Pages

Monday, 6 April 2020

Resepi Capati





Capati gandum sempoi🥰

bahan2

1) 2cwn tpg gandum

2) 2sudu makan margerin/planta/butter

3) setengah sudu kecik garam

4) 3/4cwn air panas lepas menggelegak

5) bakar atas non sticks pan

Gaulkan tepung, marjerin, garam sehingga sebati... Pastu masukkan 3/4cawan air yg mendidih. (bab air ni jgn derhaka sikit pun.. Kuantiti air kena tepat yea..)

3) rehatkan dlm 15-30min

4) Dah rehat blehla bulat2kan sebesar telur gred A n canai guna penggelek tu bulat2(jangan nipis sgt agak2 sedang dah sebab kalau terlalu nipis capati akan keras bila dah sejuk)

5) Then terus bakar kat nonstick pan guna api sederhana besar..mase ni jgn terbalik2 kan die...nanti bleh keras...caranyer biar sebelah menggelembung dulu baru terbalikkan.. Sue hanya terbalikkan skali je...maksudnyer masak sebelah dulu...menggelembung..terbalikkan n tunggu masak sebelah lagi...siap...

selamat mencuba... Resepi ni lembut walaupun dah sejuk..... cuma lepas masak tu cover sume capati tu dgn aluminium foil so that die tak terdedah kat angin yg boleh wat kulit capati tu jadik keras....😉

Ni adunan kedua sue buat... Setelah gagal teruk adunan pertama.. Kesilapan adunan pertama ialah.. Terlebih sukatan air panas.. Tepung lembik, kembang, dan melekat kat tangan. So.. Tips nya.. Air panas mesti kurang dari separuh adunan tepung gandum.

Sue tak suka guna tepung atta.. Sebab capati jadi keras.. Sue guna tepung gandum.. Capati jadi cerah dan lembut.. Rasanya sama jea.. Muahahaha..

Makan sambil dengar Asma Alhusna #the_sufi_sisters


No comments:

Post a Comment