Wednesday, 20 March 2013

Pengalaman bersalin di KPMC


Assalamualaikum....
hai... hai... hai... 11hb March 2013... genap 40 minggu putri kedua sue & pie dlm kandungan....
gambar ni baru lepas check kat KPMC... siap checkup... sue akan lepak kat opis asben...
sue dah start ambik cuti bersalin pd 05 March 2013 lagi...
pastu abihkan masa di opis asben.. boss kat tmpt asben keje ni... sporting morting...
siap offer boleh bawak anak bini outstation ke sabah lg... tp asben sue xsuka ambik kesempatan yg syrknya bagi.... :)... 

 



















dr pagi sampai ptg dok lepak kat sini... bg komputer yg ada internet kat sue... hilanglah rasa bosan...

ketung keteng... ketung keteng main tenet... dah sampai masa nk beranak dah... 
...............................................................................

Pakej bersalin normal pilihan asben sue... No 4...
 ikutkan hati sue... nak ambik pakej pertama jea...
tp asben sue nk isterinya selesa... 
asben sue pilih pakej ke 4 la..
"Single Deluxe Room"
RM1590

sebenarnya... sue tak kisah suasana dan saiz bilik tu mcmana...
yg penting sue nk bersalin dgn doc pakar / Prof ...
tak nak dgn doc praktikal... ;(
badan sue bkn utk bahan uji kaji oiiiii....
bkn nk berlagak... tp nk jaga sebaiknya anugerah badan yg sihat ini..
sue tak pandang handbag yg ratusan ringgit... baju yg ratusan ringgit...
kasut yg ratusan ringgit... sue cuma pandang medical yg ribuan ringgit jea.... kikikiki..

ketika Allah bg rezeki lebih ni... baik kita gunakan utk penjagaan rawatan diri kita sebaik mungkin...
sbg tanda syukur dgn nikmat rezekinya..
elakkan kesesakan dlm labouroom hospital kerajaan...
hospital kerajaan bg peluang kpd org yg xberkemampuan...
atau org yg keje kerajaan...
atau bg org yg senang bersalin...

................................
bagusnya bersalin kat hospital private....
wlpn kita booking Prof/Doc lelaki...
persediaan utk bersalin di uruskan oleh semua nurse2 perempuan...
pecahkan air ketuban... cek bukaan rahim...
Prof Jamil hanya dtg dlm labour room utk sambut shj...
....................................

Checkup pd 38w.. kami plan nk induce... sbb sue dah tak larat nk keje...
nk hadap tekanan sale yg bertubi2 dlm meeting... menyebabkan sue mengalami contruction tak regular...

Prof Jamil tak bagi induce awal... tp Prof bagi MC seminggu...
spy dpt rehat dr stress keje...
bila dah MC tu... contruction dah tak de....
cukup 39minggu.... sue ambik cuti bersalin....
tp Proff xbg induce lg.... sehingga 40 minggu...

genap 40 minggu... hari isnin... 11hb March 2013... checkup yg terakhir...
esok nya kena admint sbb rahim dah bukak 1.5cm...
Prof cadangankan utk induce...
kitorang setuju jea... bakal bersalin pd 12.03.13

kalu ikutkan date cantik.... 13.03.13...
tp... asben x sabar nk sambut putri keduanya ni... dan sue pulak tak sabar
utk melepasi saat "separuh nyawaku pergi" ni dgn cepat....
kitorang pun setuju dgn cadangan Prof Jamil pd 12.03.13...
iaitu haribulan sama dgn besday asben.... 12 Nov... ok la tuh...

kita merancang... tp Allah dah rancangkan yg terbaik utk kita...
sama jugak... Sue merancang utk keluar dr SMSB pd usia 40thn....
tp kita tak tahu apa yg Allah dah rancang utk sue....
mungkin thn ni... mungkin thn depan.... atau mungkin dah kuar....
hmmmm... itu lah "Takdir Allah vs Perancangan Kita"

tadddaaaaa.... ini pakej yg sue ambik.... RM1590 -->> 2 ari 1 mlm...

besau tak peyut sayaaaaaa!!! hihihihi.. muka cuak tuuuu...

ni sofa tmpt asben menunggu....

video
sambil tunggu contruction... sempat lg asben ajar tip utk meneran yg betul...
hahaha...

pukul 9.30 am... masukkan ubat utk induce....
ni muka tengah tahan sakit la ni....
ambik ubat tahan sakit pukul 1pm...
baru syok nk lalok ngan ubat.... nurse sorongkan masuk labour room..
skrg dah bukak 4cm...

kul 2 pm masuk labour room...

