Wednesday, 13 June 2012

Facial muka

haiiii... apa kabar peminat SUEperb MaMa... ececececeeee....

"Facial utk menjaga Anugerah kecantikan dr Illahi"

Entry kali ni sue nk citer serba sedikit pasal facial!
entry sblm ni sue citer kecantikan dalaman dgn minum air bersih iaitu Air yg ditapis dan Air Shifa.

kali ni nk cerita pasal kecantikan luaran pulak... kita citer bab muka dulu... okey?

selepas kuar KUSZA dulu... tengah gila2 cari keje... entah mcmana boleh terjebak ngan keje facial kat Zai Beuty bla... bla... xleh sebut penuh, kang kena saman pulak... hihihi... masa tu keje sebulan jea.. sbb xde bakat nk picit2, massage2 muka org... tip tup tip tup... berhenti keje... 

dlm dok sebulan tu... sempat lg berangan... waaa... apa la keje diorang ni erk... byk duit nk buat facial... aku nk beli pencuci muka mustika ratu pun bukak tutup purse! kira duit cukup ke tak? heeee... mesti diorang keje best2 kan... pagawai? manager? cikgu? cikgi???

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

sedar tak sedar... thn ke 2 sue keje kat Star Medik, syrk bg elaun utk facial muka.. sampai skrg subsidi utk facial tu masih  ada lg.. maknanya dah 5 thn sue dpt benifit ni..

angan2 utk org buat facial...massage2 muka... urut2 belakang sue akhirnya  tercapai jugak... xsangka yea.. emaginasi pd ketika dulu satu perkara mustahil... skrg jd realiti kat diri sendiri.. hureayyy!!

thn ni syrkt offer staff perempuan buat facial kat Rayana Beauty House!!! jauh ke??? hmmm... depan opis jea.. hehehe
memang best wak facial kat sini... berbaloi ngan bayaran yg syrkt buat... 
(hmmm setakat ni servicenya A+++ lg la... harap2nya service tu bagus2 sokmo la yea...regular customer kena jaga tauuuu)

nk jaga Amanah Allah (muka) dr sudut luaran ni bkn susah pun... sebulan sekali buat facial... hilangkan semua kotoran habuk2 jln raya... bedak2 yg masuk dlm liang roma muka tu... mekapup2 yg terserap ke pori2 tu...


sebab????


berfacial ni untuk membersihkan bintik hitam dan bintik putih serta kotoran yang terperangkap di pori2 kulit wajah. jika pembersihan tidak dilakukan secara optimum, alat yg digunakan tidak bersih,dan rawatan lanjut tidak dilakukan(rawatan dirumah atau rawatan facial secara berkala) maka jerawat dan jeragat akan dtg lagi!!!

taddaaaa... ini tmpt sue buat facial setiap bln bermula thn ni!!!
skg ni bila duit dh berkepuk & xtau nak buat ape (pembohonggg!!! korang jgnla percaya...wakaka)

tu yg sue rasa nk gi buat facial ni....sbb nak tutup balik liang2 roma yg dh terbuka disbbkan sue selalu picit buang whitehead tu...
pastu nk kasi tegang sket kulit muka yg dh lembik ni hehee...ape lg ekk...pastu nk seratakan warna kulit bg putih sket...ekeke....aku ni cerah sket jer pada org kulit itam!! wakaka...

Boss tengok kulit muka sue dah malap... dia offer suruh wak facial kat sini pulak.... heee~
org mengantuk sorong bantal lerrrr.... melompat2 sue suka...
cam ni baru bos menjaga kebajikan staff... hahaha... bodek gituh!!!


Pn Na akan buat buat facial step by step...

jom follow2..


Step 1 : cuci muka ngan cleanser - muka kita akan dibersihkan utk hilangkan bedak dan mekup.

Step 2 : scrub, muka digosok pulak utk buang daki2 bedak...

Step 3 : Steam - time steam ni kita boleh rasa relex kita punya muscle dan lembutkan kulit muka kita.
so, vitamin C yg akan disapu lepas ni akan meresap ke dlm kulit muka kita dgn mudah dan berkesan!!.

