Korang pernah makan “Ice Plant”? Pernah dengar “Sayur Bangsawan"ni?
Sue pun baru pandai mkn sayur ni.. Dan baru tahu sedapnya makan dibuat ulam...
Dari segi tekstur, Ice plant merupakan sayuran yang rangup dan mempunyai rasa yang sedikit masin. Batang Ice Plant mempunyai biji-biji kristal ✨✨yang kelihatan seperti garam atau ais.. Memang unit kejadian nya.. Tak pernah jumpa lagi sayur lain yg ada kristal..
Sue pandai mkn pun sebab ada friend fb sue share tentang sayur ni.. Kebetulan Sue pegi Cameron.. Apa lagi.. Selain cari strawberi yg fresh.. Sue cari ice plant lah..
Selain boleh dimakan mentah/ segar, Ice Plant juga boleh dimasak secara goreng kilas atau dijadikan sebagai tempura. Pada sue.. Makan dgn nasi kerabu lagi sedap.. Tak perlu potong halus2.. Makan buat ulam jea..
Mkn kat Cameron lagi sedap dan rangup... Sue mkn dgn nasi goreng yg beli kat pasar mlm.. Buat ulam.. Fuhhhh... Memang ice plant menjadi sayur yg akan dicari bila ke Cameron lah..
Kebaikan Ice plant (hasil Google)
👍Boleh menguatkan ingatan pengguna
👍Boleh menurunkan kandungan gula dalam darah
👍Lipolysis yang dipertingkatkan
👍Mencegah penyakit hati berlemak
👍Bahan gred tinggi yang menghalang obesiti
Ice plant boleh dijadikan salad, hiasan diatas makanan, juga sebagai pengganti sayur bayam dan juga timun.
Ice plant merupakan sayur yang agak jarang dijumpai, sebab tanaman nya hanya lah di tempat sejuk shj... Kalau bawa turun ke tempat panas.. Kristal nya semakin kurang... Makin layu ice plant.. Semakin kurang rnagupnya.. Biasanya Ice Plant dimasak di restoran mewah atau hotel saja.
#Iceplant
No comments:
Post a Comment