Pages

Wednesday, 13 February 2019

Resepi Putu Halba Kelantan Ori



Putu halba Kelantan.. 

Putu halba ni hanya ada di Kelantan ketika musim hujan.. Bulan 12.. 

Sekarang tak payah nak tunggu musim hujan... tak perlu nak balik klate utk makan putu halba... buat sendiri dapat makan panas2... aloh laaa... senang semesek weiiii...

Kat Sepang ni.. Bersepah ubi kayu.. Tak perlu tunggu hujan lah.. 



Bahan2nya :

Ubi kayu
Halba
Gula melaka klate/siam
Kelapa
Garam


Ubi kayu yg diparut.. pastu perah buang air ubi kayu guna kain yg bersih.
siap perah tu... taburkan halba... letak byk sikit... aroma halba tu memang bangkitkan selera.

guna apa2 acuan yg boleh bentukkan bulat leper.. letak gula melaka kat tengah2.. gula melaka kena letak byk sikit... sebab ubi kayu tawar.. manisnya bergantung pd gula melaka..

sue kukus guna periuk nasi jea... 

Time kukus tu.. Bungkus guna kain.. Towel good day ke.. Bungkus serabai jea.. Tak payah bungkus mcm kafan jenazah... Cukup berbalut jea.. 

Lebih kurang 20minit.. Cuba cucuk dgn garfu.. Tengok masak dlm ke tak... 

Kalu dah masak tu.. Makan dgn kelapa yg digaul dgn garam... Perghhhh... Sedap weiii.. Mkn panas2..


Selamat mencuba.  Tata.. Titi.. Tutu.. 



No comments:

Post a Comment