Pages

Sunday 5 April 2020

Resepi Roti Canai dan Kuah Dhal



Handmade Roti Canai & Kuah Dhal 

Roti Canai 
1) 2 cawan tepung gandum
2) 1 sudu kecil makan gula  
3) secubit sudu makan garam 
4) 1 sudu kecil makan susu pekat
5) 1 sudu besar telur
6) 1 sudu kecil majerin
6) 3/4 cawan air (ni adjust sendiri-agak2) 

Cara2
1. Campurkan tepung, gula dan garam. Kemudian masukkan telur dan air dan susu pekat. 
2. Uli doh hingga tidak melekat (anggaran dalam 15-25 minit) 
3. Bahagikan doh kepada bahagian kecil. Ni adunan 2 cawan sue dapat dlm 4 biji. 
4. Susun doh dalam bekas yang dah disapu planta atau marjerin. 
5. Simpan dalam bekas tertutup dalam peti sejuk (lebih kurang 10jam - nak bagi doh cantik bila di canai. Nak senang prepare doh malam, esk pagi dh boleh tebar) . 
6. Nak tebar kena siapkan lokasi untuk menebar. Sy guna dulang je. Nak tebar guna minyak masak. 
8. Asas doh ni boleh guna untuk buat roti telur ke roti bawang ke roti sardin ke murtabak ke. Ikut selera masing2.

Kuah Dhal

Bahan-bahan 
Bahan ni direbus
1) 1  cwn kacang dal (rendam semalaman)
3) 2 batang carrot dihiris (jangan nipis sangat)
3) 2 biji kentang dibelah
4 ) sedikit serbuk kunyit
Bahan ni utk menumis.. 
5)1 inci halia dihiris nipis*
6)2 biji bawang putih dihiris *
7)3-4 biji bawang kecil dimayang *
8) sedikit daun kari *
9) sedikit bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis *
10)1 sk biji sawi (mustard seed)*
11) 3 cili kering
12) 2 sudu besar serbuk kari.. 
minyak untuk menumis
garam dan gula sesedap rasa

Cara-cara
1. Rebus kacang dal dalam periuk sehingga empuk( dalam 45-1jam) dan masukkan serbuk kunyit.
2. Bila kacang dhal dah agak agak empuk, masukkan carrot dan kentang ke dalam rebusan dhal tadi dan teruskan merebus sehingga kesemuanya empuk.
3. Dalam kuali yang lain, panaskan minyak kemudian tumiskan bahan bahan yang bertanda * (termasuk cili kering) sehingga layu dan naik bau. Kemudian curahkan ke dalam rebusan sayur sayur tadi.
5. Rasakan garam dan gula ikut selera masing masing-masing dan siap.

Hari sue try lagi sekali buat roti canai.. Tak puas hati betul pasal doh yg tak jd ari tu... Puas sue pikir kat mana silap nya... Kaji resepi org lain.. Laaaa... Doh roti canai tak perlu letak mauripan wei.. Tak perlu... Tak perlu...  Mauripan ni fungsi utk kembang kan doh... Kalau doh kembang.. Doh ada rongga angin.. Macamana nak tibai.. Terkoyak lah doh tuuuu.. Adoii...

Hari ni sue cuba lagi... Hik3..

Yabeda bedduuuu... Jadi weiii.. Jadi!!! 


Jom makan sambil hafaz Asma Alhusna 


#the_sufi_sisters 

No comments:

Post a Comment