Pages

Thursday, 2 April 2020

Resepi Kuih Ketayap







Kulit ketayap ..
1 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 1/2 cawan santan
1 1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil minyak

Blend semua bahan utk kulit.. Guna kuali leper.. Bakar macam lempeng.. Jgn nipis sgt.. Jgn tebal sangat... Nipis Agak2 gulung tak pecah jea.. Kalau tebal sgt nanti jadi macam batang kayu balak... Tak cantik nanti....

Bahan untuk inti..
Kelapa setengah biji,
2 keping gula melaka.
Sedikit garam.

Panaskan atas api... Letak gula melaka ikut Manis sesedap rasa yang korang nak lah...

Borak laki bini sblm terlelap laa...

"Ayang.. Esok buat kuih ketayap.."
"okey... Ayg suka buat kuih.. Tp tak larat nak mkn sorang2...Budak2 tak suka.."

Terkejut beruk sue... 10 tahun kawin.. Pertama kali Asben mintak sue buat kuih... Selalu nya Sue yang bersungguh-sungguh nak buat kuih.. Pastu sue makan sorang2..

Kali ni Asben mintak buat kuih ketayap... Tak boleh nak tido sue malam td.. Maklum lah.. Takut kuih tak menjadi... Muahahaha.. Gagal buat roti canai... Tiga empat hari jugak lah Sue tak pandang tepung gandum... Gerammmmm.. Hik3... Hari ni kuih ketayap cantik bergedik... Semangat weiii... Semangat!!! Hidup tepung gandum! Hik3...

Makan sambil hafaz Asma Alhusna gaya dan gerakan tangan.. 


Tata.. Titi.. Tutu..

No comments:

Post a Comment