boleh lah makan semua makanan kecuali yg gatal dan pedas.. Sebab  takut beri kesan sampingan pd kulit baby bagi ibu yg menyusu badan. Lagi satu.. Tak boleh makan pedas sgt.. Takut baby cirit birit... Sebab perut baby masih lagi muda... 

sue dah boleh masak sendiri pd hari ke 10.. 



Emak sue dtg ziarah cucu barunya pd hari ke 14.. Terkejut tengok sue dah boleh masak sendiri... 

"hari ke 14 dah boleh masuk dapur... Org zaman dulu hari ke 14, muka pucat.. Jalan terbongkok pegang perut.." 

"org dulu2 tu mak... Lambat sihat bukan sebab sakit bersalin.. Tp tak cukup zat.. Mkn nasi putih.. Ikan kering.. Air kosong secawan 3 kali sehari.. Sepanjang 44hari..Mcmana nak sihat?? Mcmana tak jalan terbongkok2.. Nak berdiri pun berpinar mata sebab pening tak cukup zat dlm badan... Org dulu2 bersalin tak koyak . Sepatutnya 3hari dah boleh berjoget kat dapur dah Kalu ambik makanan berkhasiat mak oiii "


Okey.. Bye!! 
Try sikit2 menu baru.. Kalau badan boleh terima.. Esok try byk pulak... Muahahaha... 


No comments:

Post a Comment