Pages

Sunday, 18 November 2018

Acar Pisang Gallo

Haaaa... Masakan Acar Pisang Gallo ni hanya ada di Kelantan.. Pisang ni banyak biji dan sangat kelat.. Kalau kena cara memasak.. Hilang lah kelatnya sedap dimakan..




BAHAN-BAHAN:
5-6 biji pisang gala/benggala/gallor muda
2 sudu makan cuka
1 1/2 sudu makan cili giling
3 ulas bawang merah | dikisar
2 ulas bawang putih | dikisar
Sedikit halia | dikisar
Sedikit garam
Gula dan gula melaka/manisan secukupnya
1 biji bawang besar | dihiris
2 biji cili merah | dibelah
Santan pekat dan santan cair secukupnya

CARA MEMASAK:

1.   Kelar pisang halus-halus jangan sampai putus. Rendam dengan air garam satu malam.

2.   Rebus/ celur pisang tadi seketika (jangan sampai betul-betul masak pula). Toskan airnya dan perah buah sebiji demi sebiji bagi mengeringkan air. ( jangan sampai pisang hancur).

3.   Tumis bawang merah, bawang putih, halia, cili giling bersama cuka. Masak hingga serasi dan naik minyak.

4.   Kemudian masukkan gula serta gula melaka/manisan secukupnya. Ia penting bagi mendapatkan warna acar yang cantik dan kemerah-merahan.

5.   Masukkan santan pekat. bila santan dah mendidih masukkan pisang yang telah diperah tadi. 

6.   Biarkan kuah dan pisang masak pekat. Perasakan dengan garam secukupnya.

7.   Kemudian bolehlah dimasukkan hirisan bawang besar dan cili merah. Setelah kuah kelihatan agak pekat, padamkan api.

Lalalala... 
Sedia untuk dinikmati.. Nyummy... Masakan kampung memang terbaikkkk... 

Tata.. Titi.. Tutu.. 

No comments:

Post a Comment