Kuih lapis lembut gediks
- 2 cwn tepung beras
- 1/2 cwn tepung ubi
- 1/2 cwn tepung gandum
- 11/4 gula
- 4 cwn santan segar
- Sedikit sirap ros (kalau nak terang letak pewarna merah sikit)
- Sedikit garam
Cara buat Kuih Lapis
- Guna santan suam.. pastu Letak semua bahan ni di dalam bekas yang besar, kacau sebati dan tapis.
- Bahagi kepada dua bahagian merah dan putih
- Guna api kuat
- Loyang saiz 8 “sapu minyak (kukus dahulu)
- Tuang dulu lapisan putih (4 minit) diikuti lapisan merah (4 minit) ulang smpai habis
- Bahagian yang last sekali kukus 15 minit balut penutup dgn kain..
- Selepas itu buka tudung kukusan, buka api besar untuk keringkan air atas lapisan kuih lapis tadi selama 8 minit dan siap.
- Tunggu betu-betul sejuk baru boleh potong kuih.
- Guna pisau plastik dan sapu sedikit minyak pada pisau, baru kita potong kuih nampak cantik.
No comments:
Post a Comment