***jap lg nk kena picit2... nk buang whitehead*** 

sakit wowowowo... tp dgn pengalaman Pn Na 10thn tu... xde kesan lama tmpt picit tu... lepas dimassage2 balik, hilang la merah2 tuuu...




dulu trauma giler picit guna besi...sakiiiit..
tp atas nasihat Pn Na...
picit pakai besi jauh lebih baik dr pakai vacum... 
picit pakai besi akan keluarkan whitehead sampai akar... vacum cuma kuar dipermukaan shj..
mula2 x percaya... dah try sekali, baru tauuuu....
betul kata Pn Na... 4 thn dok pakai vacum... balik rumah lepas facial muka masih kasar2 ngan whiteheat lg.. huhuhu

Step 4 :  sapu vitamin C - ini utk menyegarkan dan merawat balik kulit muka yg kusam sbb ada sel2 mati kat muka sue...=====>> ini Ibu bagi semua serum yang terdapat dalam Mary Kay, mengandungi 4 bahan asas yang semuanya kaya dengan Vitamin C dan mengandungi antioksidan... ia membantu menghaluskan dan menganjalkan kulit!!! Bahan-bahannya yang terkandung di dalamnya ------>>> Buah delima, camu-camu, kakadu.


Step 5 : Masker -skrg sapu masker pulak... sambil tunggu masker kering Pn Na akak picit2 tangan... bahu... belakang... kepala...leher..

walaaa... walaaa... memang best!!!... rasa lega sgt2 bila badan kita di manja2kan...


Step 6 : Massage - urut lagi keseluruhan muka... urut angkat pipi... urut kwsn dahi... dan disapu toner!~!



ingat tau.. Facial bkn utk mencantikkan atau mengubah kejadian wajah... tp untuk menjaga kecantikan anugerah Allah yg diamanahkan kpd kita...

kereta tau pulak kita service... abih tu... anggota badan kita tak nak service ke????...
heeee~ pikir2 la yea..

kalo dgr pendapat artis2 tu mmg xle percaya langsung... kalo tnye ape rahsia cantik, kulit bersih...
'air wuduk' katanya...hakkkk tuihhhh! 
masa kena kejar kat melodi pun jawab cang gitu... time tu sket lg nak terkeluar payudara....
air wuduk kononn...caittt!!! kuku dan rambut bercat xhingattttt...
muka tegang sedepa mcm bapok dh nampaknya....keras kejung jer..
pastu stgh tu kata senaman n byk minum air jer...facial tu adalah sekali sekala....pun botox gak kawe rasa.... hihihi... ngutuk jap!!

ini perdapat sue utk org yg dlm dilema nk buat facial ke tak... okey?
kalau kulit muka jenis teruk.. ada jerawat batu.. white/blackhead yg degil.. dgn scrub pun ssh nk kuar better gi buat facial treament.. tp kalau jenis kulit normal type.. buat maintain sendiri macam biasa jer.. seminggu sekali atau 2 buat scrub.. tp kalau part massage sue nasihatkan buat at least sebulan sekali.. 

opts..satu lagi... jgn la pergi kat spa yg mahal2 yg iklan kat tv tue... cari spa yg murah2 jewwww... lingkungan bajet2 kita jea.. RM60 - RM100 sekali walk in... pastu study pasal product dia dulu... serasi ke tak ngan muka tuuu..

sue pilih produk Mary Kay sbb... terbaca iklan dlm Pak cik Google..
Produk Mary Kay yang sudah berada 47 tahun di pasaran terbukti berkesan hasil ujian makmal dan klinikal. Ia dijual hampir ke seluruh dunia (35 buah negara) dan terdapat 2 juta BC (Beauty Consultant) 
hihihi... mau tak terpedaya!!!


lagi pun produk ni asasnya adalah set Botanical  --------->>> Ia mengandungi oat, ginseng dan buah delima. 


hohoho... InsyaAllah Selamat!!!





Sekian!!!... Selamat menjaga kecantikan anda style SUEperb MaMa!!!


layannnn...zassssssssss...


New batch will b soft awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di Facebook Page ROSSEcouture

 









No comments:

Post a Comment