Pages

Sunday, 17 May 2020

Kek Span Cheese

Kredit gambar dan resepi suzana hashim

Hari ni besday sue.. Sue nak buat kek special yg tak pernah terlintas pun betapa senang nya kek ni... 

Sue buat kek ni dgn beli tepung segera... Dah siap buat tu... Baru sue Google teknik nak buat kek span cheese.. Sekali terjumpa sama sebijik resepi dan sukatan tepung mix.. Kek span cheese sue buat tak berapa gebu sebab salah step kat telur kuning sebab arahan cara cara buat kek kat tepung mix tu agak keliru. (cara2 buat ayatnya tak ada perenggan..) 

Ini sue buat guna tepung mix.. 

Ini resepi yang sama sebijik kat dgn tepung mix sue beli... 


Resepi Japanese Cotton Cheesecake

Bahan-bahan

Bahan A:

250 gm cream cheese
50 gm butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sudu besar jus lemon
1/4 susu kecil garam
60 gm tepung kek/tepung superfine
20 gm tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:

140 gm gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sudu kecil jus lemon

Cara-cara:

1. Cairkan cream cheese, butter dan susu dgn teknik double boiler. 
2. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam dan jus lemon ke dalam adunan cream cheese dan gaul hingga sebati.
3. Dalam bekas lain, pukul putih telur sampai berbuih buih (foamy). Lepas tu, tambahkan gula dan pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
4. Campurkan adunan Bahan A tadi ke dalam adunan Bahan B yang dah gebu tu dan kacau sampai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bawahnya dan tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dalam tin kek.
5. Bakar kek pada suhu 160C dlm kira kira 1 jam, dengan cara bain-marie (waterbath).

Utk details nanti tengok Fb, Suzana Hassim 😊

Cuba bayang tepung kek 60g, tepung jagung 20g dan 140g gula... Harganya Rm10.. Perghhh... Untung sgt kilang jual tepung mix nih... Tapi.. Kalau tak ada tepung kek Segera ni.. Tak de lah sue berani nak mencuba.. Jadi.. Beli tepung kek ada lah latihan utk belajar buat kek... 



Makan sambil hafaz Asma Alhusna.. 

No comments:

Post a Comment