tengah contruction 3 minit sekali... sempat lg asben sue ajar teknik meneran lg sekali....
ya ampunnn... sedang elok bukak 8cm... ubat tahan sakit dah abih....
sakit gilerrrrrrrr!!!!
yg kuar kat bibir masa tu... cuma "Allahu Akbar" shj...
semua doa2 mudah bersalin dah lupa....
bila bukaan 10cm... "Akbar" entah ke mana.... yg tinggal cuma "Allah.... Allah... Allah..."
dahsyat sungguh sakit beranak....
rasa beranak kali ni... spt beranak ngan bidan kampung.... kat kampung pedalaman...
tak rasa bius langsung...
anak pertama dulu terbelit tali pusat kat leher 3 lilitan...
anak kedua ni... terbelit tali pusat kat muka satu lilitan pulak....
kuar2... lebam muka baby... 
sue pulak siap ckp kat prof....
"sy sanggup bayar lebih... asalkan tak gunting n tak koyak..."
senyum jea prof... 
tengok prof senyum sama mcm tengok harimau senyum.... hahaha...
mukanya yg sgt serius...
setiap kali nk checkup... sue akan rasa seram...
sbb mukanya yg serius... tp sue sgt berpuas hati dgn servicenya...
tepat 4.04pm hari selasa... 12.03.2013...
lahirnya putri kedua kami... 
...................................................
bezanya Doc lelaki dan Doc perempuan jahit....
Prof Jamil jahit cepat...
Doc perempuan jahit... kemas tp slow... hadoiiii... sakitttt....
...................................................

Ya Allah... byknye lemak kat badan anak mama ni....
nurse ckp... lemak kat kulit tu hasil dr pemakanan sue...
apa la yg sue mkn yea... mcm tu sekali lemaknya...

berserabai rambut asben tunggu bini nk bersalin.... hahahaha
siap cuci... asben bawak baby ke labour room..
kat hospital private... kena bgth nurse kalu kita nk fully breastfeeding...
kalu tak ckp kan... nurse masukkan baby ke nursery dan bg susu formula....
asben letak baby sebelah sue....
nurse pakaikan tag...

tengah berusaha gigih menyusukan anak dlm labour room...
setengah jam rehat dlm labour room... baru di hantar masuk bilik...

inilah Putri kedua kamiiiiiiii!!!!

ini abg ngah sue...
org pertama sampai.... diorang sampai sue masih lg dlm labour room....

ini boss besar asben....
org kedua sampai.... bossnya ada 3 org anak lelaki....
berkat ziarah putri kami ni...
mudah-mudahan dpt lah anak perempuan lepas ni.... Aminnn...

bosnya sampai... terus tanya nk mkn apa?
bkn suruh asben sue yg gi beli...
bossnya pegi beli sendiri..... pizza yg bertingkat2....
siap beli pizza perasa buah utk sue sekali...
terbaekkkkk lahhhh boss!!!...
patutlah asben sue susah nk tukar keje lain wlpn dpt offer yg lebih baik.....
pastu bg duit kat putri kami RM300...
duit pertama yg putri kedua kami terima ni... sue akan buat deposit simpanan utk tabung hajinya...

ni pok cik... org ke tiga sampai....

video
ini pulak... teknik bedungkan bayi...
disediakan oleh : ayahnya sendiri... hihihihi

menunggu kelahiran kedua ni...
excitednya asben sue ni lebih dr dpt anak pertama... naik heran sue...
kelakar pun yea... hihihihi
Ya Ampun.... bkn main x sabar lg... bkn main seronok lg...
bergelar "Ayah kpd 2 org Putri.." :)

mlm pulak.... family jaja sampai... 

ini nursery baby di KPMC Kajang..
ini kos bersalin normal anak kedua sue...

siap bayar bil... anak pun boleh kuar dr nursery...
nurse akan hantar baby sampai ke kereta....

otw balik rumah...

ini family pertama sampai belah asben...

Assamualaikum....
hari ni... hari ke 5 sy di Dunia..


Alhamdulillah Ya Allah...
Terima Kasih Ya Allah...
beri peluang kedua utk aku hidup setelah bertaruh dgn pengalaman...
"Saat Separuh Nyawaku Pergi"


sekian sudah... coretan pengalaman bersalin SUEperb MaMa di KPMC Kajang...
tata... titi... tutu...


New batch will b soft awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di
ROSSEcouture

5 comments:

  1. seronoknye baca pengalaman orang. mintak-mintak dipermudahkan, dua saya semakin hampir. huuu, takut.

    ReplyDelete
  2. InsyaAllah qiela dpt bersalin dgn mudah... Aminnnn...

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah, baca coretan ni buat saya lebih bersedia. Due saya bulan depan tp masih lagi rase takut sangat2 dan macam2 saya fikir. Harapnya Allah mempermudahkan segalanya...aminnn.. ;)

    ReplyDelete
  4. Aminnn... InsyaAllah mudah bersalin nanti... byk berdoa... bila dah mengandung.. nak tak nak kena tempuhi kesakitan tu... semoga Allah permudahkan segala urusan bersalin aimi... aminnn..

    ReplyDelete
  5. Srnok bace.sy pn plan bersalin kt kmpc..

    ReplyDelete